Jövőjéért vagy jövőéjért?
jövőjéért
jövő
jövője
jövőjét
jövőjére
jövőjéért
Valakinek a jövőjéért.
Ugyan tökéletes az első két válasz, de csak kíváncsiságból, mi van ha nem a "jövője" (a jövő mint birtok) szerkezetből képezzük, hanem a "jövőé"-ből? (a jövő mint birtokos) Szerintem erre gondolhatott a kérd. tudat alatt.
jövő
jövőé
jövőéért
A múlt bűne miatt nem érdemes harcolni, de a jövőéért bármikor.
Tudom, fura a dupla é, de az ösztönöm azt sugallja hogy ez is helyes szerkezet.
Itt van a te táskád, de még át kell mennem a szomszédba a Katiéért is.
És ebben ugyan nincs jé, de a kiejtésben gyakorlatilag ugyanoda kerül...
@ Vree:
Elméletileg lehetne így szerintem, de kicsit erőltetettnek tűnik. Én mindenképp kerülném az ilyen kifejezéseket, ha van alternatíva.
Az viszont teljesen biztos, hogy a személynevek elé nem teszünk névelőt.
Üdv. :)
^Ez csak kötözködés, egyrészt mert gyakorlatban természetesen igen, másrészt mert NEM a személynévhez kötődik itt a névelő, hanem a "táska" szóhoz.
Általánosban belédvert aranyszabályokra nem mindig jó hagyatkozni...
@ Vree:
Nem, nem csak kötözködés. És nem győztél meg az indoklásoddal. :D
1. A gyakorlatban _sem_ általános a határozott névelő használata személynevek előtt. A köznyelv szóbeli változatában létezik ugyan a fővárosban és környékén, ill. a Dunántúlon és az Alföldön; de a Tiszántúlon és Erdélyben nem. Formális írott szövegben sem fordul elő, informálisban igen.
2. Akkor sem kötelező a névelő használata, ha a névelő egy birtokos szerkezetben nem a személynévhez kötődik, hanem a birtokhoz, a birtokosként szereplő személy neve előtt állva. A te példádban én nem érzem ezt szükségesnek. De persze mindketten tévedhetünk, egyikünknek sem ez lenne az első eset. :D
A személynevek előtt csak akkor áll kötelezően névelő, ha az a személynév utáni szóra vonatkozik. Pl.: Kristóf ír. — De: A Kristóftól kért tollal írok.
A döntő pedig mindenképp a köznyelvi sztenderdre vonatkozó szabályzat. Majd ha azt megváltoztatják, akkor – konzervatív nyelvhasználóként - én fogok lázadni ellene. :D
Jövőjéért, igen.
Repes a szívem, hogy ez még érdekel valakit! (egy magyartanár)
Kíváncsiságból megnéztem itt a keresőben.
Ilyeneket találtam:
Aggódik a mozik jövőéért, a vállalkozások jövőéért...
Különböző szervezetekben is megtalálható:
Hatvani Hátrányos Helyzetűek Jobb Jövőéért Érdekvédelmi Egyesület, Nők a Nemzet Jövőéért Egyesület, Új nemzedékek jövőéért stb.
Ezek után nem csoda, hogy ez a kérdés kiírásra került.
Második válaszoló voltam.
Szia Berta!
Örülök, hogy helyretetted itt a dolgokat!
Üdv: Ági
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!