Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Megkérlek, hogy vidd ki a...

Megkérlek, hogy vidd ki a vizet. pont, vagy flkiáltó jel van a végén? mert végül is kijlentés, nem?

Figyelt kérdés
2012. jún. 28. 23:10
1 2 3
 11/24 2xSü ***** válasza:
100%

A főmondat határozza meg a mondatvégi írásjelet:

Megkérlek, hogy vidd ki a vizet.

Megkérhetlek arra, hogy vidd ki a vizet?

Kérd meg Aladárt, hogy vigye ki a vizet!

Hasonlóan az alárendelt kérdőmondatokhoz:

Megkérdeztem, hogy mennyi az idő.

Megkérdezhetem, hogy mennyi az idő?

Kérdez meg, hogy mennyi az idő!

Illetve az alárendelt kijelentő mondatokhoz:

Látom, kivitted a vizet.

Láttad, hogy kivitte a vizet?

Nézd meg, most viszi ki a vizet!

2012. jún. 29. 17:43
 12/24 Fanta válasza:
0%
Megkérlek,az felszólítás,tehát felszólító mondat,felkiáltójel!
2012. jún. 29. 17:47
 13/24 GLadislaus ***** válasza:
100%

@12

Megkérlek, azaz 'én megkérlek téged'... Ez határozottan kijelentés.

2012. jún. 29. 18:39
 14/24 anonim válasza:

a mondat első taga?

akkor pl. az hogy: Nem tudom miért mondta, de vajon komolyan gondolta?

ezt is ponttal kellene írni?

2012. jún. 29. 19:30
 15/24 anonim válasza:
bár szerintem félreértettemxd
2012. jún. 29. 19:30
 16/24 2xSü ***** válasza:
100%
#14: Nem a mondat *első* tagja, hanem ha alárendelt mondatról van szó, akkor a *fő*mondat.
2012. jún. 29. 20:02
 17/24 anonim válasza:
0%
márcsak a `vidd` szó miatt is felszólítómódban van...de a lényeg, hogy vidd ki a vizet :D !!!! kijelentö mód az az hogy kiviszem a vizet.... kivitte a vizet....
2012. jún. 30. 00:01
 18/24 GLadislaus ***** válasza:
100%

[link] , lásd a 242. pontot!

Tehát elvi szinten kijelentő mondatként kell írni, mert a főmondat a 'kérlek', de jelen esetben a felkiáltó jel sem hiba.

2012. jún. 30. 05:24
 19/24 anonim ***** válasza:
Ne kössetek már bele a nyelvtani szabályokba, főleg, ha nem ismeritek őket! A beszélő szándékát alárendelő mondatokban a főmondat dönti el, mint ahogyan azt már írták előttem, attól függetlenül, hogy ti mit gondoltok.
2012. jún. 30. 17:26
 20/24 anonim ***** válasza:
100%

Ez egy bonyolultabb eset, az ilyeneknél a beszélő szándékát is figyelembe kell venni ahhoz, hogy eldönthessük, felszólításról van-e szó.

Vegyük mondjuk ezt a mondatot:

Most azonnal ideadod azt a könyvet!

Attól, hogy az ige kijelentő módban van, ez még egyértelműen felszólítás, tehát célszerű felkiáltójellel írni, már csak a félreértés elkerülése végett is.

A fenti mondatban a "megkérlek" az egy ugyanolyan mondatszóféleség, ami nem tényt közöl, hanem inkább kommunikációs eszköz, mint a "légy szíves", tehát szerintem tekinthető felszólításnak.

Egyébként ezt írja a helyesírási szabályzat 242. pontja:

"A mellékmondatnak megfelelő írásjellel is zárható az olyan mondatszerkezet, amelynek (akár el is hagyható) főmondata csupán mellékes tájékoztatást tartalmaz, vagy csak a figyelem fölkeltésére szolgál: Kérdem, olyan nagy hibát követtem el? Javaslom, ne üsse bele az orrát!"

Az ilyen mondatokat ráadásul a mellékmondatnak megfelelően is hangsúlyozzuk, ellentétben a "megkérdeztem tőle, nem tudja-e, hányadika van" típusú mondatokkal.

2012. júl. 2. 04:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!