Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért képtelenek az emberek...

Miért képtelenek az emberek megtanulni a magyar helyesírást?!

Figyelt kérdés
Titeket nem idegesít halálra, hogy a közösségi oldalakon és egyéb helyeken a fél világ nyugodt lélekkel ír le hatalmas baromságokat?? Mert én meghalok tőlük. De legalább néznék meg, hogy hogyan írják helyesen, kb 2 percükbe kerülne!!
2012. jún. 9. 10:06
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
100%

De igen. Engem nagyon idegesít.

Ezért olyan kérdésekre nem is válaszolok, ahol látom, hogy a kérdező /bár a kérdés az ő szemszögéből fontos/ igénytelen helyesírással teszi fel a kérdését.

Ha túl durva a helyesírási hiba, vagy csak összecsapott a kérdés, megpróbálom rá udvariasan felhívni a figyelmét.

Olyan válaszokat kapok:

A kérdésre válaszolj! Nem ezt kérdeztem... Már megint egy helyesírástroll, egy grammanáci, ha nem tudsz válaszolni, akkor ne írj ide...

Számomra megnyugtató, ha ilyen kérdéseket látok, mert bizonyítva érzem azt, hogy a magyar helyesírás megtartása,

védelme a mi feladatunk.

Üdv: Ági

2012. jún. 9. 10:20
 2/22 anonim ***** válasza:
98%
Hála a színvonalalas oktatásnak! Sok esetben még a mai fiatal magyarszakos tanítónő is elbaltázza .
2012. jún. 9. 10:31
 3/22 anonim ***** válasza:
100%

én sem válaszolok olyan kérdésekre,ahol helyesírási hibákat vétenek. egy alul-iskolázott,buta ember jut eszembe.

ha valamit kiírok,nézzem már át,ne nevettessem ki magam.

2012. jún. 9. 10:38
 4/22 anonim ***** válasza:
100%

Egy internetes fórumon nem irodalmi remekműveket kell írni, de azért a piros aláhúzásokat észre kéne venni.

Engem legalább ennyire zavar köszyke, sya, pusszy, szép napocskát és hasonló gagyogások is. Gyerekeknél még elmegy, de kaptam már levelet bő 40-es férfitől is ilyen stílusban :)

2012. jún. 9. 10:57
 5/22 anonim ***** válasza:
100%
Ezek a mai síkhülye fiataloktól már ne is várjunk semmit. Engem is nagyon fel tud idegesíteni, de még be is "lájkolják" őket elég sokan...
2012. jún. 9. 10:57
 6/22 Silber ***** válasza:
100%
Kérdező: egy kis trollkodás: a "kb" után pontot szokás tenni, mivel rövidítés. Helyesen: "kb." az írásmód...
2012. jún. 9. 11:34
 7/22 anonim ***** válasza:
100%

Nem nagyon fogsz szeretni az első megjegyzésemért, de nem baj. :D

Volt már néhány ilyen kérdés... Én speciel ezt sem csípem, mert van kereső funkció az oldalon. :P

De azért válaszolok is: Szerintem a gyenge helyesírás két fő oka:

1. Hiányos tudás 2. Igénytelenség

A 2. válaszolónak részben igaza van: sajnos a közoktatás sok helyen színvonal alatti. De nem csak a fiatal magyarszakosok baltázzák el sokszor, hanem mások is. Kapásból öt tanítónő jutott eszembe (mind 40 és 45 közöttiek), akik úgy beszélnek, mintha nem ismernék a -ban / -ben toldalékot; annak ellenére, hogy tanítják a helyes használatát (2. osztályban)...

Egyikük ezen felül még szukszüköl is; ezt a helyzetet pedig a vicc kategóriába tenném, ha nem lenne olyan siralmas... :(((

Egyszerűen felháborítónak tartom ezt a helyzetet, mivel mindenki tudja (vagy legalábbis tudnia kellene), hogy a példa erősebben hat, mint a szabályok bemagoltatása; ezért egy (bármilyen szakos) pedagógussal szemben teljesen jogos elvárás, hogy a beszéde példaértékű legyen. (Valahol ez le is van írva talán, de sajnos nem valamelyik jogszabályban; nem mintha azokat annyira betartanák...)

Engem régebben nagyon zavartak ezek a hibák, most már nem idegesítem magam rajtuk. És általában csak akkor szoktam szóvá tenni, ha más probléma is van az illetővel (pl. bunkó a stílusa; vagy egy témában nagyon okosnak képzeli magát, holott nem az). Tapasztalt nyelvtannáczi vagyok, úgyhogy természetesen előre számítok a reakcióra... :D

[Ági, te se vedd a szívedre a beszólogatásokat. :) ]

Most pedig egy próba, csak annak apropóján, hogy ha másokat leszólunk, akkor talán mi magunk ne kövessünk el hibákat, amennyire lehet:

@ 2. válaszoló:

A mondatokat mindig nagybetűvel kezdjük, ez általános iskola 1. osztályos tananyag. A vessző után pedig szóközt kell ütni.

Tehát ha valamit kiírsz, akkor nézd már át... :)

És nem ér azzal visszavágni, hogy mások ennél súlyosabb hibákat szoktak elkövetni. :P

A kérdező hibáját pedig már megemlítette az előző válaszoló, akit ezúton is üdvözlünk a helyesírás-trollok között. ;)

Üdv. :)

2012. jún. 9. 12:22
 8/22 anonim ***** válasza:
100%
A második válaszoló én voltam és helyesen írtam! Így kedves utolsó, Te is jobban figyelhetnél!
2012. jún. 9. 16:14
 9/22 anonim ***** válasza:
100%

Ááá, akasztják a hóhért. :P

Igazad van, a helyesírás-trollos részt a 3. válaszolónak kellett volna címeznem.

Üdv. :)

2012. jún. 9. 17:34
 10/22 anonim ***** válasza:
100%

Egy kis off!

Szia Berta! Ha te valahol megszólalsz, egyszerűen más íze, zamata lesz a kérdésnek.

Mindjárt értelmet nyernek olyan dolgok, amik alapvetőek, de csak te mered őket kimondani.

Én legalábbis mindig így érzem, és szerintem egyszerűen feldobod az oldal hangulatát.

Lehet, hogy egy kicsit elfogult vagyok veled szemben, de ez van.

Most már nem veszem a szívemre a beszólásokat, sokat tanultam tőled.

Üdv

2012. jún. 9. 22:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!