Szándékozol, vagy szándékszol?
Melyik a helyes(ebb)?
Másik városban szándékszol letelepedni, vagy itt szándékozol maradni?
Ide veletek, nyelvmániások!
Előre is köszönöm.
Szia, Juli :)
Nem áll szándékomban a nagyokost játszani, ezért pusztán a véleményemet szándékozom leírni.
Szerintem senki nem is szándékozik kizárólagos véleményt megfogalmazni, de esetleg néhányan szakvéleményt is szándékszanak írni. :D
Ui.: Ennyi elég volt ahhoz, hogy ez a szó is furcsává váljon. :)
Pláne ha még végig is ragoznám mindkét formában...
Szerintem "szándékozol".
A másikért sem harapok, de nekem az furcsa, idegen, szokatlan.
Ági
Sziasztok!
Szerintem is szándékozol.
Én legalábbis ezt használom, bár nem olyan gyakran.
Nemrég hallottam ezt a szóhasználatot:
Mit szándékozol akarni?
Már csak azért is ez a helyesebb szerintem, mert csak a szándékozik főnevet tudjuk felszólító módba tenni.
Üdv
Most látom, milyen badarságot írtam.
Természetesen a szándékozik nem főnév! :)
Köszönöm a válaszokat, nekem is a "szándékozol" tűnt helyesebbnek, a másik kicsit pongyolának hangzik.
Ági, valójában észre sem vettem a főnév - ige felcserélését, hiszen ragozásról beszélsz utána!
Látom, Berta, egy másik topicra célzol, és igen, igazad van... Ha az ember sokat ismételget egy-egy szót, a végén szinte értelmetlennek hat!
"Mit szándékozol akarni?"
Na azért ennél sem kell magyartalanabb kifejezés! Ezt is most hallottam először. :)
Nem egyszerűbb így? "Mit akarsz?" Udvariasabban: "Mit szeretnél?"
"Mit szándékozol akarni?"
Engem inkább megmosolyogtatnak az ilyen pleonazmusok, kivéve ha hivatalos szövegben látom őket. Vagy ha valaki "sorozatosan, szisztematikusan, állandóan, folyamatosan" él velük.
Ilynek még a "nem bírom tudni" vagy az "igaz, hogy valós" példák, sőt kis rosszakarattal a "hibát vét" is ide tartozik.
Tudtok még példákat?
Jó szórakozást!
Ily késői órán már nem tudok igazán gondolkodni példákon, de tudok egy jó kis kérdést, amiben van néhány, talán még a "hibát vét" is:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__638591..
Ui.: Szerintem nem kellene éjszaka sokáig fennmaradnotok, lányok, akkor nem írnátok ennyi zöldséget. :)
BW, a dupla bagoly :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!