Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » 100 éves jubileumi koncert,...

100 éves jubileumi koncert, kell pont, vagy nem?

Figyelt kérdés

100 éves jubileumi koncert, vagy 100. éves jubileumi koncert?

Én az előbbire voksoltam, a google találatok is alátámasztják, ha kimondom, akkor sem századik évest mondok.

Viszont akiknek készítem a plakátot mindenáron ponttal akarják, nekik lenne igazuk? Valamilyen hivatalos forrással jó lenne alátámasztani, csak olyat nem találtam, amibe tuti ne kötnének bele.

2012. ápr. 23. 07:16
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Pont nem kell.
2012. ápr. 23. 07:44
 2/11 anonim ***** válasza:
Ha megrendelésre dolgozol, akkor az ügyfél az első, akkor is, ha baromságot akarnak. Felhívhatod a figyelmüket, de ha nem fogadják el, akkor nem fogadják el.
2012. ápr. 23. 12:10
 3/11 A kérdező kommentje:

Ezt szívességből csinálom ismerősöknek.

A pontba egy (nem nyelvtan) tanárnő kötött bele, neki szeretném valamilyen hivatalos linkkel bizonyítani mert annak nem hisz, hogy az Omega, az Ossian, a Magyar Tenor, stb. is pont nélkül írta.

2012. ápr. 23. 16:01
 4/11 anonim ***** válasza:
Nem kell a pont, mert nem sorszámnév (nem századik éves), hiszen a százéves fennállást ünneplik.
2012. ápr. 23. 18:02
 5/11 anonim ***** válasza:

Én hivatásszerűen foglalkozom kiadványokkal. Valahogy az ügyfelet jó lenne kihagyni. Fizetnek egy szakembert, hogy aztán erőnek erejével elrontsák a munkát. A helyesírással szokott nekem a legtöbb bajom lenni. Ez a kell pont vagy nem kell pont tipikus.

Meglehet tévedek, de nekem a százéves jubileumi koncert azt sugallja, hogy a koncert tart száz évig. Én ponttal írnám. Biztosan lesz, aki kijavít.

Megjegyzem, a kiadóban, ahol dolgoztam, két, igen kiváló korrektor volt, de hasonló kérdésekben gyakran eltérő véleményen voltak.

2012. ápr. 24. 11:37
 6/11 anonim ***** válasza:
82%

"de nekem a százéves jubileumi koncert azt sugallja, hogy a koncert tart száz évig"

No igen, de az esemény az a százéves jubileum. Azt ünnepled egy koncerttel, ami a százéves jubileum koncertje, avagy a százéves jubileumi koncert. Akkor mitől lenne századik éves? A jelzőhalmozás önmagában nem ok a szavak megváltoztatására. Ha mindkét jelző a koncertre vonatkozna, akkor vesszővel lenne elválasztva, így viszont a százéves a "jubileumi" jelzője, a jubileumi meg a "koncert" jelzője.

Ez annyira köztudott, hogy nincs is leírva sehol, soha senki nem használ tizedik, huszadik vagy épp századik éves jubileumot, csak tízéves vagy húszéves vagy százéves jubileumot. Olyan, mintha azon vitatkoznánk, hogy ötkilós kenyér vagy ötödik kilós kenyér.

Ezért aztán nem is lesz leírva sehol, hogy így kell használni, egyszerűen így kell használni és kész.

2012. ápr. 24. 12:14
 7/11 anonim ***** válasza:
A kenyeres példa nem analóg, de amit a jelzőhalmozásról írtál, elfogadom. Nem gondoltam végig, de teljesen igazad van.
2012. ápr. 24. 12:20
 8/11 A kérdező kommentje:

A nagy nevű zenekarok, együttesek x éves jubileumi koncertmeghívóinak is hittem, egyet sem találtam ahol pontot tettek volna. Ha kiírták, akkor is százat és nem nem századikat írtak.

Mivel a szám a jubileumra vonatkozik, 100 éves jubileum, 100 éves fennállás, ide pedig nem kell pont.

Szakemberre nem lesz pénzük, én pedig nem akarok anyám barátaival ezen vitázni, ha annyira akarják azt a pontot, akkor ott lesz.

2012. ápr. 24. 13:49
 9/11 anonim ***** válasza:

100 = száz

100. = századik

2012. máj. 4. 10:30
 10/11 A kérdező kommentje:
Azóta a pontbarátok megkérdeztek egy főiskolai magyartanárt, aki megmondta, hogy nem kell a pont.
2012. máj. 4. 14:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!