100 éves jubileumi koncert, kell pont, vagy nem?
100 éves jubileumi koncert, vagy 100. éves jubileumi koncert?
Én az előbbire voksoltam, a google találatok is alátámasztják, ha kimondom, akkor sem századik évest mondok.
Viszont akiknek készítem a plakátot mindenáron ponttal akarják, nekik lenne igazuk? Valamilyen hivatalos forrással jó lenne alátámasztani, csak olyat nem találtam, amibe tuti ne kötnének bele.
Ezt szívességből csinálom ismerősöknek.
A pontba egy (nem nyelvtan) tanárnő kötött bele, neki szeretném valamilyen hivatalos linkkel bizonyítani mert annak nem hisz, hogy az Omega, az Ossian, a Magyar Tenor, stb. is pont nélkül írta.
Én hivatásszerűen foglalkozom kiadványokkal. Valahogy az ügyfelet jó lenne kihagyni. Fizetnek egy szakembert, hogy aztán erőnek erejével elrontsák a munkát. A helyesírással szokott nekem a legtöbb bajom lenni. Ez a kell pont vagy nem kell pont tipikus.
Meglehet tévedek, de nekem a százéves jubileumi koncert azt sugallja, hogy a koncert tart száz évig. Én ponttal írnám. Biztosan lesz, aki kijavít.
Megjegyzem, a kiadóban, ahol dolgoztam, két, igen kiváló korrektor volt, de hasonló kérdésekben gyakran eltérő véleményen voltak.
"de nekem a százéves jubileumi koncert azt sugallja, hogy a koncert tart száz évig"
No igen, de az esemény az a százéves jubileum. Azt ünnepled egy koncerttel, ami a százéves jubileum koncertje, avagy a százéves jubileumi koncert. Akkor mitől lenne századik éves? A jelzőhalmozás önmagában nem ok a szavak megváltoztatására. Ha mindkét jelző a koncertre vonatkozna, akkor vesszővel lenne elválasztva, így viszont a százéves a "jubileumi" jelzője, a jubileumi meg a "koncert" jelzője.
Ez annyira köztudott, hogy nincs is leírva sehol, soha senki nem használ tizedik, huszadik vagy épp századik éves jubileumot, csak tízéves vagy húszéves vagy százéves jubileumot. Olyan, mintha azon vitatkoznánk, hogy ötkilós kenyér vagy ötödik kilós kenyér.
Ezért aztán nem is lesz leírva sehol, hogy így kell használni, egyszerűen így kell használni és kész.
A nagy nevű zenekarok, együttesek x éves jubileumi koncertmeghívóinak is hittem, egyet sem találtam ahol pontot tettek volna. Ha kiírták, akkor is százat és nem nem századikat írtak.
Mivel a szám a jubileumra vonatkozik, 100 éves jubileum, 100 éves fennállás, ide pedig nem kell pont.
Szakemberre nem lesz pénzük, én pedig nem akarok anyám barátaival ezen vitázni, ha annyira akarják azt a pontot, akkor ott lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!