Melyik nem helyes: talán szolgálatba kellesz mennem; talán szolgálatba fog kelleni mennem; talán szolgálatba kell majd mennem?
Modiknak.: A válasz hosszú, és kezdetben csak szőrmentén érinti a kérdést. Viszont a korábbi válaszokkal kombinálva részletesebb képet ad a kérdező számára a témával kapcsolatban.
11-es alapvetően jól fogalmazta meg a dolgok hátterét. Azonban szeretném kicsit árnyalni a képet. A nyelvújítás még nem járt együtt az egyes nyelvi elemek stigmatizálásával.
Az 1825-ben megalapított Magyar Tudós Társaság, mely tulajdonképpen az első nyelvtervezéssel foglalkozó hivatalos intézetünk volt, a magyar nyelv elismertetését és szókincsének bővítését tekintette elsődleges céljának. " Teleki József, a társaság elsõ elnöke (1825--1850) „megfoghatatlan balgaság"-nak nevezte, hogy valaki „egy tökéletes nyelvbéli ideált" állítson föl, és „nyelvünknek ahhoz való alkalmazását erõltesse"."
Azonban, a francia akadémia jóvoltából, egy másik, sokkal központosítottabb nézet is jelen volt az országban. Annak ellenére, hogy az MTT elutasította ezt a nézőpontot, Pintér Jenő budapesti tankerületi főigazgató rendeletével (1930) mégis bekerült a nyelvművelés a közoktatásba. " Csak azóta „erkölcsi felelõssége" minden magyar tanárnak, hogy kijavítsa tanulói „nyelvhelyességi hibáit". "
(Megj.: a generációváltással, Teleki után, a sztenderdet istenítő nyelvi ideológia került az MTA palettájára.)
Lényeg a lényeg, hogy a nyelvművelés, nyelvtervezés és a közoktatás mindig is a politikai nézetektől függött. Tisztán megfigyelhető bennük az adott korok politikai irányzatai.
Pl. Igaz, hogy a nyelvi "tisztaság" és az "idegenszerűségek elleni harc" már a XIX. század végén megjelent; mégis az 1930-as évektől kapott igazán erőre. (bónuszkérdés: kik voltak azok ebben a korban akik hasonló nézeteket vallottak, csak nem a nyelvre vonatkozólag?) :)
Az igazán durva tájszólásapasztás a szocializmus idején történt, amikor a központi akarat rátelepedett az oktatásra. Ebben a korszakban kellett mindent a központi sablonnak megfeleltetni, így a nyelvhasználat sem maradhatott ki a sorból.
Ez a csak "a sztenderd a helyes nyelvjárás" szemlélet az tulajdonképpen ennek a kornak a hagyatéka. Így a nyelvileg helyes-helytelen fogalma nem válaszolható meg olyan egyszerűen.
-Az első az dialektus, az tiszta sor. Nem sztenderd.
-A másodiknál annyi fix, hogy nem sztenderd. Viszont kíváncsi lennék a beszélő hátterére. Lehet, hogy német nemzetiségi.
-A harmadik sztenderd az alap.
Ha feladathoz kell, akkor én a másodikat jelölném. De vannak kérdőjelek.
Források:
Jól van, értem én ezt, sőt tudtam, direkt csináltam a hülyét, de ez a nevemből úgyis kiderül. A belinkelt cikkek semmi újat nem mondtak nekem, enélkül is tudtam.
DE!
Tessenek ezt a szöveget kipróbálni a 4-6-os villamoson, és lesni a reakciókat :)
Hiába "helyes" ez bizonyos körben, más környezetben nevetséges így beszélni, és ezzel nem akarlak megbántani, de ez van.
Én először azt hittem, hogy Magyarországról írsz, mert akkor nincs mentség, de mivel nem, így csak gratulálni tudok, hogy megtanítottak magyarul, még ha nem is az itthon elfogadott köznyelvi beszéd szerint, hanem úgy, hogy ahogy nálatok beszélnek magyarul.
Semmi gond, anno volt erdélyi kollégám, először furcsáltuk. ahogy beszélt, de nagyon megkedveltük :) És még szavakat is átvettünk tőle :D
Szóval ezen ne rágódj, de azért tanuld meg a "hivatalos" nyelvet is, ha nem gond ez neked. Tényleg csak jóindulatból, ilyen fogalmazásban nem lehet még önéletrajzot sem írni magyarul.
Miután felvesznek valahova, lehet a szexepiled, hogy máshonnan jöttél, de amíg itt akarsz érvényesülni, akkor előbb be kell olvadni, utána kiválni. És eu igaz mindenkire, akik külföldön dolgoznak, először beilleszkedni kell, ha az meg van, akkor lehet egyénieskedni.
SZóval a3. megoldást gyakorold, mert itt mi Pesten ilyen sznob, elmaradott emberek vagyunk, hogy a köznyelvet preferáljuk, nem a sok különböző nyelvjárást. Sorry, és ez még egy kis ország :)
Most gondolj bele, mi hajcihő lehet az angol nyelvvel :) :D LOL
#11-eske ott hibázta el, hogy, egy teljesen semleges kérdésre elkezdett személyeskedni: " Főleg ha az a valaki egy tizenéves, olvasatlan, tudatlan, pökhendi p_csfej.
"
Nos, ezt nyilván rám értette, az előzményekből.
Ki kell ábrándítanom, nő vagyok, 41 éves, 2 darab műszaki diplomával. Nem vagyok tizenéves, és nememből adódóan pöc_sfej sem :)
Lehet BringaManó, én már csak ilyen pesti troll vagyok :)
Viszont ne legyen nálam rosszabb, mert a hétköznapi életben nagyon toleráns vagyok. Szóval mellé fogtál :) Én itt csak trollkodom, szabad perceimben, senki szimpátiáját nem akarom elnyerni, arra ott a való élet :)
Kedves Trollnok, amit leírtál az szerintem több sebből vérzik.
Van pár ember, akinek a véleménye érdekel, de a 4-6-os villamos utasainak a véleménye valamiért nem tartozik ezek közé.
Hamarabb elküldtem, folytatom:
Amelyik körben nevetséges így beszélni, az a kör saját magáról állít ki bizonyítványt.
Teljesen mindegy, hogy Magyarországról ír-e a kérdező vagy sem, Magyarországnak is megvannak a saját nyelvjárásai, amire igen is büszkének kell(ene) lenni.
"csak gratulálni tudok, hogy megtanítottak magyarul"???, mégis két magyar szülő vajon milyen nyelven kellene, hogy megtanítsa a gyermekeit?
Nagyon jó, hogy ennyire aggódsz egy esetleges önéletrajz megírásával járó problémák miatt, de hidd el, az hogy így beszélnek/ünk még nem ok arra, hogy hivatalosan is így írjunk. Ahogy egy Szededi sem fog "ö" betűket írni, úgy mi is tudjuk, hogy írjunk hivatalos dokumentumokat.
Az, hogy valakinek diplomája van esetleg műveltséget ad számára, intelligenciát sajnos nem. Ezt nem konkrétad Rád írom, hanem hosszú évek tapasztalata.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!