Melyik a helyes? Szavaznák vagy szavaznék?
Attól függ.
Ha a képviselők nem SZAVAZNÁK meg az új törvényt, akkor nem lépne életbe.
Én soha nem SZAVAZNÉK igennel erre az új törvényre.
Ezt a kérdést is ugyanezzel a "mindkettő helyes" érvvel siklatták ki.
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__367828..
Olyan kontextust gyártasz a helytelen szó köré, amiben helyessé válik. De ez a kérdezőt nem viszi előbbre.
mondjuk abból, hogy a kérdésben a "szavaznék" is szerepel egyértelmű, hogy E/1
ami a kérdést jogossá teheti, az a mély és magas magánhangzók kapcsolódása, tehát ebből a szempontból a helyes úgy lenne, ha "szavaznák", azonban ennek önálló jelentése van - mint ketteske is írta -, így kizárásos alapon marad a szavaznék mint egyetlen helyes E/1-ben
Azért kell szövegkörnyezetbe rakni, mert még ha nyilvánvaló is lenne, hogy a kérdező E/1-re gondolt (nem az), akkor is meg kell(ene) mutatni, hogy bizony a szóalak nem _hibás_ (ezért nem húzza alá pirossal a helyesírás-ellenőrző), de _más_ az értelme. Mert ha egyszerűen odab.szunk egy ilyet, minden magyarázat nélkül, hogy ez a jó, vagy az a jó, akkor egy bemagolnadó dolgot tanítunk (azaz igazából nem is tanítunk). Droidot képzünk, aki képtelen rájönni, hogy miért az a jó, és nem kötődne össze az agyában, hogy bizony itt két rag van, amik mást és mást jelentenek.
Ettől meg hátha a homlokára csap, hogy tényleg.
Nekem ilyen szájbarágós módon tanították meg:
"Az ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉn az NÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉK"
:)
Ilyen jellegű mondatra gondoltam: Én is az XY-ra szavaznék!
Köszönöm szépen a válaszokat, azt hiszem megértettem, hogy mi a különbség a kettő között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!