Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Nőnemű ügyvéd megszólítása...

Nőnemű ügyvéd megszólítása levélben?

Figyelt kérdés
A "Tisztelt....!" után pontosan melyik forma a legudvariasabb? Ügyvédnő? Ügyvéd Asszony? Kisbetű vagy nagybetű, egybe vagy külön?
2012. febr. 20. 09:32
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
54%

A Wikipédia éppen olyan mint a Lenin összes műve, vagy a Biblia. Ha eleget olvasod, bármire találsz pro- és kontra hivatkozást benne...

Én ügyvédnőnek írnám.

Az illemtannak a hivatkozott része a XX. század elején keletkezett, és természetes volt, hogy 25 éves korára minden nő férjhez ment. Ezért alakult így a szabály.

Ma, a szinglik világában ez nincs így, ezért okafogyottá vált az elavult szabályt követni.

Ha bizonyos vagy benne (pl. neve alapján), hogy férjezett, akkor szólíthatod asszony-nak, egyébként bármennyire is faramuci, nő-zd...

2012. febr. 21. 08:50
 22/30 anonim ***** válasza:
34%

A végzettséggel rendelkező nők azért szeretik jobban a -nő végződést, mert hangsúlyozni akarják, hogy ők a doktorok, vagy ügyvédek, nem a férjük.

A polgári világban volt a doktor úr, és a felesége a doktorné asszony, vagy doktor asszony. Vagy volt az ügyvéd úr, és a felesége volt az ügyvédné asszony, vagy rövidebben az ügyvéd asszony.

Ha tehát azt mondod, ügyvéd asszony, akkor az ügyvéd feleségéről beszélsz.

Ezért az ügyvédnő a helyes, ha a nő az ügyvéd, és nem a férje...

2012. febr. 21. 08:56
 23/30 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a Wiki nem annyira megbízhatatlan. De ha szerinted igen, akkor mutasd meg az általam belinkelt szabály ellenkezőjét. :)

Nem mellesleg pár évvel ezelőtt a munkámmal kapcsolatos hivatalos levelekben többnyire X. Y. asszonynak szólítottak, s ezt én is furcsállottam, mivel mindig is a lánykori nevemen "futottam". Akkor "nyugodtam bele" ebbe a formába, és akkor kezdtem magam is ezt alkalmazni, amikor a főiskolán tananyag volt a protokoll egy bizonyos Vezetési és gazdálkodási ismeretek nevű tantárgyból, mert ott bizony így tanították.

2012. febr. 22. 13:57
 24/30 anonim ***** válasza:
56%

"A polgári világban volt a doktor úr, és a felesége a doktorné asszony, vagy doktor asszony. Vagy volt az ügyvéd úr, és a felesége volt az ügyvédné asszony, vagy rövidebben az ügyvéd asszony.

Ha tehát azt mondod, ügyvéd asszony, akkor az ügyvéd feleségéről beszélsz.

Ezért az ügyvédnő a helyes, ha a nő az ügyvéd, és nem a férje..."

Ezt nagyon rosszul tudod.

2012. febr. 22. 14:09
 25/30 anonim ***** válasza:
bíróságokon is ügyvédnőként említik,tehát gondolom az a helyes.
2012. febr. 22. 22:17
 26/30 anonim ***** válasza:
75%

Találtam egy oldalt, ahol az ügyvédnő válaszol a feltett kérdésekre.

Mindkét megszólítást lehet alkalmazni.

[link]

Üdv. Ági

2012. febr. 23. 10:36
 27/30 anonim ***** válasza:
100%
Ági,itt sima civil állampolgárok címeznek az ügyvédnek kérdéseket,ezek nem jogi személyek hivatalos megszólítást alkalmazva,ergo a kérdés még mindig vitatott.
2012. febr. 23. 12:00
 28/30 Kovácsdani válasza:
Nem tökmindegy? Nő vagy asszony... egy embernek címzed, aki a munkáját végzi, mint te. Te fennakadnál ilyen semmiségen? Na ugye. Ne írd neki, hogy "bula", oszt jónapot.
2015. jan. 30. 09:58
 29/30 anonim ***** válasza:

Valamelyik illemkönyvben olvastam, hogy 25 év feletti fiúk/férfiak ha nem ismerik egymást, akkor nem tegezik, hanem magázzák egymást.

Régen ugye 25 évesen már családfők voltak.

Manapság elég furán jönne ki, ha 25-30 évesek magáznák egymást, olyan életszerűtlen.

Némileg változhatnak az illemszabályok, még ha nincsenek is írásban lefejtetve.

A probléma ott kezdődik, hogy a magyar nyelvben az Úr megszólítás sem teljesen helyénvaló, alá-fölérendeltségi viszonyt tükröz, melynek a gyökerei a feudalizmusba nyúlnak vissza.

Az angolok sokkal helyesebben oldották meg a Mr-rel.

A másik probléma, hogy mind a hölgy, mind a nő szavak tartalmaznak enyhe negatív tónust, míg az asszony azért nem, mert tiszteletreméltó dolog az asszonyi mivolt.

2021. márc. 23. 08:32
 30/30 anonim ***** válasza:

Előző voltam. Persze vannak helyzetek, amikor a 25-30 éveseknél is a magázódás a helyes.

Én az "Ügyvédnő" megszólítást használtam sokszor, habár az illemkönyv szerint úgy tűnik, az "Ügyvéd Asszony" lenne a helyes.

2021. márc. 23. 08:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!