Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért nem tud írni a fiatalok...

Miért nem tud írni a fiatalok jelentős része?

Figyelt kérdés

Nem apróbb elgépelésekről van szó, amit akkor követünk le, ha nem figyelünk oda, hanem arra, hogy rengetegen képtelenek nagy kezdőbetűt használni, vesszők nélkül, egybe leírják az összetett mondatokat, mondatvégi írásjelekből pedig vagy egyet se tesznek ki, vagy tíz pontot, kérdőjelet vagy felkiáltójelet írnak egymás után.

A szánalmas helyesírásról meg ne is beszéljünk, még mindig röhögök, amikor eszembe jut az a gyerkőc, aki kioktatott valahogy úgy, hogy "muszály beszólnod az irásomra?" :)

Ha pedig valaki be merészeli írni a kérdésükre, hogy tanuljanak meg írni és/vagy fogalmazni, visszavágnak, hogy ez nem helyesírás témakör, vagy hogy "tudok helyesen irni csak nem akartam oda figyelni!!!!!"

2009. nov. 4. 16:55
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
Szabadidő oldalakon természetes, hogy történnek elgépelések (főleg mivel már a 10-12évesek is a gép előtt ülnek). A rövidítésekkel meg avval, h valaki nem nagybetűvel kezdi a mondatot nekem semmi problémám, de az már zavar hogy nem tudják leírni, hogy muszáj, hagyjuk, higgyük stb és így előbb-utóbb elbutul a nyelvkultúránk.
2009. nov. 10. 18:55
 22/27 anonim ***** válasza:
sajnos egyre több az írástudatlan
2009. nov. 12. 21:38
 23/27 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező :D

Ha egy olyan oldalra írsz ami elvárja, h tervezett szöveg legyen, akkor természetesen jogos a felháborodásod. De amit tudnod kell, h a közvetlen beszélgetéseknél (MSN, Chat) nincs idő a szöveg megszerkesztésére, tehát a beszéd szöveg szabályai vannak előnyben. Beszédnél nincs nagy kezdőbetű, nincsenek vesszők. Ahol kényszerítve van az ember, h gyorsan reagáljon egy másik mondandójára (beszéd gyorsaságával írni) ott a nyelvtani szabályok elnézhetőek. Tehát csetelés közbe(n)<-- beszédben (írásban), a nyelvtani helyesírás nem célszerű, igényes keretek között. Egyébként a smilek is mondatvégi írásjelnek minősülnek, mert visszahat a mondatra :) Természetesen, senkit nem buzdítok arra, h ez a helyes, de nem is szabálytalan!

nah de most már megyek, mer minnyá kaja van looool

(Nah de most már megyek, mert mindjárt kaja van *nevetés*)

Különbség (mondva: külömbség) van beszélt szöveg és írott szöveg között. És a közvetlen beszélgetéseknél a beszélt szöveg szabályai mérvadóak. A beszélt szöveg gyors, könnyebb. Mégha írva is vagyon...

Písz ^^

2009. nov. 16. 15:09
 24/27 anonim ***** válasza:

Uccsó vok.

Még annyit, h ezek a vok, oan és társai csak rövidítések. Nem helyesírási- és írástudatlanságról van szó. Csupán annyi, h aki ezt használja 2 mondattal előrébb van, míg te a helyesíráson gondolkozol. Soxor gyorsan kell reagálni 1-1 mondatra és ilyenkor muszáj rövidíteni. Nah csak enyit akartam még +ba :D

Köszi

2009. nov. 16. 15:13
 25/27 anonim ***** válasza:

Hát én már hallottam magyartanárról, aki majdnem lefordult a székről, mert ezeket a rövidítéseket dolgozatban is megtalálta.

És szerintem chat és msn közben is oda lehetne figyelni, hogy helyesen írják le a szavakat

2009. nov. 24. 14:58
 26/27 anonim válasza:
Mert keveset olvasnak ígényes irodalmat!
2010. júl. 28. 22:04
 27/27 anonim válasza:

Engem mindig fel tudnak húzni azzal, hogy van egy szöveg, amiben egyetlen vessző nincs... olyan,de olyan ideges szoktam lenni, hogy ki kell,hogy lépjek, mivel ez már a butaság legalja...

jahm ,csak 19 vagyok, és én szoktam msnen összevissza írni...

2010. szept. 25. 10:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!