Ki van velem? Védjük meg a magyar nyelvet és a helyesírást! Le a divatmajmokkal!
Nem szabad úgy gondolkodni, hogy úgysem lehet rajta változtatni. Az egész "csicsergés" csak divatjelenség, le fog csengeni. Akinek meg fontos az anyanyelve, az törekedjen arra, hogy a legtöbb írásában igényes legyen. Ahogyan beszélünk, ahogyan írunk, azok vagyunk mi. Nincs olyan, hogy itt most kicsit lustább vagyok, egyszerűsítek. Akkor az életben ugyanúgy hajlamos vagyok lustaságra, egyszerűsítésre. És a divat követésére.
29/n
ma 15:20
kimondta h beszéljünk úgy mint a nagyapáink?! én is szoktam rövidíteni, pl msn-en mikor beszélgetek valakivel (pl. valszeg, h = hogy) DE amikor ide kiírok egy kérdést megpróbálok nem az emberek agyára menni az ilyen írásmóddal... és igaza volt annak, aki azt írta, hogy ha valaki megszokja ezt az írást, akkor egy idő után akaratlanul is ejt majd hibákat az írásban...
és 18/L vagyok.
aki támogat, annak köszönöm:)
Ugyanúgy, ahogy különbséget teszünk az írásbeli és a szóbeli kommunikáció között, ugyanúgy megvan a különbség az msn, skype, tehát a csetelős fórumok és a gyakorikerdesek.hu jellegű oldalak között. Élőszóban pongyolábban fogalmazunk, ritkábbak a teljes mondatok, elharapjuk a szavak végét, tehát egy csomó olyan jelenség fedezhető fel, amit ha leírnánk, akkor hibának számítana. Ez a leírt forma szerintem az összes csetelős program nyelve. Egy olyan élőbeszéd, amit leírunk. Mert nincs idő találkozni, mert így megspóroljuk az utazásokat és még ki tudja, milyen okból. Ezeknek a nyelvezete sokban leegyszerűsített, hiszen megpróbálja felvenni az élőbeszéd sebességét. És ha valaki nem tud gépírni, annak ez máshogy nem oldható meg úgy, hogy a kommunikáció gördülékeny legyen.
Viszont ha már olyan oldalra írunk, ahol a szavaink megmaradnak, ahol akár évek múlva megtalálhatjuk, akkor szerintem jobb odafigyelni, mit írunk és hogyan.
Erre gondolsz, kedves kérdező?
Első válaszoló vagyok,akit lepntoztatok:)
Őszintén azt hittem,hogy 40-es hapsi vagy, 18 évesen minek foglalkozol ilyenekkel? Bár hozzá teszem semmi közöm hozzá.Engem is zavar,ha néha egy-egy ismerösöm, bepöttyint egy nagy baromságot a gépbe, de tovább jutok rajta és nem fogok emiatt idegeskedni!
21:44 igen, pontosan erre gondoltam! Ahogy mondtam, ÉN is szoktam használni rövidítéseket a magánbeszélgetéseimben, pl msn-en. De hát azt senki nem látja, csak a közeli barátaim. De itt, egy olyan oldalon, ahol csupa idegennek kommunikálunk szerintem fontos a "megjelenés", és ez itt csak egy formában látszik meg: az írásban. Ha valaki ír egy mondatot, de minden második szava hibás, akkor gondolom mindenkinek feltűnik, hogy az az alak nem egy értelmiség. Gépelési hibák persze mindenkinél előfordulhatnak.
Igaz, nem vagyok 40 éves, de nagyon elborzaszt, hogy hova fajul az emberiség...
Mellesleg én érettségiztem informatikából, megtanultam a netikett (internetes etikett) szabályait, szóval attól, hogy az interneten kommunikálunk, még helyesen kell írnunk.
Csak ennyit szerettem volna:) tudom, ez nem változtat semmin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!