Halhassa vagy halhatja? Melyik a helyes? Ha halkan beszélsz, senki se halhassa, mit mondasz. / Ha halkan beszélsz, senki se halhatja, mit mondasz. Szerintem az első, mert mi is így használjuk, de nem vagyok benne biztos.
Egyik sem helyes, mert a hall ige két 'l' betűt tartalmaz, nem egyet. Ezt leszámítva, mindkét forma helyes lehet, ha megfelelő hozzá a szövegkörnyezet.
Maradván a példádnál:
Ha halkan beszélsz, senki sem hallhatja, amit mondasz.
Vagy:
Halkan beszélj, hogy senki se hallhassa, amit mondasz.
A példamondataid közül a 2. felel meg a köznyelvi normának, így erre szoktuk azt mondani, hogy helyes ("hallhatja"). Az 1. mondatbeli alak ("hallhassa") súlyos nyelvi hiba, az úgynevezett suksükölés.
A -t végű igék jelen idejű, kijelentő módú személyi igeragjai a tárgyas ragozás szerint: -ja (E/3), -juk (T/1), -játok (T/2), -ják (T/3). [Tehát hallhatja, hallhatjuk, hallhatjátok, hallhatják.]
A másik alak (-sa, -suk, -sátok, -sák) használata kizárólag tájnyelvekben megszokott, megengedett. Nem tudom, merrefelé élsz, hogy így használjátok (pl. Erdélyben vagy a Felvidéken ez természetes), de Magyarországon elég ritka jelenség.
(A hosszú l-et illetően pedig Scepticnek természetesen igaza van.)
Igazából nincs olyan, hogy helyes és helytelen. Max. akkor, ha külföldi tanulja a magyart.
Anyanyelvi nyelvhasználó bárhogy beszél, helyesen beszél. Ezt Chomsky és a nyelvi kompetencia fogalmának bevezetése óta tudjuk.
Csak a köznyelvi normától tud eltérni a beszéd, pl. a dialektusok. Sokan ez miatt azt hiszik, hogy a tájnyelvi nyelvhasználók helytelenül beszélnek, pedig nem. Aki nem olyan, mint az átlag, az nem helytelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!