Miért van ennyi írástudatlan ember?
Egyszerűen megdöbbenek napról napra, mikor ezen az oldalon járok, hogy felnőtt emberek egy mondatot nem képesek leírni helyesen. Miért? Én sem vagyok egy matuzsálem, 20 éves vagyok, mégis megbotránkozok néha. Azon, hogy a mai 15-17 éves korosztály milyen színvonalon van, már nem csodálkozom (tisztelet a kivételnek természetesen), de a felnőtteken kiakadok. :D (Talán azért mert az én családomban és környezetemben adnak erre, meg az általános műveltségre.) Szeretném leszögezni, hogy nem lenézni akarok másokat, vagy fölényeskedni, csak tényleg nem értem, hogy miért van ez.
Előre is köszi a válaszokat. :)
Én a falra tudok tőle mászni időnként, nem értem, hogy miért spórolnak a betűkkel? Nem kér enni még egy betű, de ez még hagyján, leginkább azt nem értem, hogy miért számít menőnek a diszlexia. Ami a leginkább bosszant ezzel kapcsolatban, az az írásjelek részleges, vagy teljes elhagyása. Nekem szükségem van arra, hogy egészben, épen lássam a szöveget és ne kelljen kimatekoznom, hogy az illető vajh' mit akar kinyögni... és akkor a szarvashibákról még nem ejtettünk szót. Azt tudom,hogy menő direkt elrontani a szöveget (pl. szercsi, láwcsy, lax, stb.) , csak azt nem tudom, hogy miért?! Szóval nem tudok válaszolni, csak szintén bosszankodni.
20/L
Nem tudom, de nem csak téged idegesít.
Annyi igényesség lehetne benne, hogy egyszer átolvassa a szöveget, mielőtt elküldi. Volt már olyan, hogy azért zártam be egy kérdést, mert egyszerűen nem bírtam végigolvasni. Persze, ki tudtam volna silabizálni ha nagyon akarom, de a franc szenved vele.
Ha olyan igénytelen, lusta disznó, hogy nem képes írásjeleket és nagy kezdőbetűket használni, akkor biztos, hogy nem fogok válaszolni.
Ha meg nem képes helyesen írni, legalább annyi esze lenne, hogy bekapcsolja a böngészőben a helyesírás ellenőrzőt...
Kb. 20 éves koromig én is borzasztóan kényes voltam a helyesírásra. Aztán jött az internet, meg a sok idegen nyelvű barát (akik önhibájukon kívül ejtenek hibákat egy nyelven) és most már nem csak a máséra de a sajátomra se figyelek annyira oda :D Sajnos, ez van...
Egyetértek veled, hogy ápold a helyes kiejtést amíg bírod, de ha végiggondolom hogy nekem mennyire nem okozott erőfeszítést a helyesírás az iskolában és más szegény mennyit szenvedett vele, akkor azt mondom hogy nem érdemes ezért mást leírni. :) Attól még hogy a helyesírása (bocs: hejjes irása) pontatlan, még lehet értelmes (még ha kicsit igénytelen is) mint ember.
Sokakat vissza kellene zavarni általános iskolába, korosztályra való tekintet nélkül.
Legutóbb olyannal vitatkoztam, aki szerint az sz két betű, mert "a keresztrejtvényben is kettő".
20/F
Van iten? ez a kédés ,hogy manapság sehesírás sefog alamzás. SÜRGŐs!!!. léci csináljam házi Nekem meg. THX
Szóval: Ha csak a helyesírással lenne gondjuk, az is elég nagy baj. De épkézláb mondatokat sem tudnak megfogalmazni. Leírt szavaknak nem ismerik a jelentését. Tagolás, központozás, szórend? Néha hosszabb idő megfejteni, mit is szeretne közölni a beíró, mint válaszolni neki.
Az embernek vagy van érzéke a helyesíráshoz, vagy nincs. Utóbbi esetben be kell magolni a szabályokat, ill. sokat gyakorolni. Tehát nem lehetetlen megtanulni helyesen írni, csak erőfeszítést igényel. Az meg manapság nem annyira divat, hogy úgy mondjam. Mert a gondolkodás és a tanulás "fáj"...
Sokaknak pedig igényük sincs a helyesírásra sajnos. Pedig lehetne, nem csak saját maguk miatt, hanem mások tisztelete miatt is.
Soha, sehol nem szoktam pusztán a gyenge helyesírás miatt lesajnálni vagy leoltani másokat. Viszont itt, a GYK-n adott esetben szóvá teszem, ha más problémám is van az illetővel (pl. gusztustalan a stílusa, ill. ha nem értelmes vitát vagy beszélgetést folytat, hanem veszekszik, sérteget vagy bunkóskodik).
Sajnos nem szokta meghatni őket, sőt, többnyire még nekik áll feljebb.
Ez amúgy nem csak saját tapasztalat, többektől olvastam már hasonlót.
Mi vagyunk a nyelvtannáczik / grammarnaczik / nyelvi zelóták; engem nem zavar, szeretek az lenni. :D
Nemrég olvastam egy olyan hozzászólást, ahol a róla így volt írva: rólla. A fizetett és a jött pedig fizetet és jöt.
A hozzászólásban többször is előfordult a rólla.
Ezt egy felnőtt, dolgozó nő válaszában /vállaszában/ olvastam.
Nem tudok rájönni, milyen megfontolás alapján ír így az illető.
Engem is idegesít ez a dolog...
Amúgy, én 15/F vagyok. Már most szögezzük le.
Egyszerűen nem tudom, hogy miért olyan nehéz helyesen írni.
Nekem, most, írás közben is (gyorsan gépelek) csak úgy jönnek a vesszők, a nagybetűk, az írásvégi mondatjelek, meg maguk a betűk, hogy hogyan írjam le. Nem csak gépelésnél, ceruzás írásnál is ugyanígy vagyok. Nem értem, mi olyan nehéz ebben. Egyébként 8.-as vagyok. Sajnos még az osztályomban is (hiába 8.) van olyan osztálytársam, aki azzal szokott hozzám jönni, hogy segítsek neki.
Pl. az "úgyis" szó rövid vagy hosszú "ú".
(Sajnos az osztály többsége diszlexiás, én is az vagyok), de az írásomban nem okoz problémát. Csak beszédhibás vagyok. De nem komoly, csak néhány szót nehezen kezdek el.
@ Bodor Tomi:
Komolyan gratulálok a hozzáállásodhoz és az igényességedhez, ritkaság mostanában. :)
Lenne néhány kérdésem: A diszlexiát "csak úgy" mondta valaki (tanár, ismerős), vagy van szakvélemény? Utóbbi esetben gondolom, jársz fejlesztőpedagógushoz; mennyire javult az olvasásod? Leírnád néhány mondatban a tapasztalataidat? Előre is köszönöm.
És logopédushoz jársz-e? Ha nem, akkor javasolnám, mivel javítható a helyzet. :)
Üdv. :)
Berta:
Van szakvélemény. Járok fejlesztőre is. (Mi így nevezzük, nem tudom máshol hogy van.) Az olvasásommal sosem volt baj, csak a beszédemmel, kiejtésemmel. Még egész kis óvodás koromban nagyon akadozott a beszédem, ezért is küldtek a szüleim egy olyan iskolába, ahol a legtöbb gyerek ilyen. Az iskolában két tagozat van:
HS (hallársérült)
LOG (logopédia)
A logopédia az, ahol beszédhibás, meg egyéb problémás gyerekek járnak. A hallársérültek pedig olyanok, akik nehezen hallják meg, ha hozzászólnak. Meg beszélni sem tudnak rendesen. Szerencsére nekem nincsenek olyan gondjaim. Az osztályom egész normális, vannak, akik hozzám hasonlóan jól tanulnak, meg van, aki egész órán hülyéskedik. Fejlesztőre négy ember szokott lemenni egy órában. Aztán a következő órán meg másik négy megy le. Persze nem az összes órán, heti 4 órán megyünk oda.
Sokat javultam, már nem dadogok úgy, mind régen. Most már csak néha-néha, ha hirtelen akarok mondani valamit. De ha lassan, hangsúlyosan beszélek nem szokott gond lenni.
Az olvasásommal nincs gond.
De tisztázzuk, ez nem amolyan kisegítő iskola, ugyanolyan általános iskola, mind bármely más, csak néhány extrával.
Mellesleg a 11 fős osztályomból négyen is (én is benne vagyok) megyünk tovább gimnáziumba. Meg lesz, aki szerintem megbukik, de nem törődöm vele...
Tehát összegezve, sokat javultam, nem akadozik már annyira a beszédem, mind régebben. Már egész szépen tudok beszélni, ha nem sietem el.
Remélem minden kérdésedre kielégítő választ adtam!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!