Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mennyire helyes, mennyire...

Mennyire helyes, mennyire szánalmas, mennyire zavar Téged, hogy sokan, akik azt hiszik, hogy valami hatalmas okosságot írnak, három pontot (. ) hagynak a mondat végén?

Figyelt kérdés
2013. szept. 12. 06:16
1 2 3 4
 21/32 A kérdező kommentje:
Én pontok nélkül is tovább tudom gondolni, nem tudom ti hogy vagytok vele...
2013. szept. 13. 09:57
 22/32 anonim ***** válasza:

Na látod! Kezdesz belejönni...

Ugye, nem is fájt nagyon? Jó ez így, ha belegondolsz...

2013. szept. 13. 10:09
 23/32 anonim ***** válasza:

"Én pontok nélkül is tovább tudom gondolni, nem tudom ti hogy vagytok vele..."

Valószínűleg mi is. De a mondatvégi írásjel 95%-ban pont, így minden mondatot nincs idő továbbgondolni, annál is inkább, mert azt általában megteszi a sorok írója is, a következő mondatában. Így aztán felesleges is minden mondatot továbbgondolni. Ezért a hármasponttal szokták jelölni, hogy 'ez az a mondat, amit tovább lehet/érdemes/ajánlott gondolni'.

2013. szept. 13. 11:17
 24/32 A kérdező kommentje:
Kár, hogy a hozzászólók fele a kérdést sem érti. Vala random kereshetni 4-5 3ponttal végződő hsz-t és közösen kielemezzük. Persze csak akkor, ha a személyeskedésnél ez fontosabb nektek.
2013. szept. 13. 16:44
 25/32 BringaManó ***** válasza:
Nem merném azt mondani, hogy tökéletesen értettem az előző komment minden szavát, de ha szeretnél példákat elemezni, akkor írjad nyugodtan, pl. te írsz pldát, leírod, hogy szerinted mit jelent a "...", aztán én is leírom, hogy szerintem mit (mint fentebb).
2013. szept. 13. 19:09
 26/32 anonim ***** válasza:

Ez egy hatalmas okosság...

Ez egy óriási okosság...

2013. szept. 14. 20:58
 27/32 anonim ***** válasza:

Nnna, kérem szépen, rájöttem valamire: én jellemzően nem az eddig leírt okokból használom a három pontot (kivételesen egyetértek BringaManóval :D), hanem pusztán annak jelzésére, hogy az adott gondolatsor továbbvihető (opcionálisan). De főleg akkor szoktam pontpontpontozni, amikor én magam továbbgondolom, csak nincs kedvem/időm még egy-két kilométert írni. (Vagy már a továbbgondoláshoz sincs hangulatom/időm; vagy amikor tudom, hogy messzire vezetne, esetleg soha nem lenne vége...)

Elég bosszantó, hogy ezeket a jelzéseket egyesek félreérthetik. Persze mint tudjuk, az írásbeli kommunikáció még a szóbelinél is több problémát rejt magában, mert kevesebb eszköz áll rendelkezésünkre, és nehezebb dekódolni az üzenetet. (Arról nem is beszélve, hogy sokan úgyis azt olvasnak ki egy adott szövegből, amit akarnak.)

De azért ez már mégiscsak mindennek a teteje. :D

Ja, és "hümmögni" (hmmm...) és "fújni" (pfff...) is így szoktam. Remélem, azért ezeket senki nem értelmezi okoskodásként. :)

2013. szept. 16. 00:03
 28/32 anonim ***** válasza:
70%

A három pont nem azt jelzi, hogy sok okosságot ír valaki, hanem azt, hogy lenne még mondanivaló, de nem fejti ki, feltétezi, hogy te is érted és továbbgondolod... ;)

:)

2013. szept. 21. 23:48
 29/32 A kérdező kommentje:
Verebek
2013. szept. 27. 13:45
 30/32 anonim ***** válasza:

"A három pont nem azt jelzi, hogy sok okosságot ír valaki, hanem azt, hogy lenne még mondanivaló, de nem fejti ki, feltétezi, hogy te is érted és továbbgondolod... ;) "

bár a válaszomat lepontoztátok 0 pontra, amikor kifejtettem hogy az ilyen mondatoknál nincs mit továbbgondolni, de mostmár tényleg fejtsétek már ki, legyetek szívesek.

Az idézett mondat. Én vagyok ennyire hülye? Semmilyen továbbgondolni valót nem látok ebben a mondatban, semmi extra mondanivalót nem érzek. Szánjatok már meg, és magyarázzátok el nekem. Tudom, hogy feltételezitek rólam, hogy olyan okos vagyok hogy be tudjam fejezni a megkezdett gondolatotokat, és köszönöm a bizalmat, de én erre képtelen vagyok segítség nélkül!

2013. szept. 27. 16:21
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!