Mitől lehet az, hogy a számként leírt számneveket az utóbbi időben tömegesen hibásan toldalékolják?
Ilyeneket látok, RENGETEGET mostanában:
2-őt, 5-el, 3-mat...
Sőt! Többször láttam ilyet:
0-a, 2-ő
Mire gondolhatnak az ilyeneket írók, mi zavarhatja össze őket?
Húúú. Ne politizáljunk már!
Úristen! Ha valaki azt mondja, "borsófőzeléket ettem ma rántott párizsival" az alapján is képes vagy politikai hovatartozást jósolni?
Ami a kérdést illeti, számomra nagyon megdöbbentő, hogy sokan mennyire lesz.rják a helyesírást! Nem is törekednek a pontosságra.
Az én kedvenceim: "ien", "meik" (értsd: ilyen, melyik)
A helyesírás általános színvonala is kétségbeejtő, ami engem legjobban felháborít, az a -val, -vel toldalékok hibás használata, például 5-el nőtt, 20-al gyorsabban, 10%-al olcsóbb...
Nehéz is olvasni olyan szöveget, ahol egybefolyik minden.
Nem is értem, az iskolában ezek a fiatalok hogy írnak fogalmazást? Vagy mindenki megbukik nyelvtanból?
Az általában alacsony elvárások a magyar közoktatásban az egyik oldalról, még alacsonyabb igényességi- és tudásszint a másikról.
Sajnos sok a rossz példa az utcán vagy az üzletekben, így pedig a bizonytalanok és a gyenge helyesírók többször találkoznak a helytelen írásmóddal, mint a helyessel. Ilyen példákra gondolok: "1-et fizet, 2-őt kap akció"; "Minden árú (!) 30 %-al olcsóbban" stb.
Kifogások persze mindig vannak (az eddigi válaszokban már említettek néhányat); és mint mindent, a helyesírás feleslegességét vagy nem fontos voltát is meg lehet ideologizálni (a helytelen nyelvhasználatot is, csak böngészni kell egy kicsit a kérdések között).
Persze tudom és tapasztalom is, hogy egyeseknek van érzékük a nyelvtanhoz, másoknak nincs. Az utóbbi csoportnak nehezebb megtanulni helyesen beszélni és írni, de nem lehetetlen. Viszont a tanulást és a gyakorlást minél fiatalabb korban kell elkezdeni, mert később már nehezebb.
Off a 3. válaszolónak:
Nem tartom helyesnek, ha bárkit is lenéznek pusztán a gyenge helyesírása miatt. Ha viszont ehhez a problémához egyéb negatívumok is társulnak, pl. lekezelő / arrogáns / bunkó stílus, akkor a dolog már nem csak a helyesírásról szól.
Abban egyetértek veled, hogy mindenkinek mások lehetnek az erősségei és a gyengeségei. Csakhogy a helyesírási hibákat minden olvasó látja, azt viszont nem, hogy ki veri be azt a bizonyos szöget...
Én például nő létemre nem csak szögeket verek be szükség esetén, de harapófogóval ki is húzom őket, ha kell. :) Továbbá gyakorlott vagyok a csavarhúzó használatában is, és magam cserélem a villanykörtéket. Simán lecsavarozom a videólejátszó hátulját, és alkohollal kitisztítom a belső részeket. Több alkalommal szüntettem meg a dugulást a konyhai mosogatónál és a fürdőszobai mosdónál saját kezűleg; mondjuk, az eléggé gusztustalan volt, de hát a szükség nagy úr... :P
Más most nem jut eszembe hirtelen, de gondolom, ennyi elég annak bemutatására, hogy a jó helyesírás és a kétkezi munkára való alkalmasság - stílusosan kifejezve - nem állnak szöges ellentétben egymással.
Üdv. :)
Kedves válaszolók!
Kösz mindent, látom, hogy mások is találkoznak ezzel a hibával. Nincs igaza, aki azt mondja, hogy az egyszerűbbség az oka, mert a 2 egyszerűbb, mint a 2-ő.
Lehet, hogy van valami olyan irány, hogy a "kettő" a "kett" szóvá fog válni a köznyelvben? Én még nem hallottam ugyan, de van, aki hallotta így mondani?
A nullát ugyanis sokszor hallom úgy, hogy "null", ez indokolhatja a "0-a" írásmódot.
Akik a helyesírással kapcsolják össze a megélhetést, azoknak üzenem, hogy szó se volt ilyenről. Írjanak csak nyugodtan pocsékul, de akkor mi keresnivalójuk van ennél a kérdésnél? Válaszaikat haszontalannak fogom ítélni, mert nem a tárgyról beszélnek, azaz nem arról, hogy valakik mi miatt követhetik el ezt a típusú érthetetlen hibát.
Akik a megélhetésről írnak, nagyon szomorú, hogy ilyen rosszul megy nekik. A jelenkor legszörnyűbb tünete, hogy ostoba, kivagyi és önző emberek lehetnek gazdagok és híresek. A szegények ezt látják és tehetetlen dühükben azt gondolják, hogy az ostobaság, kivagyiság és az önzés gazdagsághoz vezet.
Én is dühös vagyok a méltatlanul gazdagokra, de eszembe se jut, hogy a butaságukat vagy az önzésüket dicsőítsem vagy majmoljam.
Még egy zárógondolat: a nyelv helyes használata az értelmiségi lét egyik alapeleme...
Ja, a szögbeverés ... én is több fizikai munkát végeztem életemben, mint sok fizikainak mondott dolgozó. Ezért lepattan rólam az efféle nevetséges sértés.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!