Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Földrajzot vagy földrajzt?

Földrajzot vagy földrajzt?

Figyelt kérdés
2013. jan. 7. 21:18
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Természetesen én is a földrajzot-ra szavazok.

Kíváncsi lettem azonban a "z" végű főnevek ragozására, íme a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda válasza:

A helyesen ragozott alak: rajzot (földrajzot). Nem tudunk minden szóra érvényes szabályt adni, l. a méz – mézet, de: mez – mezt szópárokat. További példa: ház – házat, de: máz – mázt. Más típusú a réz – rezet is. Bizonytalanság esetén hasznos kiadvány az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötete, amelyben a címszavak ragozott alakjai is megtalálhatók.

A választ honlapunkon is megtekintheti a következő címen:

[link]

Nos, kérdező, meg vagy elégedve? :)

2013. jan. 10. 19:45
 12/14 torrent.neked ***** válasza:

BM: "(BTW: "Ui:", mert egy szó"

Frászt! Természetesen egy pont is van benne. Mintha kapkodnék mostanában kicsit. Tehát "Ui.:"

> Igazad van, és mégsincs igazad... Az "utóirat" a

> latin Post scriptum

(méglatinabbul pedg postscriptum)

> fordítása, ezt pedig P.s.-ként rövidítjük.

Mi, nyelvtannácik pedig "P. S."-ként. ;-)

> Innen a megszokott U.i.

Úgy érted, hogy az Ui. nem megszokott?

Úgy érted, hogy ami "megszokott", az helyesírásilag is oké? (pl. hogy nincs szóköz a közepén)

> Egyébként abban sem vagyok biztos, hogy régebben

> az utóiratot nem írták-e külön!

Azt én sem tudom, hogy régebben hogy írták, sőt én abban sem vagyok biztos, hogy most mindenki egybeírja :-) – de ez mind irreleváns abból a szempontból, hogy most hogyan "helyes".

> Köztudomásúlag rengeteg olyan, ma már egybeírt

> szavunk van, amelye(ke)t a XVIII-XIX. században

> még külön kellett írni!

Jó, rendben. De az majd egy másik topik lesz.

BM

2013. jan. 11. 00:52
 13/14 anonim ***** válasza:
57%

Most nincs kedvem utánanézni pontosan, de szerintem az "ui." kizárólag az "ugyanis" rövidítése. Az utóirat u. i., ill. P. S.

No, majd holnap megpróbálom kideríteni; azaz ma, csak alvás után. :D

2013. jan. 11. 01:39
 14/14 anonim ***** válasza:

Nem, B(ánatos) M(ókus), nem veszem fel a kesztyűt...

Annyit akartam csak mondami, hogy a régen külön- de ma egybeírt szavakból simán megmaradhatott a különírt rövidítés, a szokás nagy úr!

Az eredeti latin "postcriptum"-ot az újlatin nyelvek már külön írják. Az én "ellenőrzőm" pl. aláhúzza a P.S.-t, de helyesli a "P.s."-t!

2013. jan. 12. 07:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!