Gondolkodni vagy gondolkozni? Melyik a helyes? Gondolkodom vagy gondolkodok? Gondolkozom vagy gondolkozok?
Mindkettő ige helyes, de mivel ikes igék, E/1 ragozásnál a "k" végződés helytelen.
Tehát helyesen: gondolkozom/gondolkodom
Mindkettő ugyanazt jelenti.
Még pár éve láttam interneten az Álljunk meg egy szóra műsorból részletet, abban mondta a nyelvész, hogy mindkettő helyes, azonban a 'gondolkodom' kissé fennköltebb. Ezt azzal példázta, hogy a régi gondolkodók 'gondolkodók' és nem 'gondolkozók' voltak.
Mind a két ige helyes.
Viszont szerintem a z/d szótővégződés miatt ezek nem valódi ikes igék, ezért E/1-ben a gondolkozom és a gondolkodok is jó. Bár nem vagyok biztos.
Szerintem mindegyik helyes, csak másként használjuk(legalábbis én:D):
- Mit csinálsz?
- Gondolkodom a holnapi napon.
- Mit csinálsz?
- Gondolkodok(/m).
Gondolkozom-gondolkozok:
m-végűhöz talán oda raknám, hogy min gondolkodok.
Másikhoz meg nem biztos.
Akkor is helytelen, ha valaki azt mondja, hogy "gondolkodok" vagy "gondolkozok", mert az -ikes igék -m végződést kapnak E/1-ben...... -k végződéssel helytelen, hiába tűnik valakinek jobbnak/szebbnek. Ez a szabály, úgyhogy helyesen: gondolkodom, illetve gondolkozom.
Az meg, hogy "gondolkoDom", vagy "gondolkoZom", tök ugyanazt jelenti, csak "z" -vel talán kicsit talán modernebb,inkább a beszélt nyelvben használatos, a "gondolkoDik" pedig irodalmibb, és talán régebbi is.
Amúgy én "z" -vel egyáltalán nem szoktam használni, tőlem az olyan idegen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!