A "tartam" szó alapja a "tart", mármind időben amennyi ideig tart valami. Azaz egy időhosszra vonatkozó szó. Az élettartam tehát az adott dolog "életének a hossza". Például egy izzó élettartama pár év.
A tartalom pedig az, ami benne van, pl a gyomortartalom az, ami a gyomorban van. Élettartalom max az lehetne, amit az élet tartalmas, de tudtommal nem létezik ilyen szó.
Nekrológ:
Ez az ember 25 évet élt.
Az élettartama alapján azt mondhatnánk, rövid ideig, keveset élt, az élettartalma alapján pedig sokat, hiszen hihetetlenül mozgalmas, kalandos, változatos élete volt, sok mindent megélt.
? :D
Pont a lényeg kimaradt :D
...hihetetlenül TARTALMAS, mozgalmas, kalandos, változatos élete volt...
Jó, megoldottad... :-) De azért ne erőltessük, maradjunk az élettartamnál.
Megjegyzem, a tartalomnak is a tart a töve.
Mindkettő helyes,de különböző jelentésű szó.
Az élettartalma azt jelenti,hogy mennyire tartalmas életet él valaki.
Az élettartam pedig azt,hogy mennyi ideig él, vagy funkcionál.Pl.Egy villanyégőnek élettartalma nincs,de élettartama van.
További apró különbség, hogy az élettartalom szót (ebben az értelemben) a kutya nem használja, sose hallott ilyet senki, kvázi nem létező szó, kizárólag ennek a kérdésnek az apropóján csiholtunk bele valami értelmet, hogy világosabb legyen, mennyit számíthat az a kis l betű.
Ne keressetek ilyet a szótárban! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!