Van-e konkrét szabály a hónapok arab számokkal való leírása esetén a nulla használatára? Helyes-e az egyjegyű számok esetén a nulla nélküli írásmód?
Én magam a dátumok leírásakor többnyire a hónapokat is arab számokkal jelölöm, az egyjegyűek előtt nullát írva. (Pl. a mai dátum: 2012. 06. 09.)
Hivatalos iratok kitöltési útmutatójában külön fel szokták hívni a figyelmet arra, hogy a nullát ki kell írni a keltezésnél, ill. a születési és egyéb dátumok rubrikáiban is.
Valószínűleg ezért találtam nagyon furcsának a nulla nélküli írásmódot, amikor először láttam ilyet. Próbáltam szabályt keresni, de nem találtam.
A vonatkozó részlet az AKH. 293. pontjából:
<(...) a hónap neve teljesen kiírható vagy rövidíthető, illetőleg jelölhető római számmal is, arab számmal is (...) 1983. 11. 28.>
Egyjegyűre nincs példa. :(
Találtam egy cikket, ami az Osiris Kiadó "Helyesírás" c. kötetére hivatkozva azt írja: <A szabályzat útmutatásához annyit tesz hozzá, hogy a hónapot római számmal tanácsos írni, de ha arab számmal írjuk, az egyjegyűek elé 0-t tegyünk.>
Ez mennyire tekinthető kötelező érvényűnek?
Konkrét választ szeretnék kapni a kérdésekre, ha tud valaki segíteni; előre is köszönöm.
Magánvéleményt nem kérek, az nekem is van. :)
Köszönöm a válaszodat, Szilárd. A hivatalos iratok esetében tudom az indoklást is, csak már nem akartam annyira részletezni a kérdésben.
De úgy látom, tényleg nagyon nehéz kérdéseket tettem fel, mert három nap alatt sem érkezett teljes válasz. :(
Szia Berta!
Elküldtem a kérdésedet az e-nyelv.hu címére és ezt a választ kaptam.
"A keltezés írásmódját A magyar helyesírás szabályainak 293–297. pontjai szabályozzák. A szabályzat elérhető az interneten is: [link]
A fent említett szabálypontok azonban a kérdéses esetről nem rendelkeznek. Az Osiris-féle Helyesírás (2004: 416) is csak annyit ír, hogy a “napok sorszámának, valamint a hónapok sorszámának arab számmal írt változatában egyjegyű számok esetén egy nullát szokás a számjegy elé írni: 01, 02, 03, 04 stb.” Azaz ez a kézikönyv sem kizárólagos szabályról, hanem szokásról ír. Ez a gyakorlat talán a számítógépes feldolgozásnak köszönhetően alakult ki és terjed, hiszen a digitális adatfeldolgozásban lehet szerepe a karakterszámnak.
Ezek alapján tehát mind a 2012. 06. 05., mind a 2012. 6. 5. forma helyes (de arra érdemes figyelni, hogy vagy mind a hónap, mind a nap sorszáma tartalmazzon nullát, vagy egyik sem)."
Hát ennyi a válasz. ezek szerint itt az interneten szabályt nem találunk rá.
Üdv: Ági
Szia, Ági! :)
Nagyon köszönöm a segítségedet; nekem eszembe sem jutott ott megkérdezni... Úgyhogy örülök, hogy van, aki az eszét is használja. :)
Az a furcsa, hogy a linkelt cikkben másképp fogalmaztak: ott - bár nem szabály, de - kötelezőnek tűnik a 0 kiírása.
Az pedig hihető, hogy a számítógépes feldolgozásnak köszönhető a terjedése; de a kialakulása szerintem nem. Amikor én így kezdtem írni a dátumokat, a számítógépes feldolgozás még a kanyarban sem volt, nemhogy elterjedve... :D
Köszönöm még egyszer, nagyon kedves vagy. :)
Üdv. :)
Nagyon szívesen.
Van egy ötletem, de ez csak ötlet.
Talán ez régebbi időkre vezethető vissza. Még a váltók, elismervények, egymás között lerendezendő tartozások időszakára.
Itt a lejárati dátumokkal lehetett manipulálni. Talán ezért találták ki, hogy eléje írják a 0-t, hogy ne lehessen javítani a dátumon.
Nem tudom, lehet hogy butaság...
Olvastam több olyan könyvet is, ahol a határidő játszott szerepet abban, hogy valaki elvesztette-e a becsületét, akár az életét.
Amikor még a sárga csekkeken nekünk kellett a befizetendő összeget kitölteni, a szám elé és mögé is húznunk kellett egy vonalat, hogy az esetleges hozzáírásokat elkerüljük.
Úgyhogy véleményem szerint azért kellett a dátumban 0-t írni, hogy ne lehessen utána javítani a dátumon.
De, mint írtam, ez csak egy ötlet.
Üdv: Ági
Ó, bocs!
Most olvastam el a Szilárd válaszát, gyakorlatilag azt írta, amit én.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!