Meghívhatlak titeket egy helyesírás party-ra?
Egy hely, ahová érdemes néha visszanézni :)
Ha bizonytalan vagy, akkor azért, ha van mit kiírnod, akkor azért. Csokorba szedhetnénk a helytelenül leírt szavak helyes változatát, hiszen Anyukák vagyunk, akiknek a magyar házit is át kell nézni néhány év múlva.
Akkor kezdem:
BEVÁLT - 1 L és nem kettő
MEGIJEDTEM - pontos J és nem ly
LESZ - 1 sz és nem kettő
EGYIK - 1 gy és nem kettő
MÉHSZÁJ - pontos J és nem ly
"A kérdező kommentje:
Jó, ha valaki nem értené az angolt, felőlem lehet parti is!"
Magyar szövegben, ha van a szónak magyar megfelelője, akkor inkább azt használd!
Engem pl. nagyon zavar a party-n kívül még a "sex". :)
Volt olyan kérdés, amit végig sem olvastam mert minden szóban volt helyesírási hiba! Ezek az anyukák hogy fognak segíteni a gyerekeiknek tanulni otthon?
Ezt sem értem miért így írják:
"van rajt" = van RAJTA
A raj meg a rajta keverése pl. tipikusan zalai sajátosság. Nekem huszonévesen tűnt fel, hogy automatikusan azt használom, hogy "rajt van az asztalon", mert egész gyerekkoromban így hallottam. Ugyanilyen nálam még a tányért és a tányérat. Fősulis voltam már, kb. 5 éve nem éltem már Zalában, amikor a barátaimnak ez feltűnt, hogy azt mondtam, hogy "Ideadnád azt a tányérat?" Meglepődtek először, de nem baj:) Azóta így használom, kb. ennyi amit a zalaiságomból megőriztem a nyelvben és ez nem hiba, csak tájszólás. Magyarszakon rákérdeztem a kedvenc nyelvészettanáromtól is, ő is ezt erősítette meg.
a magyartanár:)
Aha, értem. Akkor visszaszívom, hisz tájszólás úgymond. :)
Előző voltam.
Ja igen, a volt helyett a "vólt" még amit látok sokszor...
Ez egy új kérdés hibákkal! Most írjam le helyesen neki?
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__terhes..
Kíváncsi lennék, hogy miért lettem lepontozva! Talán azért, mert nem írtam ki a helyes szavakat(?).
Lássuk!
Akkumulátor helyett gyakran látom: akumlátor, akumulátor, akkumlátor.
Bojler helyett sokan használják a boylert, boilert.
Technika helyett láttam már teknikát, tecnikát is.
Nejlon helyett nájlont, nilont, nylont is megfigyeltem már.
Időközben láttam ilyet is:
"Kézpénz" (készpénz a helyes), "bőrze" (börze a helyes), "kolega" (kolléga, nőnemű munkatárs: kollegina), "hiradó" (híradó).
Gyakori hiba, hogy nem tudják "megkülömböztetni" (megkülönböztetni a helyes), hogy mikor rúg a baba, és mikor rugdal.
Helyesen:
rúg, rúgás, rúgkapál: ú-val van,
míg a rugdal, rugdos, rugdalózik: u és nem ú!!!
A gyerkőc súlya: x kilogramm, és nem kilógramm vagy kilógram.
Ha három gyerekem van, az nem 3-om (ilyet is láttam már).
A kisebbik gyermekem nem a "kissebbik"!
Sokan nem tudják használni a hogyha szót sem.
Mellesleg a vírus neve rubeóla, nem pedig rubeola.
Jövő hétvégén elutazunk, de utazhatunk a jövő hét végén is. Előbbi szombat + vasárnap, utóbbi akár péntek is lehet, mert utóbbi az idő meghatározása (hét eleje, közepe, vége).
Kényeztet, nem "kényesztet".
Az ill., pl., kb., ti., ápr., Bp. után kell a pont!
Mennyi ilyen hibát lehet találni!
Én sem írok helyesen mindent, ez biztos, de vannak alapvető dolgok, amiket illik tudni.
A legbosszantóbb mégis az, hogyha valakit kijavítasz, azonnal lepontoz.
"megy szósz"
De hova megy?:)))))
Friss találat:
"hejedbe" = helyedben
"kéreckedik" = kéredzkedik
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!