Földrajzot vagy földrajzt?
Természetesen én is a földrajzot-ra szavazok.
Kíváncsi lettem azonban a "z" végű főnevek ragozására, íme a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda válasza:
A helyesen ragozott alak: rajzot (földrajzot). Nem tudunk minden szóra érvényes szabályt adni, l. a méz – mézet, de: mez – mezt szópárokat. További példa: ház – házat, de: máz – mázt. Más típusú a réz – rezet is. Bizonytalanság esetén hasznos kiadvány az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötete, amelyben a címszavak ragozott alakjai is megtalálhatók.
A választ honlapunkon is megtekintheti a következő címen:
Nos, kérdező, meg vagy elégedve? :)
BM: "(BTW: "Ui:", mert egy szó"
Frászt! Természetesen egy pont is van benne. Mintha kapkodnék mostanában kicsit. Tehát "Ui.:"
> Igazad van, és mégsincs igazad... Az "utóirat" a
> latin Post scriptum
(méglatinabbul pedg postscriptum)
> fordítása, ezt pedig P.s.-ként rövidítjük.
Mi, nyelvtannácik pedig "P. S."-ként. ;-)
> Innen a megszokott U.i.
Úgy érted, hogy az Ui. nem megszokott?
Úgy érted, hogy ami "megszokott", az helyesírásilag is oké? (pl. hogy nincs szóköz a közepén)
> Egyébként abban sem vagyok biztos, hogy régebben
> az utóiratot nem írták-e külön!
Azt én sem tudom, hogy régebben hogy írták, sőt én abban sem vagyok biztos, hogy most mindenki egybeírja :-) – de ez mind irreleváns abból a szempontból, hogy most hogyan "helyes".
> Köztudomásúlag rengeteg olyan, ma már egybeírt
> szavunk van, amelye(ke)t a XVIII-XIX. században
> még külön kellett írni!
Jó, rendben. De az majd egy másik topik lesz.
BM
Most nincs kedvem utánanézni pontosan, de szerintem az "ui." kizárólag az "ugyanis" rövidítése. Az utóirat u. i., ill. P. S.
No, majd holnap megpróbálom kideríteni; azaz ma, csak alvás után. :D
Nem, B(ánatos) M(ókus), nem veszem fel a kesztyűt...
Annyit akartam csak mondami, hogy a régen külön- de ma egybeírt szavakból simán megmaradhatott a különírt rövidítés, a szokás nagy úr!
Az eredeti latin "postcriptum"-ot az újlatin nyelvek már külön írják. Az én "ellenőrzőm" pl. aláhúzza a P.S.-t, de helyesli a "P.s."-t!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!