Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Melyik a helyes, "javaslom"...

Melyik a helyes, "javaslom" vagy "javasolom"?

Figyelt kérdés
2013. jún. 18. 07:23
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
54%
javaslom "magyarabb"
2013. jún. 18. 07:33
 2/14 anonim ***** válasza:
40%
Én azt javaslom, hogy te javasold neki, hogy ő javasolja, hogy beszéljünk helyesebben. :)
2013. jún. 18. 07:35
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Ne hallgass azokra, akik szerint az egyik "magyarabb". Nincs olyan, hogy "magyarabb". Valami vagy magyar, vagy nem, ha az, akkor helyes, ha nem, akkor nem. Jelen esetben mindkettő helyes, de az első kétségkívül gyakoribb. (Figyelem! A gyakoribb nem egyenlő azzal, hogy magyarabb vagy helyesebb!)

Amikor valaki két jó közül azt mondja, hogy az egyik jobb, helyesebb vagy magyarabb, akkor valójában a saját értékítéletét veszi alapul, azt hiszi, hogy az ő nyelvérzékre annyira jó, hogy azt mindenkinek el kell fogadnia. (Egyesek odáig mennek, hogy leparasztozzák azt, aki tejfelt mond tejföl helyett...) Ez kb olyan, mintha valaki jobban szeretné a marháhaúst a csirkénél, ezért kijelentené, hogy a marha "ételebb", és aki csirkét eszik, az paraszt.

2013. jún. 18. 08:11
 4/14 anonim ***** válasza:

Én a "javaslom"-ra szavazok.

Eszembe nem jutna olyat leírni, hogy "javasolom"...

2013. jún. 18. 09:04
 5/14 anonim válasza:
Szerintem, ez a mondat környezettől is függ!
2013. jún. 18. 22:38
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Itt az ún. Horger-törvény érvényesül, mely szerint két vagy több nyílt szótag (azaz magánhangzóra végződő szótag) esetén a második vagy harmadik szótagból kiesik a magánhangzó: pl. ja-va-so-lom > ja-vas-lom; gá-zo-ló > gáz-ló; osz-tá-lyo-zás > osz-tály-zás. Így a javasolom és javaslom egyaránt jó, de azért lett a 'javasolom'-ból 'javaslom', mert gyorsabban, könnyebben kiejthető. Megspórolunk egy magánhangzót, ami nem föltétlen kell oda.
2013. jún. 19. 01:10
 7/14 A Tengerész ***** válasza:
Javaslom.
2013. jún. 19. 17:16
 8/14 Palotás Imre ***** válasza:
100%
Hatodik: Örülök, hogy valaki végre szakmailag megalapozott véleményt mondott. Nekem is új volt a magyarázat, tanultam belőle.
2013. jún. 21. 10:03
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
Hatodik: Én az osztályzás és az osztályozás közt érzek különbséget. Iskolai érdemjegyek adása osztályzás, valamilyen dolgok minőségi vagy mennyiségi szempontok szerint történő szétválogatása vagy minősítése osztályozás.
2013. jún. 21. 21:30
 10/14 anonim válasza:
47%
Archaikus forma a javasolom, mely lassan kikopik csodás anyanyelvünk kincsestárából, mert az átlag középszer nem hajlandó megtanulni sok szófordulatot.
2013. jún. 22. 11:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!