Szeretnék emeltezni irodalomból nyelvtanilag helyes?
Sziasztok!
Most találkoztam egy ilyen kérdéssel, hogy az illető emelt szinten akar érettségizni.
Emeltezni akar.
Ezt a szót a javító aláhúzza, de egyébként is megakadt rajta a szemem.
Megnéztem a keresőt, több találat is van erre a szóra.
Vagy csak számomra zavaró, és ez a szó elfogadott?
Üdv. Ági
A jegyzőkönyvből nem törlünk semmit, hátha később még felhasználható ellened, BecsületesMacsek. :P
-------
Hoztam egy új szót, amivel nemrég találkoztam, és nekem nagyon furcsa; de mivel teljesen megbízható személy írta le, hát halvány kétség sem fér a helyes voltához: szomszédokos.
Kíváncsi vagyok, hogy háttérinformációk / szövegkörnyezet nélkül ti hogyan értelmezitek ezt; úgyhogy kérek tippeket a szó jelentésére és használatára azoktól, akik ráérnek kisded játékaimmal foglalkozni. :D
A helyes megfejtőnek majd kitalálok valami jutalmat (várhatóan zenét, mint rendesen. :D )
Ha esetleg nem születik helyes megfejtés, igény esetén leírom én. :)
bocs, hogy elrontom, de nyilván ez a jó megfejtés: (csak szerényen :-)
"A szomszédokos Oli úr, vagyis Bajor Imre tud élni: három különböző nőt is táncba vitt a Story gálán."
(bocs, muszáj volt valami aktuális hírt keresnem róla, és bár azt hittem, hogy majd a Lovagias ügyről jönnek a linkek, de valahogy ez beelőzött... ennyit a kultúráról :-)
a jutalmat átadom másnak szívesen, hallgassátok meg helyettem is bátran. :-)
Ui.: természetesen saját kútfőből [szomszéd]okoskodtam ki a szó értelmét – különben nem "játszottam" volna –, de ráguglizva látom, hogy bizonyára nem lőttem mellé...
(vagy éppenhogy beugrató kérdés volt?...)
Ez gyors volt! Szívből gratulálok!
Én nem szoktam nézni ezt a filmsorozatot, ezért esélyem sem lett volna rájönni a helyes megfejtésre.
Pár másodpercig csak néztem: szomszédokos Oli úr
Csak néztem, néztem, mi a csudát akar ez jelenteni?
És egyszer csak beugrott. :)
Én is hoztam valamit.
Egy felsőfokú magyar nyelvvizsgára felkészítő oldalon találtam a következő kérdést:
. Melyik az az 5 igekötő, amelyik nem kapcsolható a megy igéhez?
agyon- alá- át- be- bele- el- fel- félre- fenn-
haza- hozzá- ide- keresztül- ki- le- létre-
meg- neki- oda- össze- rá- szembe- szét-
tovább- tönkre- túl- végig- vissza-
Akárhogy nézem, én csak négyet találok. És ti?
Nem hagytam ki egyet sem, ezek voltak megadva.
Bingó,Mister; helyes a megfejtésed. :)
Aktuális hírt viszont nem lett volna muszáj keresned, alkothattál volna mondatot saját magad is. :P
Jutalom:
Don't Worry I'm Yours Remix
http://www.youtube.com/watch?v=R18KZnH-s7Y
(Lovagias felajánlásod eredményeként mindenkinek... :D )
És a következő kérdés: ennek az eredetije volt előbb, vagy a Szomszédok? :D
A dal '83-as, ha jól tudom; a sorozatot viszont csak a vége felé néztem, '90 - '91 táján. Sőt, az is lehet, hogy az már az ismétlés vége volt... :DDD
-------
@ Ági:
Az öt igekötő, amit nem lehet a "megy" igéhez kapcsolni:
agyon-, fenn-, ide-, létre- és meg-.
Úri hölgy biztosra nem fogad, ezért nem ajánlok fogadást, hogy a középsőt nem találtad meg. :D
Emlékszel még arra a kérdésre, amelyben erről volt szó? :)
Ha nem, be tudom másolni a linkjét. :)
Igen!
Amint elolvastam a válaszodat, azonnal beugrott.
Az ide!
Pedig azt hittem, már megjegyeztem. De annyira belém rögződött ezek szerint, hogy egyszerűen átsiklottam felette.
Pedig sokszor elolvastam. :)
Az ide nem mutathat távolra, csak közelre. Jó lenne, ha megjegyezném már!
Köszönöm a választ.
Erre gondoltam én is. :)
Tehát ebben az esetben az "ide" határozószó, nem igekötő; és így különírandó az igétől. A példád az volt, hogy "Csak ide megyek, a szomszédba", ha jól emlékszem.
Jó hétvégét mindenkinek. :)
Daniele Silvestri - Frasi da dimenticare
http://www.youtube.com/watch?v=ixmwUDO0PTI
Toto Cutugno — Voglio andare a vivere in campagna
http://www.youtube.com/watch?v=EvA9qXLhYAg
Vitas - Opera (acoustic)
http://www.youtube.com/watch?v=ZmKdAXEaXCc
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!