Vajon miért nem igénylik a mai fiatalok, hogy tudjanak és akarjanak helyesen írni?
Nem hiszem, hogy olyan bonyolult. Iskolában tanítják, vagy ha ez nem divatos, a számítógép elég jó segítséget nyújt az ellenőrzésben.
Egy-két élő példa-gyöngyszem:
"de ugye tood milyen jól megy ez a is kocsi megy vagy 160-180-at az bisztos"
"asztán majd ha 18-leszel akkor majd megnézem a kocsit a suliba xd vagy nem toom !!!:D"
lol lesz.rom
ne a hülye 80éves bölcsészek mondják má meg, hogy hogy írjak
magánügy
ha nem tecc ne olvasd
(persze irl soha nem merek egy qrva hibát se ejteni, ezért élem ki magam a neten)
Szerintem három fő oka van: a feltétlen bizalom a helyesírás-ellenőrzőben, az általános igénytelenség és a helytelen formák terjedése.
Sajnos sokan azt hiszik, hogy mindenben hagyatkozhatnak a helyesírás-ellenőrzőre. Hatalmas tévedés! Abban valóban segít, ha félreütünk valamit, de nem szabad megbízni a vesszőhasználatra, a szórendre, az egybeírásra vagy az egyeztetésre vonatkozó javaslataiban.
Sokan azért írnak helytelenül, mert nem is érdekli őket, milyen írás hagyja el a kezüket. Ez igénytelenségnek mondható, és sajnos komolynak tűnő könyvek, termékbemutatók, újságok, reklámkiadványok és egyebek jelennek meg súlyos helyesírási, nyelvhelyességi hibákkal.
A helytelen formák terjedése szorosan összefügg a másik két okkal. Főként a net miatt az ember lépten-nyomon találkozik a helytelen formákkal, és sokakban ezek rögzülnek. Még az igényesebb írású embereket is megtévesztik a tömegével előforduló hibás formák. Nem tudom, sírjak vagy nevessek, amikor a nagyokosok az "1-jén"-t "1-én"-re javítják, a giroszt angol formára, gyrosra, a "skype-ol" igét nagybetűsre, "Skype-ol"-ra stb.
Ugyanez élő szóban is megfigyelhető: többen kijavítottak már, hogy a navigációs berendezés nem gépées, hanem dzsípíesz. Tőlük mindig megkérdezem udvariasan, hogy a píszíjükhöz elszídi monitor van-e kötve, a zenét szídíről hallgatják-e, vagy hogy mikor voltak utoljára dábljúszín.
Nem arról van szó, hogy nem értené az ember, de ezzel igencsak formálódik a magyar nyelv. Sajnos rossz irányba.
Én is tudnék "lustább megoldást" egyes szavakra, de - figyelem nagy szavak következnek :) - mégiscsak büszke vagyok, hogy ismerem az anyanyelvem és tudom használni!
És itt nem feltétlenül a "chat szlengben" elterjedt dupla v-s baromságokra vagy az idétlennek tűnő, ám praktikus összevonásokra (vok, hoan, ien stb. - ez, bár bántja a szemed, elfogadható kor jellemző). Inkább azokra a helyesírási hibákra, amikre való figyelés nem kerül "pénzbe" és biztos vagyok benne, hogy "tudatos" hibák! (látom őket, de lesz@rom; "nem mondja megnekem senki...)
Szóval romlik a magyar kultúra színvonala és túlzott mértékben megy rossz irányba a magyar írásos nyelvi forma
(de sztem erről naon sokan nem 1 értekezést +írtak már..:)
18 éves vagyok, tudok helyesen írni, több helyesírási versenyt is megnyertem már. mégis néha én is így írok: jáccok, vok, nemtom. hogy miért? mert úgysem érdekel senkit, mert ők is így használják, mert lehet, hogy a legtöbb ember nem is tudja, hogy kell leírni, szóval akkor minek fáradjak vele, hogy normálisan írjak, vagyis: mert LUSTA vagyok...
de azért amikor kézzel írok mindig próbálok helyesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!