Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mitől lehet az, hogy a számkén...

Vurugya béla kérdése:

Mitől lehet az, hogy a számként leírt számneveket az utóbbi időben tömegesen hibásan toldalékolják?

Figyelt kérdés

Ilyeneket látok, RENGETEGET mostanában:

2-őt, 5-el, 3-mat...

Sőt! Többször láttam ilyet:

0-a, 2-ő

Mire gondolhatnak az ilyeneket írók, mi zavarhatja össze őket?

2012. febr. 2. 00:21
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
80%
Hogy mire gondolhatnak? Például kedvenc tanárukra a nyelvtan-órán. Arra, akinek a szavaira még véletlenül sem figyeltek oda. Összezavarni meg a saját tudatlanságuk zavarja össze őket, hiszen alapvető dolgokat sem tudnak szép anyanyelvünkről.
2012. febr. 2. 00:37
 2/12 anonim ***** válasza:
52%
Egyre több a bunkó. Ez van.
2012. febr. 2. 01:16
 3/12 anonim ***** válasza:
21%
Képzeljétek el, ha mindenki művelt lenne milyen szép is lenne az élet meg milyen unalmas. Talán sokkal értelmesebb dolgokon is el lehetne gondolkodni. A párbeszéd sokkal fontosabb, mint a helyesírás hiszen lehetsz Te akár milyen művelt, de az agyat táplálni kell és az a hasadon keresztül töltődik. Majd megtanulunk helyesen is írni. A jó múltkorában adták közre az egyik ujságban, hogy a világ leggazdagabbjainak nincs még középiskolája sem. Tudom,hogy a kúltúra fontos, de nem az elsődleges életfontosságú. Tehát le a lóról. Lehet, hogy még egy szöget sem tudtok beverni !
2012. febr. 2. 06:34
 4/12 anonim ***** válasza:
44%
Ja. Előző ..... és mégsem bunkózunk le senkit.
2012. febr. 2. 06:35
 5/12 anonim ***** válasza:
74%

Húúú. Ne politizáljunk már!

Úristen! Ha valaki azt mondja, "borsófőzeléket ettem ma rántott párizsival" az alapján is képes vagy politikai hovatartozást jósolni?

Ami a kérdést illeti, számomra nagyon megdöbbentő, hogy sokan mennyire lesz.rják a helyesírást! Nem is törekednek a pontosságra.

Az én kedvenceim: "ien", "meik" (értsd: ilyen, melyik)

2012. febr. 2. 08:29
 6/12 anonim ***** válasza:
78%
a rövidítések az sms korszaknak köszönhető. a számokat meg nem tanulták meg helyesen ragozni, viszont sietni kell, így nem lehet a számokat betűkkel kiírni. Az ékezetek röviddel írása meg azért van, mert a hosszú ékezetes magánhangzók túlságosan kívül vannak a többi betűtől. :D
2012. febr. 2. 08:46
 7/12 anonim ***** válasza:
71%

A helyesírás általános színvonala is kétségbeejtő, ami engem legjobban felháborít, az a -val, -vel toldalékok hibás használata, például 5-el nőtt, 20-al gyorsabban, 10%-al olcsóbb...

Nehéz is olvasni olyan szöveget, ahol egybefolyik minden.

Nem is értem, az iskolában ezek a fiatalok hogy írnak fogalmazást? Vagy mindenki megbukik nyelvtanból?

2012. febr. 2. 10:26
 8/12 anonim ***** válasza:
0%
Hidd el nekem, hogy ettől még nagyon jól meg lehet élni. Ha munkanélküli válik valaki,mert helyesirásól domktórátusa van mit ér az életben a családfenntartás szempontjából ! Öreg egész más életet élünk !
2012. febr. 2. 11:02
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Az általában alacsony elvárások a magyar közoktatásban az egyik oldalról, még alacsonyabb igényességi- és tudásszint a másikról.

Sajnos sok a rossz példa az utcán vagy az üzletekben, így pedig a bizonytalanok és a gyenge helyesírók többször találkoznak a helytelen írásmóddal, mint a helyessel. Ilyen példákra gondolok: "1-et fizet, 2-őt kap akció"; "Minden árú (!) 30 %-al olcsóbban" stb.

Kifogások persze mindig vannak (az eddigi válaszokban már említettek néhányat); és mint mindent, a helyesírás feleslegességét vagy nem fontos voltát is meg lehet ideologizálni (a helytelen nyelvhasználatot is, csak böngészni kell egy kicsit a kérdések között).

Persze tudom és tapasztalom is, hogy egyeseknek van érzékük a nyelvtanhoz, másoknak nincs. Az utóbbi csoportnak nehezebb megtanulni helyesen beszélni és írni, de nem lehetetlen. Viszont a tanulást és a gyakorlást minél fiatalabb korban kell elkezdeni, mert később már nehezebb.

Off a 3. válaszolónak:

Nem tartom helyesnek, ha bárkit is lenéznek pusztán a gyenge helyesírása miatt. Ha viszont ehhez a problémához egyéb negatívumok is társulnak, pl. lekezelő / arrogáns / bunkó stílus, akkor a dolog már nem csak a helyesírásról szól.

Abban egyetértek veled, hogy mindenkinek mások lehetnek az erősségei és a gyengeségei. Csakhogy a helyesírási hibákat minden olvasó látja, azt viszont nem, hogy ki veri be azt a bizonyos szöget...

Én például nő létemre nem csak szögeket verek be szükség esetén, de harapófogóval ki is húzom őket, ha kell. :) Továbbá gyakorlott vagyok a csavarhúzó használatában is, és magam cserélem a villanykörtéket. Simán lecsavarozom a videólejátszó hátulját, és alkohollal kitisztítom a belső részeket. Több alkalommal szüntettem meg a dugulást a konyhai mosogatónál és a fürdőszobai mosdónál saját kezűleg; mondjuk, az eléggé gusztustalan volt, de hát a szükség nagy úr... :P

Más most nem jut eszembe hirtelen, de gondolom, ennyi elég annak bemutatására, hogy a jó helyesírás és a kétkezi munkára való alkalmasság - stílusosan kifejezve - nem állnak szöges ellentétben egymással.

Üdv. :)

2012. febr. 3. 16:22
 10/12 A kérdező kommentje:

Kedves válaszolók!

Kösz mindent, látom, hogy mások is találkoznak ezzel a hibával. Nincs igaza, aki azt mondja, hogy az egyszerűbbség az oka, mert a 2 egyszerűbb, mint a 2-ő.

Lehet, hogy van valami olyan irány, hogy a "kettő" a "kett" szóvá fog válni a köznyelvben? Én még nem hallottam ugyan, de van, aki hallotta így mondani?

A nullát ugyanis sokszor hallom úgy, hogy "null", ez indokolhatja a "0-a" írásmódot.

Akik a helyesírással kapcsolják össze a megélhetést, azoknak üzenem, hogy szó se volt ilyenről. Írjanak csak nyugodtan pocsékul, de akkor mi keresnivalójuk van ennél a kérdésnél? Válaszaikat haszontalannak fogom ítélni, mert nem a tárgyról beszélnek, azaz nem arról, hogy valakik mi miatt követhetik el ezt a típusú érthetetlen hibát.

Akik a megélhetésről írnak, nagyon szomorú, hogy ilyen rosszul megy nekik. A jelenkor legszörnyűbb tünete, hogy ostoba, kivagyi és önző emberek lehetnek gazdagok és híresek. A szegények ezt látják és tehetetlen dühükben azt gondolják, hogy az ostobaság, kivagyiság és az önzés gazdagsághoz vezet.

Én is dühös vagyok a méltatlanul gazdagokra, de eszembe se jut, hogy a butaságukat vagy az önzésüket dicsőítsem vagy majmoljam.

Még egy zárógondolat: a nyelv helyes használata az értelmiségi lét egyik alapeleme...

Ja, a szögbeverés ... én is több fizikai munkát végeztem életemben, mint sok fizikainak mondott dolgozó. Ezért lepattan rólam az efféle nevetséges sértés.

2012. febr. 3. 21:33
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!