A gitároktatás egyszó vagy két szó gitár oktatás?
És ha már gitároktatás akkor:
1. Jazz gitár oktatás
2. Jazz gitároktatás
3. Jazzgitár oktatás
4. Jazzgitároktatás
Esetleg kötőjel valahová? Nagyon szépen köszönöm előre is a segítséget! Nagyon fontosnak tartom a helyesírást. Sajnos az interneten ahányszor meglátom ezt a feliratot annyiféleképp van írva. Szerintem ők sem tudják, hogy kell helyesen írni. Én szeretném tudni azért is tettem fel ezt a kérdést. Köszönöm!
gitároktatás
dzsesszgitároktatás
vagy jazzgitároktatás
(összetett szavak, és nem haladják meg a hat szótagot)
BringaManó válaszával a MTA is egyetért (hát még én!:-).
Íme: [link]
Végeredményben mindkét verzió helyes nyelvtanilag, csak az értelmükben különböznek. A gitároktatás (egybeírva) egy kifejezés, ami azt jelenti, hogy a gitár használatára, vagyis a drótos fadobozból történő zeneelőcsalásra történő tanítás.
A gitár oktatás (külön írva) ellenben azt jelenti, hogy a gitárokat oktatják valamire (aminek viszont ugye nincs túl sok értelme).
Tehát nyelvtanilag ugyan helyes a külön írt verzió is, csak épp nincs túl sok értelme, ezért nem is használják.
Nem gondolnám.
Például a "felnőttoktatás" szó is egybeírandó (a felnőtteket oktatják valamire).
Tehát semmiképp nem írjuk külön a "gitároktatás" szót sem.
Arról lehet filozofálni, hogy a főnévi értelemben használt "felnőtt" (= felnőtt ember) mikor tud jelzőként viselkedni (pl. felnőtt lakosság) -- meg arról is, hogy mikor lehet jelző más értelemben, befejezett melléknévi igenévként, pl.: az erkélyünkig felnőtt fáról leeszegettem a fügét --, de a különírt "gitár oktatás"-sal mellétrafáltál, semmilyen értelemben nem játszik, tehát szeretném, ha először ebben megállapodnánk, és akkor utána folytathatjuk. :-)
?
"A gitároktatás (egybeírva)
A gitár oktatás (külön írva) "
Ilyen a magyar helyesírásban nincs.
"A gitároktatás és a különírva" mindkettőt egybe kell írni.
"A gitár oktatás (külön írva)
Ilyen a magyar helyesírásban nincs."
De szerintem nem azért nincs, mert élből helytelen ez az írásmód, hanem azért, mert a gitárokat nem szokták oktatni (egyelőre).
Vagy milyen kifejezéssel, elnevezéssel fogod illetni majd a (szerintem nem túl távoli) jövőben megjelenő "okosgitárok" (az okostelefonok és okostévék mintájára, lehet hogy már létezik is ilyen) felprogramozásával, vagyis oktatásával foglalkozó egyének tevékenységét? A "gitároktatás" kifejezés ugyanis már foglalt ;)
Ööö... Programozó? :D
Az okostelefonokat is programozók által készített programokkal "oktatják", nem máshogy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!