Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A gitároktatás egyszó vagy...

A gitároktatás egyszó vagy két szó gitár oktatás?

Figyelt kérdés

2013. júl. 11. 22:35
1 2 3
 1/21 A kérdező kommentje:

És ha már gitároktatás akkor:

1. Jazz gitár oktatás

2. Jazz gitároktatás

3. Jazzgitár oktatás

4. Jazzgitároktatás

Esetleg kötőjel valahová? Nagyon szépen köszönöm előre is a segítséget! Nagyon fontosnak tartom a helyesírást. Sajnos az interneten ahányszor meglátom ezt a feliratot annyiféleképp van írva. Szerintem ők sem tudják, hogy kell helyesen írni. Én szeretném tudni azért is tettem fel ezt a kérdést. Köszönöm!

2013. júl. 11. 22:39
 2/21 BringaManó ***** válasza:
100%

gitároktatás

dzsesszgitároktatás

vagy jazzgitároktatás

(összetett szavak, és nem haladják meg a hat szótagot)

2013. júl. 11. 23:08
 3/21 andreandi ***** válasza:
100%

BringaManó válaszával a MTA is egyetért (hát még én!:-).

Íme: [link]

2013. júl. 12. 08:03
 4/21 anonim ***** válasza:
51%

Végeredményben mindkét verzió helyes nyelvtanilag, csak az értelmükben különböznek. A gitároktatás (egybeírva) egy kifejezés, ami azt jelenti, hogy a gitár használatára, vagyis a drótos fadobozból történő zeneelőcsalásra történő tanítás.

A gitár oktatás (külön írva) ellenben azt jelenti, hogy a gitárokat oktatják valamire (aminek viszont ugye nincs túl sok értelme).

Tehát nyelvtanilag ugyan helyes a külön írt verzió is, csak épp nincs túl sok értelme, ezért nem is használják.

2013. júl. 12. 11:22
 5/21 anonim ***** válasza:
86%

Nem gondolnám.

Például a "felnőttoktatás" szó is egybeírandó (a felnőtteket oktatják valamire).

Tehát semmiképp nem írjuk külön a "gitároktatás" szót sem.

2013. júl. 12. 12:27
 6/21 anonim ***** válasza:
79%
Egybeírandó, de nyelvtanilag helyes a felnőtt oktatás is. Igaz, ez azt jelenti, hogy felnőttek oktatnak, esetleg azt, hogy olyan dolgokat oktatnak, ami csak felnőtteknek való. Egyiket sem nagyon használjuk a hétköznapi életben (elvégre az esetek 99,9%-ában egy oktató már felnőtt, ill. ami csak felnőtteknek való, azt nem nagyon szokták oktatni (bár lehet, nem ártana néha)). Tehát szerintem nyelvtanilag helyes, csak nem használt forma.
2013. júl. 12. 12:33
 7/21 BringaManó ***** válasza:
100%

Arról lehet filozofálni, hogy a főnévi értelemben használt "felnőtt" (= felnőtt ember) mikor tud jelzőként viselkedni (pl. felnőtt lakosság) -- meg arról is, hogy mikor lehet jelző más értelemben, befejezett melléknévi igenévként, pl.: az erkélyünkig felnőtt fáról leeszegettem a fügét --, de a különírt "gitár oktatás"-sal mellétrafáltál, semmilyen értelemben nem játszik, tehát szeretném, ha először ebben megállapodnánk, és akkor utána folytathatjuk. :-)

?

2013. júl. 12. 22:54
 8/21 anonim ***** válasza:

"A gitároktatás (egybeírva)

A gitár oktatás (külön írva) "

Ilyen a magyar helyesírásban nincs.

"A gitároktatás és a különírva" mindkettőt egybe kell írni.

2013. júl. 13. 12:02
 9/21 anonim ***** válasza:

"A gitár oktatás (külön írva)

Ilyen a magyar helyesírásban nincs."

De szerintem nem azért nincs, mert élből helytelen ez az írásmód, hanem azért, mert a gitárokat nem szokták oktatni (egyelőre).

Vagy milyen kifejezéssel, elnevezéssel fogod illetni majd a (szerintem nem túl távoli) jövőben megjelenő "okosgitárok" (az okostelefonok és okostévék mintájára, lehet hogy már létezik is ilyen) felprogramozásával, vagyis oktatásával foglalkozó egyének tevékenységét? A "gitároktatás" kifejezés ugyanis már foglalt ;)

2013. júl. 13. 12:13
 10/21 anonim ***** válasza:

Ööö... Programozó? :D

Az okostelefonokat is programozók által készített programokkal "oktatják", nem máshogy.

2013. júl. 13. 12:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!