Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Minek van egyes nyelvekben Q...

Minek van egyes nyelvekben Q és X? Ugyanúgy ejtik, mint a KSZ-t. És a Q után midig -t is írnak, akkor pláne fölösleges. Vagy eltérően ejtenék, csak mi nem érzékeljük?

Figyelt kérdés
2012. okt. 18. 00:36
 1/9 A kérdező kommentje:
*Q után U-t írnak...., szóval fölösleges.
2012. okt. 18. 00:37
 2/9 anonim ***** válasza:
Eltérően ejtik... az X-szel kapcsolatban ezt ajánlom: [link]
2012. okt. 18. 00:56
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Az x hellén csökevény, teljesen felesleges. Ahogyan a psz betűt sem vettük át, ezt is hagyhattuk volna. Személy szerint kerülöm a használatát, bár nyilván nem mindenhol lehet. Sajnos így utólag már nehéz volna kiirtani, és mondjuk az oxigén helyett az okszigén, a luxus helyett a lukszus formát meghonosítani.
2012. okt. 18. 01:40
 4/9 anonim ***** válasza:
Ez olyan, mint nàlunk a j és a ly. Régen a j-t màsképp ejtették, most viszont màr ugyanaz a hangzàsa. Màs nyelvekben is van ilyen. Meg minden nyelvben vannak jövevényszavak, azokat azért írjâk màsképp.
2012. okt. 18. 03:40
 5/9 webnyelv ***** válasza:

Történetileg így alakult, hogy egyes nyelvekben ezeket a betűket is használják, nem csak idegen eredetű, hanem belső keletkezésű szavaik leírásához is.

Nincs mindig U betű Q után, igaz, ez ritka. Pl. a francia cinq (öt) szóban sincs, és van egy angol szó, amiben szintén nincs a Q után U, de nem jut eszembe, melyik az... Talán csak a Qatar (Katar, földrajzi név) szónál van ez, de mintha más szónál is lenne. Ha jól emlékszem, az albán nyelvben is úgy van a Q betű, hogy nincs utána U.

Egyébként a QU kiejtése az angolban és az olaszban (kevés kivételtől eltekintve) nem "kv", hanem K után jön egy igen rövid, U szerű hang, amit félmagánhangzónak is neveznek. Valószínűleg a latinban is így kellett ejteni, pl. az aqua szóban, de ma már nem nagyon foglalkoznak vele.

Az X is sok nyelvben kiszorul, így pl. az olaszban a taxi szó helyett a tassi szót is használják, vagy a spanyolban gyakran írjak j-t helyette, így létezik a Mexico és a Mejico szó is, bár pont ez utóbbit nem nagyon használják. Megfigyelhető pl., hogy a spanyolban sok helyen van j ott, ahol a portugálban x van: portugál: baixo - spanyol bajo (alatt).

Tehát az egyes nyelvek a saját hangrendszerükhöz igazítják ezeket a hangokat, és ez olykor idővel az íráskép megváltozását is okozza. De vannak nyelvek, melyekből különösen szeretik kiszorítani az idegen szavakat, pl. finn. Gondolom, itt még nyoma sincs ennek a betűnek, de lehet, hogy tévedek.

2012. okt. 18. 12:17
 6/9 anonim ***** válasza:
2012. okt. 18. 13:39
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenki tartalmas válaszát! De én inkább arra gondoltam, hogy régen, pl. az általatok is említett hellén korban hallották-e a különbséget. Igen, régen az ly-t másképp ejtették, néha a tájszólásban még ma is, ezt tudom.

A Q-ról: pl. az Iraq szóban sincs utána U, de ez szó végi, és az nem számít, én szó elején, legfeljebb közepén gondoltam.

Az is igaz, hogy a Q nem olyan, mint a kv, hanem amolyan kerek hangként kell ejteni, mintha "kváu"-szerűen mondanánk, vagy nem is tudom.

De az X-nél kevésbé látszik a különbség. (Még nem néztem meg az első linket, mindjárt megnézem). Legfeljebb talán gyorsabban ejtem, egy X-et tartalmazó szóban a ksz-t, nem olyan szépen kimondva. Érdekes, hogy az Alexander szóban pl. az oroszoknál ksz van, viszont az angolok (vagy amerikaiak) "eligzendör"-nek ejtik, g-vel, és sok más X-es szót is, így pl. ami nálunk egzotikus, az náluk is, hiába írják exoticnak.

2012. okt. 18. 16:54
 8/9 anonim ***** válasza:

Q:

A latinban eleve volt két K hang: a C és a Q, amely utóbbi mellé mindig társult az V, mint U. A görög szavakkal átkerült egy harmadik K is, ezt jelölték K-val.

X:

Ennek is volt egy kiejtése, és nem biztos, hogy ksz-nek mondták.

2012. okt. 18. 19:38
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszi!
2012. okt. 18. 19:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!