Hazamenni vagy haza menni?
hazamegy vagy haza megy
Ő holnap este hazamegy.
A haza megy. Hová megy a haza? Hazamegy a haza.
Persze ez egy kicsit erőltetett, de így már látod a különbséget?
De ha a haza és a menni közé még egy szót írsz, például: haza akarok menni, akkor már mind a három szót külön írod.
Üdv. Ági
Hazamegyek - mondta Peti sírva, és hazáig meg sem állt, miközben a többi fiú hangosan röhögött a háta mögött.
Haza megyek, nem edzésre - mondta Józsi, és elbúcsúzott a csapattársától.
Sajnálom, de nincs igazad, mert a hazamegyek, egybe írandó.
Még így is, hogy " hazamegyek, nem edzésre."
A haza is igekötő, tehát egybe írjuk az igével.
Téma: Újabb 7 pont Pént. 13 Máj. 2011, 07:03
I. Az igekötők
1. A leggyakrabban használt igekötők:
abba-, agyon-, alá-, át-, be-, bele-, benn-, egybe-, el-, ellen-, elő-, előre-, fel- / föl-, félbe-, félre-, felül- / fölül-, fenn- / fönn-, hátra-, haza-, helyre-, hozzá-, ide-, keresztül-, ketté-, ki-, körül-, közbe-, közre-, külön-, le-, meg-, mellé-, neki-, oda-, össze-, rá-, rajta-, széjjel-, szembe-, szerte-, szét-, tele-, tova-, tovább-, tönkre-, túl- újjá-, újra-, utána-, végbe-, végig-, vissza-
Üdv. Ági
Első vagyok.
Bár nem írtam le részletesen, hogy miért kell egybeírni a kérdéses szót, örülök az utóbbi kiegészítéseknek. Nem akarnék ünneprontó lenni, de a két utolsó válaszolót is kénytelen vagyok kijavítani, ugyanis az "egybe írandó" és az "egybe írjuk" az egybeírandó.
Ha hangsúlyozzuk a haza szót, akkor külön kell írni.
Vesd össze:
Kati hozzáment Pistához. (Itt a hozzá- igekötő.)
Kati hozzá ment, nem Péterhez. (Itt a hozzá határozószó.)
Ugyanennek a mintájára kell külön- vagy egybeírni a haza( )megy kifejezést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!