Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A helyesírás szabályai úgy...

A helyesírás szabályai úgy változnak, hogy mondjuk már nagyon sokan nem írnak helyesen valamit, akkor azt mondják, hogy legyen az a helyes?

Figyelt kérdés
2013. aug. 23. 10:13
 1/10 anonim válasza:
100%
Nem hiszem, hogy így menne. Valószínűleg, hogyha már mindennapos a szó vagy kifejezés használata, akkor előfordulhat, hogy módosítanak rajta, de ha mondjuk most elkezdené mindenki a "Szia"-t "Szija"-nak írni, akkor csak szimplán kretén lenne mindenki :)
2013. aug. 23. 10:23
 2/10 anonim ***** válasza:
93%

Te lyó ég, dehogyis, az azér naon durva lenne... Például a honapok és szeméjess névmások nagybetüvel kezdve, j és ly káosz, stb., Én ennek naon nem örülnék, és szerintem Velem együt még sokan mások sem.

Különben sem tudom, hogyan számolnák meg, hogy mennyien írnak helyesen egy-egy szót, és mennyien helytelenül. :D

2013. aug. 23. 13:35
 3/10 A kérdező kommentje:
A Google biztos megszámolta már:)
2013. aug. 23. 13:41
 4/10 anonim ***** válasza:
Nem úgy változnak. Hibásan írt szavak nem szoktak az irodalmi nyelv részévé válni, viszont van szleng nyelv is. Abba több minden belefér, de a jó helyett lyó, a mellett helyett mellet (micsoda különbség!) ott sem fognak használni.
2013. aug. 23. 17:18
 5/10 BringaManó ***** válasza:
95%

#1: Az volt a kérdés, hogy ha már "nagyon sokan" – amihez idő kell, persze.

(Tehát a "mondjuk most elkezdené mindenki" nem játszik.)

#2: "...j és ly káosz..." – A kérdés nyilván arra vonatkozott, hogy ha _egyformán_ írnak valamit "nagyon sokan" helytelenül... Ne tettesd, Berta! :-)

#4: Irodalmi nyelv? Én mondjuk nyelvi sztenderdet mondanék, talán azért is, mert tegnapelőtt éppen itt, a gyk-n olvastam a következő posztot:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__225352..

és benne Pedrótól ezt a linket:

[link]

amelyben ezt a "sztenderdet" emlegették sokat, és amely kapcsolódik is jelen témához, figyeld csak:

"...gyakran tévesen betoldanak egy l-et az olyan szavakba is, amelyekben az eredetileg nem volt benne (szölke < szőke, szolda < szóda stb.) Maga a jelenség nem újdonság a nyelvben, például boldog szavunk is így jött létre a korábbi bódog formából."

Tömören az eredeti kérdésre ezt válaszolnám: nem csak így, de sokszor így is.

Elég, ha a szabályzat közelgő változásait áttekintjük.

[link]

Nyilván a legtöbbje olyan, hogy követi a köznyelvet, illetve az elterjedtebb formát, az általánosabb nyelvhasználatot, bevett írásgyakorlatot (ugye, milyen szép kifejezéseket tudok? :-).

Pl.:

"a lásd pedig nem csupán l.-ként, de ld.-ként is rövidíthető lesz"

"a jövőben azonban a bólingat, kacsingat, tekinget mellett nem minősül hibásnak a bólintgat, kacsintgat, tekintget sem."

"az elsején korábban számmal csupán 1-jén alakban volt írható, ezentúl elfogadható lesz az 1-én is; az elsej(e)i pedig az eddigi 1-j(e)i mellett 1-(e)i alakban is írható lesz."

"radikálisabb változás történik a boldog új évet kívánok (-unk stb.) esetében: az eddig kizárólagos b. ú. é. k. többé nem lesz elfogadható, a korábban üldözött BÚÉK viszont az egyedüli helyes formává válik."

"ha órát és percet szerettük volna jelölni, kizárólag a 9.15 típusú megoldás minősült helyesnek: ezentúl azonban a 9:15 is elfogadható lesz."

Ui.:

És persze a változások nemcsak megváltozó szabályokat jelentenek, hanem új szabály is megjelenhet, vagyis a korábban nem szabályozott jelenséget is szabályozhatják, pl.:

"az url-ekhez a toldalékot kötőjellel kell kapcsolni: a nyest.hu-n."

(És törölhetnek is meglévő szabálypontokat, ezekre szintén van néhány példa a [link] oldalon.)

De most nem ezekre vonatkozott a kérdés.

2013. aug. 23. 22:16
 6/10 A kérdező kommentje:
előző: pont az új szabályok miatt vetődött fel bennem a kérdés:)
2013. aug. 24. 07:51
 7/10 anonim ***** válasza:

"A kérdés nyilván arra vonatkozott, hogy ha _egyformán_ írnak valamit "nagyon sokan" helytelenül... Ne tettesd, Berta! :-)"

Mit ne tettessek, BuciMaci? :D

A j és az ly pont az egyik ingoványos terület: "nagyon sokan" _egyformán_ helytelenül írják a szavakat, lévén csak két lehetőség van, a jó és a rossz.

Bocs, belekotyogok még egy kicsit a mondókádba:

"tegnapelőtt éppen itt, a gyk-n olvastam a következő posztot" "és benne Pedrótól ezt a linket"

Pedróval nem szoktam vitatkozni, de most fogok. :D

A "nől" ugyanis tájszó.

Tessék, olvasgass, ha van kedved:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__42915-..

Ami még hagyján, de egy még régebbi kérdésnél a 4. válasz a lényeg:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__367354..

(Vaszedi magyartanár, méghozzá a normális fajtából; sajnos már nem aktív a GYK-n.)

2013. aug. 24. 18:47
 8/10 BringaManó ***** válasza:
42%

@j/ly: no jó, visszavonom. :-)

@Pedro: „A "nől" ugyanis tájszó.”

Nem látom az ellentmondást; miben vitatkozol vele?

Végigolvastam a linkeket – mem lettem okosabb. :-(((

Attól, hogy tájszó, attól még az valami módon keletkezik. Egyelőre – amíg nem olvasok majd valami ellenkezőt – elhiszem, hogy (és a boldog) például úgy.

2013. aug. 26. 05:27
 9/10 anonim ***** válasza:

De ez nem azt jelenti, hogy minden baromság bekerülne a szabályzatba.

Egyébként igen, így működik, ahogy a kérdező mondja. Máskülönben mi értelme lenne hivatalosan is helyessé tenni valamit, amit senki sem használ?

2013. aug. 27. 02:10
 10/10 anonim ***** válasza:

"@Pedro: „A "nől" ugyanis tájszó.”

Nem látom az ellentmondást; miben vitatkozol vele?"

Pedro a hiperurbanizmusnak tulajdonította a "nől" szó keletkezését. Olvasd el még egyszer nyugodtan. :)

"Végigolvastam a linkeket – mem lettem okosabb. :-((( "

Pedig ott írta Vaszedi...

"Attól, hogy tájszó, attól még az valami módon keletkezik. Egyelőre – amíg nem olvasok majd valami ellenkezőt – elhiszem, hogy (és a boldog) például úgy."

Na, igen, minden szó keletkezik valahogy. :D

De nem tartom valószínűnek, hogy a középkori vagy kicsit későbbi paraszt bácsi és paraszt néni a városi ficsúrokat utánzandó tette a "nő" szó végére az l hangot. :DDD

2013. aug. 28. 19:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!