Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hosszú ű-vel vagy rövid ü-vel...

Hosszú ű-vel vagy rövid ü-vel írjuk tünékeny/tűnékeny?

Figyelt kérdés
2013. márc. 5. 22:29
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

"Keresett szó: tünékeny

3 találat.

tünékeny jelenség

tünékenyen

tünékenység"

[link]

Hasznos találmány a helyesírási szótár, ugye? :)

2013. márc. 5. 22:35
 2/15 2xSü ***** válasza:
68%

Sőt ha előveszel egy Word-öt, vagy ha a böngészőben van telepítve magyar helyesírás-ellenőrző, akkor az is alá fogja húzni pirossal a hibás változatot.

Sőt a Google is tud ilyen kérdésekben némi információt adni. Ugyan a „tünékeny” és a „tűnékeny” szóra is vannak találatok, érdemes megnézni, hogy honnan vannak ezek a találatok:

- tűnékeny: vicclap, blog, blog, fórum, stb…

- tünékeny: szótár, szótár, irodalmi oldal, könyv webáruház.

2013. márc. 6. 10:44
 3/15 A kérdező kommentje:
tűnékeny=index:)
2013. márc. 6. 13:40
 4/15 A kérdező kommentje:
Azért a word helyesírási dolgait nem venném annyira standard-nak, mivel a °C-ont átakarja javítani °C-ónra és még csomó ilyen marhasága van.
2013. márc. 6. 13:49
 5/15 2xSü ***** válasza:

Vannak speciális esetek, amelyeket a helyesírás-ellenőrzők nem jól kezelnek. A °C-on tipikusan jó példa, hiszen itt nem egy egyszerű szóról van szó. Sok helyesírás-ellenőrző megpróbálja megtalálni a szó határokat, ami itt a kötőjel miatt nem éppen sikerül jól, az „on”-t külön szónak próbálja értelmezni, és ezért akarja kicserélni „ón”-ra.

A helyesírás-ellenőrző önmagában nem 100%-os de közel van hozzá a hétköznapi esetekben. Egy Google keresés finoman szólva sem 100%-os, de a kettő együtt már szinte biztos eredményt ad. (Feltéve ha a Google találatokat nem mennyiségi, hanem minőségi szempontból vizsgálod meg.)

2013. márc. 6. 14:06
 6/15 A kérdező kommentje:
Igazad van:) Köszi a hasznos tanácsokat!
2013. márc. 6. 19:57
 7/15 anonim ***** válasza:
Mondtam én, hogy hasznos találmány a Helyesírási szótár... Bár az sem 100 %-os, de azért sokkal kevesebb macera, mint a Google. :)
2013. márc. 7. 23:06
 8/15 anonim válasza:
100%
Az a gondom ezzel, hogy amikor még mi tanultunk olvasni - nem most volt, és vélem, valamiféle kísérleti módszer lehetett -, az úgy folyt, hogy szótagoltunk. Minden szónak megkerestük, megtanultuk a szótövét. Az erre épülő nyelvtanban gyakorlatilag lehetetlen volt hibát ejteni ragozáskor, mert annyira egyszerű logikára épült. A tünékeny szó számomra borzalmas, mert az eredeti szó töve a "tűnik", tehát tűnékeny lenne a logikus, sokáig így is írták, csak a millió, a logikára fittyet hányó módosítás során valahol eltűnt az ésszerűség a nyelvtanból. Ad hoc jellege van, a förtelmes, teljesen elmebeteg bolognai módszert veszi alapul, mondjuk, az én generációm ritka kivételesen jó szövegértésben, a bolognaisok sem a szöveggel, sem a nyelvtannal nem boldogulnak, ami nem is csoda, mert nem logikára épül, hanem lebeg a levegőben az egész. Korrektorként és lektorként tevékenykedem már vagy 15 éve, én hajlamos vagyok a régen tanultak alapján javítani, és hála Istennek a kiadók és szerzők ezt nem nehezményezik... :-)
2019. okt. 30. 11:21
 9/15 A kérdező kommentje:

Igen, nekem is szebben hangzik és logikusabb lenne, a tűnékeny. Én már a kétszintű érettségi rendszerben voltam. Úgy emlékszem izgultam, hogy az íráskép és a vesszőhiba sok lesz, utólag nevetséges, hiszen egyet sem ejtettem benne, pedig az az esszé elég hosszúra kerekedett.

Mostanság már kezdem idősnek érezni magam, látva a fiatalabb generáció milyen sokszor írja a muszáj-t ly-vel..., bár ez előfordul a korosztályomban is. Köszönöm

2019. nov. 12. 21:25
 10/15 A kérdező kommentje:

Én is szótagolva tanultam olvasni (programozás módszernek hívták, utalva a jövőre :) , talán :D ).

A másik, hogy utólag visszaolvasva látom, itt is írtam hibásan, mikor az igekötőt egybeírtam valamivel, pedig ilyenkor 3 külön szó van.

Ez a túlzott nyelvi pontosság olyan "obsessive-compulsive disorder" -ré fajul nálam.

2019. nov. 12. 21:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!