Nőnemű ügyvéd megszólítása levélben?
Én az Ügyvéd Asszonyt javaslom. És nagybetű, mert a megszólítások minden lényegi eleme nagy betű (azaz minden ami nem kötőszó).
És imádják a nevüket meg a DR titulust, úgyhogy a helyedben a "Tisztelt Dr. Cserepes Virág Ügyvéd Asszony!" megszólítást alkalmaznám.
Az is megzavart kicsit, hogy orvosoknál Doktornő (Doktor Asszony forma nem létezik), DE Adjunktus Asszony, Főorvos Asszony, stb. (Itt meg az Adjunktusnő, Főorvosnő hangzik hülyén.)
Vagy Dékán Asszony felsőoktatásban. (Dékánnő...:))
Innentől kezdve tanácstalan vagyok, hogy milyen szabály vonatkozik a "foglalkozás + nőneműség" kifejezésére.
Na, frissiben ügyvéddé vált barátnőmet kérdeztem meg, hogy ő mostantól milyen megszólítással szeretne levelet kapni idegenektől, mire közölte, hogy a hideg kirázná az "ügyvéd asszony"-tól, inkább "ügyvédnő".
Most legyek okos, hogy az adott ügyvédnek éppen mi tetszhet vagy mi nem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!