Mondasz vagy mondsz?
Mindenhol máshogy hallom, ti tudjátok hogy kell helyesen?
(Ha valaki még el is magyarázná, hogy miért épp úgy kell, még jobb lenne :)
Mondasz a helyes. :)
Azért, mert a magyar nyelv nem tűri a mássalhangzó torlódást, főleg a szavak végén. Általában csak összetett szavakban, és idegen szavakban fordul elő. Azért kell a kötőhang (a), hogy könnyebben ki tudjuk mondani. És szebb is így.
Azzal egyetértek, hogy könnyebb kötőhanggal kimondani, és szebb is úgy.
Viszont mindkét alak helyes, lásd pl. itt:
Régies hangzású, nem is használják sokan, de helyes a "mondsz" is.
Hja, öcsém, úgy látom te még sok mindent nem halsz ☺.
Egyébbként, hogy kinek mi tetszik az ízlés kérdése. nekem meg az nem tetzsik, hogy a nagy nyelvalakító a bodrogközi népnyelvet megspékelve mű adalékokkal tette meg országosan követendőnek. De hát ez van szabványosítva ezt kell használni. De néha csakazértsem használjuk. ☻
Ha már helyesírás, akkor nem "halsz" hanem "hallsz", Azért elég nagy a különbség :D
De nyilván nem kötekedni akarok. Egyébként tényleg mindkettő helyes és szerintem mindkettő teljesen rendben van, de a "mondsz" és társai csak egy ízes vidéki szájból szép tájszólással kellemesek szerintem.
Eszembe jutott valami:
"Üdvözöllek, dicső lovag, szép a ruhád, szép a lovad! Mi szél hozott, mondsza, erre, és mi vajon szíved terve?"
Na, ez kitől "kellemes"? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!