Szerintetek, hogy írják helyesen a vízipisztolyt? Az első Í hosszú? Egybe vagy külön (vízi pisztoly)?
> „A kötőjeles probléma nem (jogos), mert ott nem "a kötőjel helyes formájának" írják a nagykötőjelet, hanem a megjegyzés oszlopban lévő jelenség helytelen és helyes formáját mutatja az első két oszlop,…”
Dehogynem jogos, mert ott a megjegyzésben szó sincs a kötőjelről, hanem a gondolatjelről esik szó. A táblázat ezen sora helyesen:
helytelen: ' - ' (mint gondolatjel)
helyesen: ' – ' (mint gondolatjel)
megjegyzés: 'A bizonyos mértékig elkülönülő gondolatsort gondolatjellel is elválaszthatjuk. Figyeljünk, hogy a gondolatjel hossza a magyar írásmód szerint a nagykötőjelével egyezik, és elé meg mögé is szóközt teszünk. Windows alatt az Alt+0150 billentyű kombinációval érhetjük el. [példa vagy valami]'
(Az aposztrófok azért kellenek, mert fontosnak érzem a szóközök hangsúlyozását az első két oszlopban is.)
Tehát – ha nagyon precíz akarok lenni – a '-' kötőjel, a '–' nagykötőjel és a '– ', ' –' rendre a nyitó- és zárógondolatjel. A gondolatjellel elválasztott részt a mondatvége is lezárja, ilyenkor nem kell a zárófele. Persze ez utóbbi már csak matematikusi elbonyolítás – gondom én.
*billentyűkombinációval
*gondolom
Jó, ilyen alapon az én többi példám sem "helyes"/"helytelen" hanem egyik szó, másik szó. Na mindegy, nem lényeges.
OK, át lehet fogalmazni az egészet – bár bájos, hogy pont az eredetiben szószerint beidézett AkH. 246.-ot fogalmaod át "helyesre"... :-> –, meg lehet pontosítani őket, de ennyire az most tényleg nem fontos (nekem). :-)
Metamatikusilag pedig nemcsakhogy elbonyolítottad, hanem belekeverted – sőt, vele egy kalap alá vetted! ejnye... – a beékelődést jelző gondolatjelpárt, pedig erről eddig szó sem volt: amit eddig emlegettünk, az az AkH. 246., amely (funkcióját illetően) nem ugyanaz, mint a közbevetés: 250–252. (ill. pl. "közbevetésszerű értelmező": 248/b, vagy az "idézetbe iktatott idéző mondat": 256/e).
Ráadásul ha ezek is befigyelnek, akkor a matematikusi pontosságigényünket – "nagyon precíz akarok lenni" ;-) – rögtön megbirizgálja, hogy azt írod, "elé meg mögé is szóközt teszünk", holott a közbevetésnél ez már csak korlátozottan igaz, hiszen jöhet utána közvetlenül pl. vessző is, ugyebár, vagy pontosvessző, kettőspont... (vö. AkH. 252.)
A táblázatnak ez a sora akkor is azt akarja hangsúlyozni, hogy a gondolatjelet hosszabban írjuk, és a kötőjelnek (AkH. 262–263.) szóba se kéne kerülnie benne. Legalábbis szerintem, és ezért javaslok másmilyen fogalmazást. Persze külön-külön egyik cella se olyan nagy hülyeség, de úgy meg nem sok értelme van az egésznek.
Amúgy a többi dologban igazad van, és elismerem, hogy most én voltam a hülye.
ilyenkor a kezet figyeljétek!
kéz-> kézi, kezes
víz-> vízi, vizes
Ha a szó egy tárgy, fogalom, stb. neve, akkor egybeírjuk, ha hét szótagnál több, akkor kötőjellel. Tehát a vizipisztoly egy fogalom neve, s szerintem is hiába javítja ki az ellenőrzőrendszer, az első i rövid. Ha a főnévből melléknevet, igét képzünk a hosszú magánhangzó általában "megrövidül!
Víz - de vizi, tűz- de tüzel, vagy pl. tüzivíz (oltáshoz), sír- de sirat, hír - hirdet, rúg - rugás.
Persze a magyar nyelv már csak ilyen, ezért írtam, hogy sok a kivétel, ezért aztán nagyon nehéz általános szabályt megfogalmazni, ami a nyelvészek dolga lenne.
Tőr- de tőröz, bősz- de bőszít, főz- de főzet
Nem csak a rÚgással van a baj (szerintem összekeverte a rugóval), hanem szinte mindenben téved szegény... Döbbenten állok a jelenség előtt, mert én sok zöldséget olvastam már itt a GYK-Helyesírásban, de ilyen sokat, ilyen töményen, egy rakáson, és ilyen magabiztosan előadva... - azt hiszem, hogy ez világcsúcs.
(Lepontozhatod ugyan, de úgysem lehet eléggé.)
Most nincs időm egyenként helyesbíteni, majd valaki más megteszi. Addig is csak annyit, hogy a fent taglalt "szabályokat" nehogy megjegyezzétek! (és ne gondoljatok az elefántra!... :-)
"majd valaki más megteszi"
„Kinek van erre energiája?” :(((
Könnyebb lenne a jókat kimazsolázni belőle...
Maradjunk annyiban, hogy az egész válasz úgy sztornó, ahogy van.
Ahogy már többen is írták: vízipisztoly.
Az MTA portál kicsit nehézkes abban az esetben, ha egyszerre két kérdést szeretnénk megválaszolni, mint ahogy most a kérdező is tette: a rövid i – hosszú í problémát, illetve a különírás-egybeírást.
A helyes használat tehát: először csekkoljuk, rövid vagy hosszú í. A Helyes-e így? eszközben: [link]
Majd miután megtudtuk, hogy hosszú í, nézzük a Külön vagy egybét: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!