Hosszú ű-vel vagy rövid ü-vel írjuk tünékeny/tűnékeny?
"Keresett szó: tünékeny
3 találat.
tünékeny jelenség
tünékenyen
tünékenység"
Hasznos találmány a helyesírási szótár, ugye? :)
Sőt ha előveszel egy Word-öt, vagy ha a böngészőben van telepítve magyar helyesírás-ellenőrző, akkor az is alá fogja húzni pirossal a hibás változatot.
Sőt a Google is tud ilyen kérdésekben némi információt adni. Ugyan a „tünékeny” és a „tűnékeny” szóra is vannak találatok, érdemes megnézni, hogy honnan vannak ezek a találatok:
- tűnékeny: vicclap, blog, blog, fórum, stb…
- tünékeny: szótár, szótár, irodalmi oldal, könyv webáruház.
Vannak speciális esetek, amelyeket a helyesírás-ellenőrzők nem jól kezelnek. A °C-on tipikusan jó példa, hiszen itt nem egy egyszerű szóról van szó. Sok helyesírás-ellenőrző megpróbálja megtalálni a szó határokat, ami itt a kötőjel miatt nem éppen sikerül jól, az „on”-t külön szónak próbálja értelmezni, és ezért akarja kicserélni „ón”-ra.
A helyesírás-ellenőrző önmagában nem 100%-os de közel van hozzá a hétköznapi esetekben. Egy Google keresés finoman szólva sem 100%-os, de a kettő együtt már szinte biztos eredményt ad. (Feltéve ha a Google találatokat nem mennyiségi, hanem minőségi szempontból vizsgálod meg.)
Igen, nekem is szebben hangzik és logikusabb lenne, a tűnékeny. Én már a kétszintű érettségi rendszerben voltam. Úgy emlékszem izgultam, hogy az íráskép és a vesszőhiba sok lesz, utólag nevetséges, hiszen egyet sem ejtettem benne, pedig az az esszé elég hosszúra kerekedett.
Mostanság már kezdem idősnek érezni magam, látva a fiatalabb generáció milyen sokszor írja a muszáj-t ly-vel..., bár ez előfordul a korosztályomban is. Köszönöm
Én is szótagolva tanultam olvasni (programozás módszernek hívták, utalva a jövőre :) , talán :D ).
A másik, hogy utólag visszaolvasva látom, itt is írtam hibásan, mikor az igekötőt egybeírtam valamivel, pedig ilyenkor 3 külön szó van.
Ez a túlzott nyelvi pontosság olyan "obsessive-compulsive disorder" -ré fajul nálam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!