Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Támogatnád a magyar nyelvrefor...

Támogatnád a magyar nyelvreformomat?

Figyelt kérdés

-Nemcsak a tulajdonneveket lehet nagy kezdőbetűvel írni, hanem azokat a szavakat is, amiket ki akarunk emelni a mondatban, illetve hogyha a szövegben felsorolás szerepel és sorolunk fel olyan dolgokat is, amiket tisztelünk és olyanokat is, amiket megvetünk, akkor a tisztelt dolgokat minden esetben nagybetűvel, míg a megvetett dolgokat minden esetben kisbetűvel írjuk

-Idegen eredetű szavakban az idegen nyelvből származó igekötő is elváló igékötővé válik. Az "Ezt rekonstruálnunk kell!" mondat a nyevreformom után úgy fog hangzani, hogy "Ezt re kell konstruálnunk!"

-Néhány gyakran használt szó egyszerűsítése, a beszélt nyelvhez közelebbi írásalak bevezetése:

Miért-->Mér

Mert--->Mer

Azért>Azér

-Határozott névelő egyszerűsítése "A, Az" helyett csak az "A" marad meg. (A virág, a elefánt)

-"Ly" eltüntetése

-Néhány "ó"-ra végződő szóban az "ó" "au"-ra cserélése, a beszélt nyelvhez való igazodás végett

Csikó--->Csikau

Rigó--->Rigau

Mackó--->Mackau

-Hagyományos írásmód teljes eltörlése.

Szécsényi, Kosut, Veselényi stb...

2012. máj. 8. 02:10
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
56%

Két napja találtam egy kevésbé ismert linket, és azóta vaártam :) az alkalomra, hogy közkinccsé tegyem:

Kaposfeszt2010 ajánló (Laár András - Besenyő Pista bácsi)

http://www.youtube.com/watch?v=p-fpy-weYnw

U. i.: Ezt a nyelvi változtatást sem támogatom.

És mielőtt még valaki beírja: a nyaktekerészeti mellfekvenc és a gőzpöfögészeti tovalöködönc szavak használatát sem. :)

2012. máj. 15. 01:04
 22/23 anonim ***** válasza:
ebből egyedül az LY elhagyása nem baromság, de én szeretem, hogy van külön J és LY, úgyhogy ez is kilőve
2012. máj. 30. 17:25
 23/23 anonim ***** válasza:
7%
Mondhat mindenki véleményt, hogy ostobaság stb. De ha 200 éve él valaki a nyelvújítás időszakában, akkor azt találta volna baromságnak, hogy gyújtó fából, gyufa lett. Most meg ez teljesen természetes, hogy azt használja mindenki. 200 év múlva ha az lenne Rigó helyett, hogy Rigau mondjuk, akkor lehet, hogy a Rigón nevetne mindenki. Ezért nem szabad leugatni a másikat, mert nem tudhatod, hogy valóban következnek-e be ilyen változások.
2012. máj. 31. 06:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!