Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért van ennyi írástudatlan...

Miért van ennyi írástudatlan ember?

Figyelt kérdés

Egyszerűen megdöbbenek napról napra, mikor ezen az oldalon járok, hogy felnőtt emberek egy mondatot nem képesek leírni helyesen. Miért? Én sem vagyok egy matuzsálem, 20 éves vagyok, mégis megbotránkozok néha. Azon, hogy a mai 15-17 éves korosztály milyen színvonalon van, már nem csodálkozom (tisztelet a kivételnek természetesen), de a felnőtteken kiakadok. :D (Talán azért mert az én családomban és környezetemben adnak erre, meg az általános műveltségre.) Szeretném leszögezni, hogy nem lenézni akarok másokat, vagy fölényeskedni, csak tényleg nem értem, hogy miért van ez.

Előre is köszi a válaszokat. :)

2012. ápr. 14. 14:54
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat! :) Örülök, hogy nem csak én látom aggasztónak a helyzetet. Sajnos nem tudok ezzel megbékélni, mert egyszerűen bosszant, hogy felnőtt emberek ennyire nem képesek helyesen írni.
2012. ápr. 18. 17:58
 12/31 beglerbég ***** válasza:
36%

2 lehetoseg van szerintem. Az egyik, hogy az internet terjedesevel, az irasbeli kommunikacio is megvalotozott. Kozelebb kerult az elo beszedhez, ezert az iras is atvaltott energiatakarekosabb uzemmodba. Elmaradtak irasjelek, a szovegkohezio is fellazult, stb. Aztan az emberek megszoktak ezt, oszt` rutinbol atviszik mashova is.

A masodik lehetoseg (szerintem) az, hogy regen is igy irtak az emberek. De (az interaktiv kozos medium hianya miatt) nem voltak szem elott. :)

2012. ápr. 18. 21:14
 13/31 anonim ***** válasza:
100%

@ Bodor Tomi:

Köszönöm szépen a részletes választ, és örülök a pozitív változásnak. A továbbtanuláshoz sok sikert kívánok! :)

@ beglerbég:

Két hete hallottam egy számomra teljesen új szót: kormalkodik. :D

Üdv. :)

2012. ápr. 19. 12:47
 14/31 beglerbég ***** válasza:
100%

Kormalkodik... :D jopofa.

Mit jelent? :)

2012. ápr. 21. 10:27
 15/31 anonim ***** válasza:
100%

Valami olyasmit, hogy oltogatja / cikizi a másikat, kötözködik vele; "rosszalkodik", pajkoskodik. Debrecenben és környékén használják, legalábbis akitől hallottam, arrafelé lakik.

Üdv.:)

2012. ápr. 21. 11:39
 16/31 anonim válasza:
50%

Van pár dolog amit nagyon nem utálok én is ezzel kapcsolatban.

1. Rövidítések: am - agyvérzést kapok ettől, miért nem lehet leírni azt pár betűt még? Lol - ez is fantasztikus, legszívesebben agyonverném aki ezt áthozta a magyar nyelvbe, pláne azt aki használja is. Nekem is van egy huszonéves barátom aki néha használni szokta, ilyenkor megkérdem tőle, hogy "Sanyi, hány éves vagy? Nyolc?"

2. Amikor például egy fórumon valaki vét több helyesírási hibát és egy másik ember felhívja rá a figyelmét. Ekkor felbukkan egy harmadik személy (jó helyesírással), és leszólja az emberünket, hogy miért kötött bele ezért. Mert biztos így felsőbbrendűnek hiszi magát.

Ez valami nagyszerű hozzáállás. Az eszébe sem jut, hogy zavarja, mert esetleg idegesítőnek tartja, hogy egy olyan ember szól hozzá egy témához, vagy okoskodik akit általános iskola elsőben meg kellett volna buktatni helyesírásból.

3. Főiskolára járok, és nagyon sok olyan csoporttársam van, akiknek borzalmas a helyesírásuk. Viszont más tárgyból, például matematikából olyan teljesítményük van, hogy az irigylésre méltó (amit nagyon tisztelek bennük). Van akinek ehhez van érzéke, van akinek ahhoz. De akkor is tanuljon már meg helyesen írni, ha már eljutott a főiskoláig.

4. "Elakarrtam meni teggnap discoba, de hejete ithón marattam." Ez a nagy kedvencem. Igazából az ilyen embereken kiigazodni nem tudok, hogy most vagy direkt használnak rövid o helyett hosszú ó-t, két l helyett egyet, ly helyett j-t és fordítva, vagy tényleg ennyire IQ-temetők.

2012. ápr. 21. 11:44
 17/31 anonim ***** válasza:

"Elakarrtam meni teggnap discoba, de hejete ithón marattam."

Ez hol van?

2012. ápr. 21. 13:44
 18/31 anonim válasza:
Ez konkrétan sehol, csak mindig kapok az ismerőseimtől linkeket facebook kiírásokról, és ez a mondat úgy összefoglalta mindet.
2012. ápr. 21. 17:23
 19/31 beglerbég ***** válasza:
45%

Kedves #16

Az altalad vazolt esetekben a nyelv/helyesiras csak szenvedo alanya a valodi oknak.

2012. ápr. 21. 19:09
 20/31 beglerbég ***** válasza:
45%
Bocsanat, cserelnek egy szot. *"esetekben"->"eseteknel"*
2012. ápr. 21. 19:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!