Támogatnád a magyar nyelvreformomat?
-Nemcsak a tulajdonneveket lehet nagy kezdőbetűvel írni, hanem azokat a szavakat is, amiket ki akarunk emelni a mondatban, illetve hogyha a szövegben felsorolás szerepel és sorolunk fel olyan dolgokat is, amiket tisztelünk és olyanokat is, amiket megvetünk, akkor a tisztelt dolgokat minden esetben nagybetűvel, míg a megvetett dolgokat minden esetben kisbetűvel írjuk
-Idegen eredetű szavakban az idegen nyelvből származó igekötő is elváló igékötővé válik. Az "Ezt rekonstruálnunk kell!" mondat a nyevreformom után úgy fog hangzani, hogy "Ezt re kell konstruálnunk!"
-Néhány gyakran használt szó egyszerűsítése, a beszélt nyelvhez közelebbi írásalak bevezetése:
Miért-->Mér
Mert--->Mer
Azért>Azér
-Határozott névelő egyszerűsítése "A, Az" helyett csak az "A" marad meg. (A virág, a elefánt)
-"Ly" eltüntetése
-Néhány "ó"-ra végződő szóban az "ó" "au"-ra cserélése, a beszélt nyelvhez való igazodás végett
Csikó--->Csikau
Rigó--->Rigau
Mackó--->Mackau
-Hagyományos írásmód teljes eltörlése.
Szécsényi, Kosut, Veselényi stb...
nem támogatom hisz itt van pl : Kossuth , ő ÍGY írta helyesen a nevét és az utókor számára ez zavaró lenne. ez az egyik. másik: nem sok értelme van az "ó"-t "au"-ra cserélni. unokáink beszédét akkor nem is értenénk. ezt hülyeségnek tartom.
nem támogatom de jót mosolyogtam rajta :)
Szerintem ez egyáltalán nem humor kategória! Van, amit támogatnék!
A mondatok helyesírását szerintem nem kell megváltoztatni, mert így jól elkülöníthetők a gondolatok.
Idegen szavakban az igekötő elválasztása még logikus is lenne, de a beszélt nyelvet nem lehet megváltoztatni, az alakul magától!
A beszélt nyelvhez közelebbi írásalak bevezetése: teljes mértékben támogatom! Annak ellenére, hogy én sokszor kimondom artikuláltan, hogy 'miért', de a legtöbbször én is 'mér'-t mondok. Szerintem ezt bevezethetnénk, ha nem most, akkor egy idő után úgyis bevezetik, ha már teljesen eltűnt a 'miért' alak.
Az helyett A: nem lehet megváltoztatni, ez is a beszélt nyelv miatt alakult így, mert sokkal könnyebb kimondani azt, hogy az elefánt. (A elefánt, ez szinte lehetetlen gyors beszédben.)
Ly eltüntetése: teljes mértékben egyetértek! Ma már semmi szerepe nincs (régen különbözött kiejtésben a 'j' hangtól) . Felesleges fáradozás megtanulni, nincs szerepe már, tehát minek?
Ó-ról au-ra: Nem tudom hol élhetsz, az a nyelvjárás, amit én beszélek, ott a csikó-t az ó-val ejtjük. (És az összes többi szót is, amit elsoroltál.) Semmi baj a nyelvjárásokkal, de egy irodalmi nyelv megléte szükséges és ésszerű, ha ez a legelterjedtebb nyelvjárást jelenti.
Hagyományos írásmód eltörlése: A legtöbb embernek felesleges megtanulni, de ezt nem lehet eltörölni! Mégpedig azért, mert ha valaki esetleg családfakutatást végez, akkor megváltozott nevekkel szinte lehetetlen bármit is megtalálni. Tehát ez a történészek dolgát jelentősen megnehezítené, hátráltatná a kutatást, így ezt muszáj megtartani.
Összességében azok a gondolatok, amik az írott nyelv egyszerűsítését célozták, azok szerintem teljesen helyénvalóak. A beszélt nyelvre vonatkozóakat viszont nem lehet megváltoztatni, mert az utca embere továbbra is úgy fog beszél, ahogy ő akar, a nyelv magától alakul folyamatosan.
Az ellenzőknek pedig a figyelmébe ajánlanám, hogyha nem töröljük el előbb vagy utóbb az 'ly' betűt, ha nem azt írjuk, amit mondjuk (mer), akkor hamarosan olyan lesz a magyar, mint a francia, teljesen más kiejtve, mint írásban! Tehát minek nehezítsük meg a saját életünket felesleges nyelvtani szabályok magolásával?
(A 'ly' betű eltörlését szinte minden évben indítványozzák a Magyar Tudományos Akadémián, ha jól tudom, de eddig még sosem sikerült ténylegesen eltörölni. )
A mér' és az azér' szavakat csak akkor szoktam használni, hogy ha direkt parasztosan akarok írni, de nehogy már az legyen a köznyelv! Ilyen alapon legyenek az aszonta, tufelü, mutéveken, lúdvérc, ollan, kapányi, gyüttem, stb. szavak is a hivatalos magyar köznyelv részei.
Ami a ly-t illeti, nem igaz, hogy manapság már nincs semmi jelentősége, sok zalai és nógrádi öreg még mindig l-lel ejti az ly-os szavakat (Tük ollan urassan beszitek)
Bár az igaz, hogy ha következetes akarok lenni, és az első bekezdésben azt mondtam, hogy ne tegyük hivatalossá a tájnyelvi alakokat, akkor az ly használata valóban nem indokolt. Én mégis megkegyelmeznék neki. Eddig is így használtuk, és ez egy szép hagyomány, ami gazdagítja a nyelvünket. Ugyanígy a régies személyneveket sem irtanám ki.
Persze a hagyományos nevekhez való ragaszkodásnak is van egy ésszerű határa. Csány László például Csányinak ejtette a nevét, és hogy ezt írásban is jelezze, két pontot tett az y fölé. De nyilván senki nem fog csak a kedvéért egy újabb betűt bevezetni a magyar ábécébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!