Megkérlek, hogy vidd ki a vizet. pont, vagy flkiáltó jel van a végén? mert végül is kijlentés, nem?
Figyelt kérdés
2012. jún. 28. 23:10
1/24 anonim válasza:
erre én is kíváncsi vagyok, hülyén jön így ki mert ennyi erővel összetett mondat.
2/24 anonim válasza:
Csábos a helyesírásod! Csak így tovább!
És nem! Nem kijelentés!
Megkérlek, hogy vidd ki a vizet! - Nem csak úgy mondod, mint például, hogy "A fa zöld.". Van címzettje is a kérésednek.
3/24 anonim válasza:
Jó, a kérdező így akart lefaragni az e betűkből hogy ne lehessen a magyar mekegőnyelv
4/24 A kérdező kommentje:
nem értem.mi a gond?kimaradt egy betű. mással is előfordul, vagy nem?
2012. jún. 28. 23:27
5/24 A kérdező kommentje:
köszönöm!
és ebben az esetben?:
Megkérem, hogy beszéljen veled(. v. ! )?
2012. jún. 28. 23:29
6/24 anonim válasza:
Szerintem helyzetfuggo, ha felszolitas inkabb akkor felkialtojel.
Megkerlek, hogy vidd ki a vizet! (most azonnal)
masik esetben:
Holnap akkor ott fogunk allni a konyhaban. Megkerlek, hogy vidd ki a vizet. Aztan ha kivitted majd gyere vissza.
7/24 anonim válasza:
Attól, hogy ott van az udvariassági "megkérlek", attól ez még felszólító mód. Tehát kell a !-jel.
Pl.: Kérem, adja ide a papucsomat!
8/24 GLadislaus válasza:
Ez egy alárendelő összetett mondat, amelyben a főmondat (megkérlek)kijelentő, tehát szigorúan véve az egész kijelentő, tehát pontot kell írni. De mivel terjedelmileg jóval kisebb, mint a mellékmondat, nem hiba a felkiáltó jel sem.
9/24 anonim válasza:
Nagyjából az előzővel értek egyet, én pontot teszek az ilyen mondatok végére.
10/24 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen!
2012. jún. 29. 09:15
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!