Nőnemű ügyvéd megszólítása levélben?
túrórudi!!!
Nem, nem ez a megszólítás, hanem ő adta meg a szerintem is helyes választ:
"Tisztelt Ügyvédnő!"
:-D Pedro
Ügyvédjelöltként írom, hogy én a Tisztelt Ügyvédnő! megszólítást látom leginkább. (A főnökön nő, szóval az ő levelein.)
Vagy pedig: Tisztelt XY Ügyvédnő. (vezetéknév csak)
A dr-t nem szoktuk az ügyvédnő elé megszólításba beírni, az a címzésen szerepel.
"De ha ellened van, felesleges az udvariaskodás..."
- ez milyen hozzáállás, már ne is haragudj? Mi ez, pankráció?? Itt senki sincs senki "ellen", legfeljebb az ellenérdekű fél képviselője...
Vagy akkor már köpjük is szembe, nem?
Basszus, az ilyenektől megőrülök. Az ember csak a munkáját végzi, nem véleményt nyilvánít!
(megint az Ügyvédjelölt voltam.)
Egy biztos, az udvariasság soha nem árt. (És ez nem CSAK az ügyvédekhez való viszonyra igaz.) A nyalizás más téma, az valóban nem kell - de ez sem korlátozódik az ügyvédekre.
Bárkivel szemben az udvarias bánásmódnak helye van, hiszen attól még, hogy ellentétes érdekeket képviselünk, mindannyian emberek vagyunk.
Persze aki nem érzi magát ebbe a kategóriába tartozónak, arra ezek a szabályok sem feltétlenül vonatkoznak... :-)
Pedro
Tisztelt Ügyvédnő!-ez a helyes.
Ettől lehet férjezett,hajadon és minden.Az ügyvéd asszony fura,és még lehet,hogy nincs is férjnél az illető.Megszólításban nagybetű: Tisztelt Ügyvédnő!
Nagyon szerettük Ásvány és Föltan tanárunkat, Székyné Dr Fux Vilmát, aki az első alőadást ezzel kezdte:
Székiné dr. Fux Vilma vagyok. Én fogom Önöknek tartani a kristálytan előadást. Megszólításom: professzornő...
Egy női ügyvéd, ő ügyvédnő.
Egy női dékán, ő dékánnő.
Egy női doktor, ő doktornő.
Egy női professzor, ő professzornő.
Megszólításban esetleg nagybetűvel.
Asszonyt semmiképpen nem írnék, mert a családi állapotához az égvilágon semmi közöm nincsen.
És egy női kitű, ő pedig kitűnő...
(bocs...) :)
Ha az Ügyvédnő formát használod, akkor egybeírandó, ha az Ügyvéd Asszony formát, akkor két szó. (A tisztelet jele, ha nagybetűvel írod őket.)
Az asszony mint megszólítás kezd kikopni a nyelvből, de egyes foglalkozásoknál még használják, pl. képviselő asszony stb. Ha fiatal az illető, lehet, hogy nehézkesnek találja az asszonyos megszólítást, az ügyvédnő semlegesebb.
Akkor most kapaszkodjatok. :)
< A hivatalos levelezés megszólítási formulájában minden nő "Asszony" és minden férfi "Úr". A 25 éven felüli nők megszólítása mindig "Asszony", még akkor is, ha hajadon az illető. Egy igazgató, osztályvezető, főorvos stb. asszony valószínűleg idősebb 25 évesnél.>
Ld. itt, a 15. pontban:
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!