Miért van ennyi írástudatlan ember?
Egyszerűen megdöbbenek napról napra, mikor ezen az oldalon járok, hogy felnőtt emberek egy mondatot nem képesek leírni helyesen. Miért? Én sem vagyok egy matuzsálem, 20 éves vagyok, mégis megbotránkozok néha. Azon, hogy a mai 15-17 éves korosztály milyen színvonalon van, már nem csodálkozom (tisztelet a kivételnek természetesen), de a felnőtteken kiakadok. :D (Talán azért mert az én családomban és környezetemben adnak erre, meg az általános műveltségre.) Szeretném leszögezni, hogy nem lenézni akarok másokat, vagy fölényeskedni, csak tényleg nem értem, hogy miért van ez.
Előre is köszi a válaszokat. :)
Direkt visszakerestem ezt a kérdést, mert olyan szövegeket találtam, hogy a hajam az égnek állt.
1. Egyik ismerősöm egy régebbi emailjét olvastam újra a napokban. Egy nőszemély írását idézte:
"Igen mindenki mongya hogy csinos vagyok ez azért van mert jók a génnyeim."
2. Egy másik ismerősöm FB-faláról idézek:
"egy csaj kedvenc idézetei között: Ha szerec valakit. Ne enged hogy másé legyen, csíbd fel magadnak és éljetek 1üt őröké ♥ *.*
I DONT WANT TO LIVE ON THIS PLANET ANYMORE"
Ezekre szerintem egyszerűen már nem létezik magyarázat...
A GYK-ról (is) lementem néha a jó poénokat; "szerencsére" van néhány helyesírási hiba, úgyhogy nem off:
"Ha csak a hangulatkeltés és a vita kiprovokálása volt a célod, akkor felejtsd el amit írtam, és csak lopj tovább, előbb utóbb ott végzed, ahol én dolgozom." :DDD
When people ask me "plz" because it's shorter than "please", I anwser "No" because it's shorter than "Yes".
További szép napot! :)
Az a hazi feladatom hogy egy Uzeleti Tervet kesszicsek, es nem tudom milyen ceget csinaljak es hogyan kezdjem el, ezert fordultam hozzatok?
Az üzeleti terv elírás lehet, de a kesszicsek? Érdekes lehet céget csinálni is.
Sürgős segítséget kér, de ki tud segíteni?
Német fordítás sos?
Valaki lefordítana ugy 3-4-5mondatot németre? jonak kell lennie csak annyi...?
^ Nem tudnál inkább csak olyanokat másolni, amik legalább viccesek is? Mert így csak rosszul vagyok tőlük, nincs ellensúly...
Köszönöm. ;)
Jaj, bocsi!
Nem küldök többet.
De azért "az üzeleti terv" az jó, nem?
Hát, ööö, izé, nem mondom meg, mit olvastam helyette... :P
És nem, nem annyira jó. Erősebb humort kérek, de csak ha van; tehát nehogy leállj direkt keresni, azért annyira zsarnok nem vagyok. :D
"A hozzászólásban többször is előfordult a rólla.
Ezt egy felnőtt, dolgozó nő válaszában /vállaszában/ olvastam.
Nem tudok rájönni, milyen megfontolás alapján ír így az illető."
Ne törd a fejed rajta, semmilyen megfontolás nem előzte meg az írását. Elvégezte nagy nehezen a 8 általánost, azóta legfeljebb ha napilapot olvasott. Úgy írja, ahogy ejtik falun.
Engem ennél sokkal jobban zavar, amikor a tizenévesek úgy gondolják, hogy a helyesírást az iskolának tanulják, vagyis csak akkor kell erőt kifejteni e téren, ha éppen dolgozatot írnak. Szabadidejükben meg azt csinálnak, amit akarnak, úgy fejezik ki magukat, ahogy akarják. Tudják a szabályokat, de lusták alkalmazni - ezzel a jelenséggel itt, ezen az oldalon szembesültem és egyszerűen nem értem.
Egy közösségi oldalon találkoztam ezzel a kérdéssel, idézem: "mit üzennél azoknak a mai tízen éveseknek akik nem tudnak rendesen helyesen írni ?"
Utána 30 (!) komment jött, amiben szidták a mai "tízen éveseket" az írástudatlanságuk miatt, és egyiküknek sem tűnt fel, hogy valami baj lenne a kérdéssel! Azt hittem felvágom az ereimet, komolyan. A mai napig nem tudom magam túltenni a történteken. :)
Egyszer pedig volt szerencsém elolvasni két osztálytársam között történő szóváltást, én abból nem értettem egy szót sem, de ők láthatóan jól elbeszélgettek. Szerintem az ilyen emberek valamilyen más nyelvet beszélnek, mint mi. :)
A manipuláció olyan tökélyre tett szert, hogy a reklámzabálók észre sem veszik, hogy nem önálló akarattal, gondolattal cselekszenek. Nem tanulni, helyette sopronit inni, plázába járni, hajat formázni, sminkelni - ma ez a menő. Plázában kicsit nehéz megtanulni helyesen írni. Sajnos következményként a hibás beszéd is terjed, ez is a menő dolog. A sivárság minden értelemben egy negatív spirál, a hibásan írók többsége nemcsak, hogy ezt nem is tudja, de ha valaki megpróbálja elmagyarázni, nem is érti.
Amíg az iskolának nem lesz becsülete, amíg a jövedelem mértéke nem a tudástól függ, addig ez a trend lesz az uralkodó. A szakadék meg nő.
"Utána 30 (!) komment jött, amiben szidták a mai "tízen éveseket" az írástudatlanságuk miatt, és egyiküknek sem tűnt fel, hogy valami baj lenne a kérdéssel! "
Szerinted mi volt a baj a kérdéssel?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!