Megkérlek, hogy vidd ki a vizet. pont, vagy flkiáltó jel van a végén? mert végül is kijlentés, nem?
A főmondat határozza meg a mondatvégi írásjelet:
Megkérlek, hogy vidd ki a vizet.
Megkérhetlek arra, hogy vidd ki a vizet?
Kérd meg Aladárt, hogy vigye ki a vizet!
Hasonlóan az alárendelt kérdőmondatokhoz:
Megkérdeztem, hogy mennyi az idő.
Megkérdezhetem, hogy mennyi az idő?
Kérdez meg, hogy mennyi az idő!
Illetve az alárendelt kijelentő mondatokhoz:
Látom, kivitted a vizet.
Láttad, hogy kivitte a vizet?
Nézd meg, most viszi ki a vizet!
@12
Megkérlek, azaz 'én megkérlek téged'... Ez határozottan kijelentés.
a mondat első taga?
akkor pl. az hogy: Nem tudom miért mondta, de vajon komolyan gondolta?
ezt is ponttal kellene írni?
[link] , lásd a 242. pontot!
Tehát elvi szinten kijelentő mondatként kell írni, mert a főmondat a 'kérlek', de jelen esetben a felkiáltó jel sem hiba.
Ez egy bonyolultabb eset, az ilyeneknél a beszélő szándékát is figyelembe kell venni ahhoz, hogy eldönthessük, felszólításról van-e szó.
Vegyük mondjuk ezt a mondatot:
Most azonnal ideadod azt a könyvet!
Attól, hogy az ige kijelentő módban van, ez még egyértelműen felszólítás, tehát célszerű felkiáltójellel írni, már csak a félreértés elkerülése végett is.
A fenti mondatban a "megkérlek" az egy ugyanolyan mondatszóféleség, ami nem tényt közöl, hanem inkább kommunikációs eszköz, mint a "légy szíves", tehát szerintem tekinthető felszólításnak.
Egyébként ezt írja a helyesírási szabályzat 242. pontja:
"A mellékmondatnak megfelelő írásjellel is zárható az olyan mondatszerkezet, amelynek (akár el is hagyható) főmondata csupán mellékes tájékoztatást tartalmaz, vagy csak a figyelem fölkeltésére szolgál: Kérdem, olyan nagy hibát követtem el? Javaslom, ne üsse bele az orrát!"
Az ilyen mondatokat ráadásul a mellékmondatnak megfelelően is hangsúlyozzuk, ellentétben a "megkérdeztem tőle, nem tudja-e, hányadika van" típusú mondatokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!