Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Melyik a helyes? 1. Ez az ön...

Melyik a helyes? 1. Ez az ön tollja? 2. Ez az ön tolla?

Figyelt kérdés

2014. jún. 2. 16:29
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
0%
Vagy esetleg letolja a gatyáját. Ennyi ész a magyarba.!!!
2014. jún. 2. 16:42
 2/12 reptoid ***** válasza:

[link]

Mondjuk itt pont nem írja, de én a tollára szavaznék. Viszont így egymás mellett a j alakos változatot madártollra érteném, a j nélkülit pedig olyanra, amivel írni szoktunk.

2014. jún. 2. 16:50
 3/12 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a 2. válaszolónak! :) Az 1.-nek pedig azt üzenném, hogy aki nem tartja tiszteletben más kérdéseit, az ne regisztráljon erre az oldalra. Lehet normálisan is válaszolni.
2014. jún. 2. 17:07
 4/12 anonim válasza:
0%

Há' pörsze hogy az első barátom! a múltko én is eztet kiabáltam a Józska bátyámnak, mikor bennragadt a traktoo a pocsétába! "háá huun van Jozska bátyám?! beragadtam ebbe a fránya pocsétába, tollja már ki ezt a masinát innen!" de az mög olyan részeg vót hogy hagyatt feküdt az árokba, így egyedül kellett kitónóm!

Legyen szép napotok. Pista bá'

2014. jún. 2. 17:08
 5/12 anonim ***** válasza:
Szerintem tolla, a tollja nagyon idegenül hangzik. Eszerint is ismeretlen alak. [link]
2014. jún. 2. 18:26
 6/12 BringaManó ***** válasza:
53%
Pedig az úgy van, hogy madarat tolljáról, embert barátáról, nem? Meg hogy valaki más tolljával ékeskezik.
2014. jún. 2. 19:36
 7/12 anonim válasza:
Tolla.
2014. jún. 4. 16:35
 8/12 Kincsesne ***** válasza:
0%

Előbb a HELYES KÉRDÉST:

Ez az Ön tolla?

A helyes válasz:

Az Ön mindig nagybetűvel írandó, amikor udvarias MEGSZÓLÍTÁS!

(Egyébként a toll az enyém, ha elég szép, jó fogású és még sokáig tud írni! :-)

2014. jún. 9. 08:19
 9/12 BringaManó ***** válasza:

Kedves Kincsesné!

Ha megszólítás, akkor sem kötelező a nagybetű, csak egy lehetőség a tisztelet kifejezésére.

Továbbá tisztázandó lehetne, hogy levél megszólításáról beszélünk – az a különálló bevezetősor a szöveg fölött –, avagy egy-egy mondatban arról a vesszőkkel elválasztott kis részről, amelyet szintén "megszólítás" elnevezéssel illetünk.

Szerencsére ez a kérdés most több olból sem releváns: egyrészt az "Ön" egyik fajta megszólításban sem szokott szerepelni...

Esetleg levél megszólításában így, ha valamiért éppen ez a suta forma indokolt:

"Kedves Gipsz Jakab (és az Önhöz közelállók)!"

Illetve szövegben:

"Kovács úr, Szabó úr, és Ön is, mindhárman vegyék föl a kabátjukat, mert odakint hideg van!"

(Amilyen erőltetettek a plédáim, kb. annyira életszerűtlen az "Ön" előfordulása megszólításban....)

Másrészt azért sem túl fontos, hogy miféle megszólításról elmélkedünk, az "Ön" szó speciel mindkét esetben lehet nagybetűs (bár egyik esetben sem "kötelező" elméletileg, de a bevett szokás alapján "kvázi kötelező").

De legfőképp azért nem érdekelnek minket most a megszólítások, mert az eredeti kérdésben ("Ez az Ön tolla?") egyáltalán nem megszólítás az "Ön"...

(Ebben a mondatban birtokos jelző szerepét tölti be ez a személyes névmás. Kinek a tolla? Önnek a tolla. ~ Az Ön tolla.)

Úgyhogy akkor rátérve a az eredeti off-topicra (;-), nézzük, hogy naggyal kell-e itt írni az "ön"-t. Hát nem.

A tisztelet kifejezéseként lehet (sőt szokás) naggyal írni olyan szövegben, amikor éppen az "Ön"-nel jelölt személy fogja olvasni a szöveget, és udvarias hangot szeretnénk megütni (pl. egy levélben, feliratban ("Üdvözöljük szállodánkban Önt és kedves családját!"), reklámszövegben, egyéb kiírásban), azonban semmi ok nincs rá (és ezért kicsit nevetséges is tud lenni), ha olyan helyen írjuk naggyal, ahol nem az az "Ön" fogja elolvasni, pl. egy regényben:

"Péter bejött a szobába, és a cégvezetőhöz lépett:

– Ez az ön tolla?

– Soha életemben nem láttam... – Péter fellélegezve zsebre tette. – ...De azt már megtanulhatta volna, kedves Peti, hogy a cégnél minden az enyém!!! – kiáltotta a zord főnök.

Péter megtántorodott, és valami támaszt keresett."

Vagy egy klasszikus:

https://www.youtube.com/watch?v=ooodXF4Pci0#t=97

Ezt könyvben, szövegkönyvben is ö-vel kéne írni:

"– Safranek! Maga nem szeret engem! Valami azt súgja.

– Én szeretem önt, Mr. Teufel.

– Helyes! A beosztott szeresse főnökét."

Ha ezt Safranek esetleg egy udvarias levélben is megírná neki – a biztonság kedvéért –, akkor már természetesen naggyal írná, hiszen mély tiszteletét szeretné kifejezni – valódi érzelmeitől függetlenül... :-) –, tehát:

"Tiszlet Mr. Teufel!

Én szeretem Önt.

Üdvözlettel:

Safranek"

---

(És erről most még eszembe jut az a legenda, hogy mitől lett egy autókereskedő a világ legnagyobb értékesítője... A "Kedvelem Önt." feliratú üdvözlőlapoktól, ha valakinek megvan a sztori. Akinek nincs, annak most csak egy angol szöveget találtam róla, bocs: [link] )

2014. jún. 9. 14:05
 10/12 anonim ***** válasza:

Kedves Kincsesné,

ÖNT minden valószínűség szerint a legjobb szándék vezeti, de már több olyan hozzászólását is olvastuk, amely félrevezeti a kérdezőket.

Az lenne a javaslatom, hogy kicsit gondolkodjon, esetleg nézzen utána azoknak a dolgoknak, amiket itt, - és a többi topicban - egyetlen lehetséges megoldásként tár elénk.

Távol áll tőlem a sértegetés szándéka, ez csak szerény véleménynyilvánítás volt... :-(

2014. jún. 9. 16:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!