Meghívhatlak titeket egy helyesírás party-ra?
Egy hely, ahová érdemes néha visszanézni :)
Ha bizonytalan vagy, akkor azért, ha van mit kiírnod, akkor azért. Csokorba szedhetnénk a helytelenül leírt szavak helyes változatát, hiszen Anyukák vagyunk, akiknek a magyar házit is át kell nézni néhány év múlva.
Akkor kezdem:
BEVÁLT - 1 L és nem kettő
MEGIJEDTEM - pontos J és nem ly
LESZ - 1 sz és nem kettő
EGYIK - 1 gy és nem kettő
MÉHSZÁJ - pontos J és nem ly
Hullott - az előbb olvastam egy l-lel.
Bocsi, ha már volt, nem akartam végigolvasni az egészet.
A szerkeszt.hu-n lévő teszt nagyon jó, ideje újra átolvasnom a helyesírási szabályzatot.
A fentebb kifogásolt "helyesírástotós" szó szerintem egybeírva jó, ugyanis éppen hat szótag, és csak akkor kellene kötőjel, ha még lenne rajta valamilyen képző.
Ha már a kérdező kiírta a méhszáj szót, akkor ahhoz fűzném hozzá, hogy nem kell a h-t ejteni, engem az zavar.
És egy dolgot meg tudni kell: az internetnek saját nyelvhasználata kezd kialakulni, amelynek lényeges ismertető jele a rövidítés. Ez sajnos a helyesírás kárára terjed, sőt néha a megértést is nehezíti.
Nagyon gyakori hiba az is, hogy inkább különírják a szavakat, csak épp néha mindkét változat helyes, csak más közegben. Pl. minden nap/mindennap.
És ugyanígy mindkettő jó: elől/elöl, megtud/meg tud ...ni, jobb oldal/jobboldal stb. Majd még keresek.
SEMMI semi helyett
KELLENE kéne helyett
Hát szép. Kijavítottam a kérdezőt, és erre egy válaszolótól megkaptam hogy de bunkó vagyok! Most komolyan, ez bunkóság??
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__terhes..
Megnéztem, egyáltalán nem voltál bunkó, én nyomtam neked egy "zöldet" :)
A kérdésben több volt a hibás szó, mint a hibátlan.
Ezt most találtam egy oldalon és gondoltam megosztom veletek!
"Sziasztok!
...
Viszont ojanról nem olvastam, hogy vajon ezek a törpe hörik mennyire bírják az utazást.
Mivel én egyetemista vagyok, és albérletben lakom, így magammal akarnám vinni a hörimet, azomban nem tudom mennyire bírja az utazást, vonatozást( másfél óra). Valamint ha 2 hejen lakna azt mennyire tudná megszokni?
Egyetemista létére milyen jó a helyesírása...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!