Mitől lehet az, hogy a számként leírt számneveket az utóbbi időben tömegesen hibásan toldalékolják?
Ilyeneket látok, RENGETEGET mostanában:
2-őt, 5-el, 3-mat...
Sőt! Többször láttam ilyet:
0-a, 2-ő
Mire gondolhatnak az ilyeneket írók, mi zavarhatja össze őket?
Nincs ilyen irány a kettővel kapcsolatban. Bizonytalanságot okozhat esetleg a kettes szám másik alakja, a "két", mivel gyakran - sőt, talán többnyire - így használjuk.
Pl. Ebédre két szelet rántott húst ettem. Két éve nagyon hideg volt a tél. Ma kétszer is megnéztem ugyanazt a filmet.
De sem ez nem elégséges ok a helytelen használatra, sem a "null" szó használata a "0-a" írásmódra. Ugyanis az általános iskolában - elvileg - mindenki megtanulja helyesen mondani és írni a számokat (toldalékos alakban is).
A 62 %-os válaszolót ne bántsd szerintem, nem olyan rossz a helyesírása, sőt. Igaz, hogy hét hibát számoltam meg az első válaszában, de mindemellett elismerendő, hogy nem követett el olyan hibákat a szöveg többi részében, amiket sajnos nagyon sokan elkövettek volna hasonló esetben. Ha körülnézel az oldalon, időnként foghatod a fejed, hogy milyen gyenge helyesírók vannak...
Üdv. :)
Újra végigfutottam, látom, hogy #2 okozta a gondot.
Elítélem megnyilatkozását.
#11: kösz! De akkor mi lehet mögötte?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!