Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Disznai vagy disznójai? :D

Disznai vagy disznójai? :D

Figyelt kérdés
2014. máj. 27. 23:57
 1/9 anonim ***** válasza:
Disznói, disznai vagy disznajai. A disznójai furán hangzik, meg a Firefox is aláhúzza. Majd BringaManó megmondja, miért.
2014. máj. 28. 00:04
 2/9 anonim ***** válasza:
Sertései
2014. máj. 28. 00:07
 3/9 anonim ***** válasza:
51%

A disznai és a disznajai mindkettő tájszó.

Helyesen disznói.

A disznójai már két birtokos jelzőt tartalmaz. Egy is elég.

2014. máj. 28. 01:15
 4/9 anonim ***** válasza:

“A disznai és a disznajai mindkettő tájszó.

Helyesen disznói.

A disznójai már két birtokos jelzőt tartalmaz. Egy is elég.”

Negy mondatban Negy baromsag. Gratula.

Egy reszrol a disznai es a disznajai nem tajszo. Mas reszrol a tajszo nem egyenlo a helytelennel, azaz nincs olyan, hogy az egyik szo a tajszo es a masik a helyes. A tajszo is helyes.

A harmadik, hogy a disznojai szo nem tartalmaz egyetlen birtokos jelzot sem. A birtokos jelzo peldaul akkor lenne, ha azt mondanank, hogy “a gazda disznai”, ekkor a “gazda” a birtokos jelzo. Birtokos jelzobol lehet tobb is, pl.: Anna, Cecil es Bela konyvei. Amire te gondolsz, az viszont birtokos szemelyjel, amit itt talalsz ha muvelodni akarsz: [link]

Es itt is szerepel, hogy egyes esetekben lehet ketfele szemelyjel. Szoval leulhetsz, elegtelen.

2014. máj. 28. 17:41
 5/9 mustafa33 ***** válasza:
☺ ♫♪ ... tizenhárom csengő cseng a csikaja nyakán.♪♫♪♫ ☺
2014. máj. 31. 20:59
 6/9 BringaManó ***** válasza:
#1: Tán mert nincs olyan szó?... :-) (ahogy te is írtad)
2014. jún. 11. 07:59
 7/9 anonim ***** válasza:

Oké, azt én is látom, hogy nincs ilyen szó…

Akkor máshogy:

Miért kell, hogy megváltozzon a „disznó” szótő, ha a „-jai” toldalék kapcsolódik hozzá, és miért helyes változatlanul is, ha csak egy „-i” toldalékot kap?

(Ugye helyes a „disznói” és a „disznai” is; viszont a „disznójai” és a „disznajai” csak az utóbbi.)

Meg úgy általában a szótövek változása is érdekes probléma (például a megy ige vagy a kéz, tűz főnevek esetében)…

Amúgy csak azért kérdezem, mert egyelőre ott tartunk, hogy a „disznójai” azért nem helyes, mert „csak”. S én egy kicsit kíváncsi vagyok a mélyebb okára is, ha már középsuliban lusta voltam rendesen megtanulni a nyelvtant… (De természetesen bele tudok nyugodni az eddigi magyarázatba is, ha muszáj.)

2014. jún. 11. 17:51
 8/9 BringaManó ***** válasza:
Tartok tőle, hogy a GYK-n ennél mélyebben nem fogod megtudni... Én sem vagyok nyelvész, úgyhogy sajnos nem fogom tudni elmondani neked ezeket. (A szakemberek is évekig tanulják, gondolom. :-)
2014. jún. 11. 18:23
 9/9 anonim ***** válasza:

Ok, köszi! (Csak azért téged nyaggatlak, mert nyelvtanból te tűnsz itt a legértelmesebbnek…)

Másrészt így, hogy ennyit gondolkodtam rajta, már a „disznójai” se hangzik furán… Szerencsére a Firefox még mindig aláhúzza.

2014. jún. 11. 18:25

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!