Melyik a helyes? Szavaznák vagy szavaznék?
Azért nem kéne hülyének nézni a kérdezőt.
Visszatérve 86% példájára:
"Ha a képviselők nem SZAVAZNÁK meg az új törvényt, akkor nem lépne életbe."
Szóval azt sugalmazod, hogy a kérdező nem jönne rá magától, hogy itt a SZAVAZNÁK a helyes, és a SZAVAZNÉKot használná, ha te nem világosítod itt fel, hogy mindkét változat helyes.
Komolyan gondolod, hogy a példáid nélkül a kérdező azt írná, hogy "a képviselők megszavaznék" ?
A válasz már megvan, én csak a valós indoklással egészíteném ki az eddigi válaszokat; mert a "kizárásos alap", miszerint a másik szónak is önálló jelentése van, nem az.
Tehát: jelen időben, kijelentő módban, E / 1-ben az igei személyrag mindig -nék, az ige hangrendjére való tekintet nélkül.
Beglerbég kedvéért elismerem, hogy ez csak a sztenderd beszédre igaz. :)
Viszont a cikk végén elképzelendő helyzetben felvázolt hozzáállás szerintem butaság. Ha helytelenül mondok / használok / teszek valamit, akkor jobb kijavítani, mint az önérzetemre (vagy bármi másra) hivatkozva kitartani az álláspontom mellett. Ha hajlandó vagyok beismerni egy tévedést / hibát, szerintem nekem lesz jobb.
Ez a "nehogy már nekem bárki is megmondja..." pedig még rosszabb, más területeken főleg.
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!