Mennyire tartod fontosnak, hogy az interneten található szövegekben, fórumos hozzászólásokban helyesen írjanak?
10:30-asnak:
(07:32 vagyok)
Van igazság abban amit írsz, anno mikor én elkezdtem netezni (10-12 éve) még nagyon sok új rövidítés, "szmájli", stb. az emberek saját szerzeménye volt, vagy csak egy kisebb közösség használta... de azok tényleg hordoztak egyéni stílusjegyeket, voltak frappáns ötletek, vagy viccesek, vagy tényleg "hasznosak", és most is akadnak ilyenek
DE
Azzal nem értek egyet, hogy a V helyett W, a teccik/láccik, a pusy, stb. akár vicces, akár frappáns, akár egyszerű, stb. lenne... és bizonyos szint felett sztem (igen, pl. ezt néha használom) teljesen igénytelen.
Az megint más, mikor az ember direkt használ ilyen szavakat... nálam is előfordul, hogy két "c" a "tsz", ha vmi miatt életben is úgy mondanám... de a folyamatos "helytelen írás" - nem tudom másként megfogalmazni - számomra nyelvi igénytelenséget sugall.
Ugyanúgy ahogy egy-egy káromkodás is néha elmegy, sőt néhol szinte "igényli" a szövegkörnyezet, de a folyamatos b+ -elés inkább szánalmas.
10:30as vagyok. nekedis igazad van részben, vannak rövidítések amik sztem is igénytelenek, és cseppet sem egyediek, viszont ezekis eléggé behatárolhatóak, h mely emberek használjak.
pl w a sima v helyet, pusy, b+, ezek. ilyeneket énsem használok, mert nem tartozom abba a csoportba, akik ezeket használják.
viszont pl a szerintem helyett sztem, és ehhez hasonló rövidítések nem behatárolhatóak, akárki használhatja, akinek így esik éppen kézre.
" (képzelem rólam mit:D) "
Hát meg van a véleményem rólad. Szerintem lány vagy és szereted a rózsaszínt, illetve sokat msn-ezel.
14:01-esnek
lány vagyok, 24 éves, a feketét szeretem és a kéket, imádom a kocsim, ami fekete, gyors, jó hangja van, nemhordok magassarkút, nemhordok melltartót (:D), nem rakom ki a melleim, nem 14 évesen vesztettem el a szüzességem, stbstb....asszem félreismertél:D
ja és nemszeretek msnezni, kb 1 éve vancsak msn címem és van 5 ismerős rajta
Ha visszatévedne a tegnap este 23:21-kor kelt vélemény írója, akkor megkérdezném tőle, hogy mi volt a hibám, mert én nem vettem észre. Szeretnék belőle tanulni, nekem ez fontos lenne.
Igen, az írásból tényleg lehet következtetni a személyiségre, de arra, hogy fiú vagy lány, és milyen színt szeret... Arra kevésbé. Esetleg korosztályra, iskolázottságra.
Én is szoktam csetelni, ott gyakrabban előfordul, hogy elnézek dolgokat. De ez olyan, mint a beszéd. Könnyebben lehet hibázni, de könnyebben túl is lépünk rajta. (Kivéve néhány különösen durva hibát.) Viszont szerintem az ilyen honlapokon, amelyeken a hozzászólások akár évekig megmaradnak, felelőssége van annak, aki beír. Mert sokan olvassák, és sokan olyanok, akik még nem rendelkeznek nagy olvasási múlttal, tehát nem is látták a szavakat sokszor leírva. Márpedig a helyes szóhasználat és írás kialakulásához hozzájárul az, hogy egy-egy szóalakot hányszor látunk leírva. Minél többször, annál valószínűbb, hogy úgy írjuk le, ahogyan többségében láttuk.
Persze, lehet egyediségre törekvés a normától való eltérésben, lehet funkciója akár a káromkodásnak is, de szerintem akkor tényleg funkciója legyen, ne csak töltelékelem a beszédben.
Köszönöm a sok hozzászólást.
Én fontosnak tartom, hogy az interneten (is, és máshol is) normálisan írjanak az emberek. Ez alól kivétel az MSN és egyéb azonnali üzenetküldők, mert ott általában gyorsan kell írni, bár én ott is törekszem arra, hogy normálisan írjak. Fórumokon viszont igenis irritálnak a helyesírási hibák, meg a rövidítések is. Sőt, ha sok van belőle, akkor az elgépelések is. A fórumokon nem kell sietni, nem hajt a tatár, van idő rendesen leírni a hozzászólásokat.
A másik dolog, ami idegesíteni szokott, az az eltúlzott mennyiségű hangulatjelek használata. Ha csak egy-kettő van a szövegben, ami odaillik, az teljesen rendben van. De ha értelmetlenül tele van szmájlikkal a hozzászólás, attól falra mászok.
Leginkább azért szeretem, ha normálisan írnak az emberek, mert úgy sokkal áttekinthetőbbek a fórumok, és nem utolsó sorban keresni is könnyebb bennük. Hiszen, ha a számomra jó megoldás igénytelenül van leírva, akkor hiába írom be a kulcsszavakat helyesen, nem fogom megtalálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!