Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért olyan fontos a helyesírás?

Miért olyan fontos a helyesírás?

Figyelt kérdés

Mindenki lenézi azt, aki nem tud helyesen írni.

Nem értem miért olyan fontos hogy gyakori-kérdéseken ki hogy ír.

2012. jan. 12. 22:59
1 2 3 4 5 6
 51/60 anonim ***** válasza:
57%

Kedves válaszolók! Azt az egyet figyelmen kívül hagytátok, hogy nem ez az eredeti kérdés.

Remélem, most már a tisztelt kérdezőnek is világos, hogy miért is olyan fontos a helyesírás itt, a gyakori kérdéseken is.

2012. jan. 19. 21:14
 52/60 anonim ***** válasza:
100%
Bocs, ha nagyon off voltam, akkor jöhet a válasz priviben is.
2012. jan. 19. 21:27
 53/60 anonim ***** válasza:
100%

A sznobság arra vonatkozik hogy minden második hszedben leírod hogy te nem nézel le senkit és hogy te milyen jószándékú vagy és mindenkinek így kéne viselkednie mint neked. Ha ez hiba lett volna, akkor is említésre se méltó hiba, külön hsz-t nyitni egy ilyennek, amikor mindenki tudja hogy mit értett a másik a "hibát vét" alatt. Ami meg főleg vicces, bár tény, hogy ez objektív szemszögből nem releváns, de ezt a megjegyzést egy olyan hsz után szúrtad be, ami arról szól, hogy miért nézik le az emberek azt, aki nem tud helyesen írni. Azért emberek vagyunk, ne mondd azt hogy nem villant át az agyadon, hogy ezzel esetleg hiteltelenné teszed a válaszolót. Ha mégis szörnyen felkelti az érdeklődésem ez a dolog, meg akarod osztani az emberekkel ezt, akkor én személy szerint így fogalmaztam volna: "Hmm, bocs az offért, csak eszembe jutott, hogy sokan használják a hibát ejt kifejezés helyett azt, hogy hibát vét, és szerintetek ez nem értelmetlen így? hiszen ha valaki elvéti a hibát, akkor gyakorlatilag nem hibázik, nemigaz?"

A te hszed kezdetén meg kijelentetted hogy ez és ez így van, majd hozzátetted, hogy ezt nem azért írtad, hogy kioktass engem. Ami erős túlzással (csak hogy érezd a szavak jelentését) ennek felel meg: "nem azért mondom, hogy megmutassam hogy mekkora király vagyok, te meg mekkora büdös paraszt!"

"Ami pedig a nyelv helytelen használatát illeti; komolyan nem lehet rosszul beszélni a magyart?! Szerintem a szabályok azért kellenek, hogy legyen mihez "visszanyúlni", ha esetleg félreértés támad, hiszen, ha teljesen szabadon alakul egy nyelv, annak előbb-utóbb káosz lehet a vége, mert mindenki másképp fogja értelmezni. Tehát a szabályokra nem szigorként, hanem inkább segítségként tekintek. Mi ezzel a baj?"

A nyelvészek sem úgy értik ezt az "a nyelvet nem lehet rosszul beszélni" dolgot szerintem, hogy kapjon 5ös helyesírást az a gyerek aki pontos j-vel írja a gólyát. Hanem hogy a nyelv az egy folyamatosan változó dolog, és kialakulnak itt-ott nyelvjárások, meg belekerülnek érdekes dolgok néha. Persze pontos j-vel írni a gólyát, meg tom-nak rövidíteni a tudom-ot nem nyelvjárás, hanem hanyagság, de annyira nincsenek éles határvonalak. A helyesírási szabályok jó dolgok, mert kicsit egységesítik a nyelvet, és így könnyebb elolvasni amit a másik ír, de 500 év múlva nem így fogunk beszélni mint ma, szerintem a nyelvészek nagy része ebben egyet ért.

És még mindig tartom magam a legelső hsz-hez, ha valaki helytelenül ír, sok hibát vét/ejt, arról az emberek jogosan feltételezik, hogy tanulatlan, vagy hanyag. Tehát szerintem is követendőek a helyesírási szabályok. És egyébként hozzáteszem hogy elismerem, és nem szégyellem, hogy én is hibázok néha, meg kisbetűvel írok szavakat, ahol nem kéne, meg rosszul használok kötőjeleket, meg vesszőket, nem vagyok magyartanár, se nyelvész, de azért attól távol vagyok hogy átvegyem a 13 évesek meg az idióták "íráskultúráját"

2012. jan. 19. 21:49
 54/60 anonim ***** válasza:

"Persze pontos j-vel írni a gólyát, meg tom-nak rövidíteni a tudom-ot nem nyelvjárás, hanem hanyagság, "

Szerintem így változik a nyelv, először csak kicsiben kezdik, aztán elterjed, lesz belőle nyelvjárás. Ha az emberek 80%-a pontos j-vel írná a gólyát, és én itt a fórumon felhívnám a figyelmet erre a hibára, ugyanígy lepontoznának azzal az indokkal, hogy ők vannak többségben.

"Ha ez hiba lett volna, akkor is említésre se méltó hiba, külön hsz-t nyitni egy ilyennek, amikor mindenki tudja hogy mit értett a másik a "hibát vét" alatt. "

A gója szóról is mindenki tudná, hogy gólyát kell alatta érteni. Mégis úgy érezném, hogy javítandó.

"Azért emberek vagyunk, ne mondd azt hogy nem villant át az agyadon, hogy ezzel esetleg hiteltelenné teszed a válaszolót. "

Akár hiszed, akár nem, nem villant át!!! Komolyan nem rossz szándékkal írtam, de most majd megint megkapom, hogy sznob vagyok, hogy ezt kihangsúlyozom.

""nem azért mondom, hogy megmutassam hogy mekkora király vagyok, te meg mekkora büdös paraszt!" "

Ettől majdnem dobtam egy hátast, mert ilyen meg aztán végképp meg sem fordult a fejemben. :(( Kezdem azt érezni, hogy más nyelven beszélünk.

Az átfogalmazásodat pedig megfogadom, köszönöm az ötletet, legközelebb majd megpróbálom finomabban, óvatosabban leírni a véleményemet.

2012. jan. 19. 22:06
 55/60 anonim ***** válasza:

"Ha az emberek 80%-a pontos j-vel írná a gólyát, és én itt a fórumon felhívnám a figyelmet erre a hibára, ugyanígy lepontoznának azzal az indokkal, hogy ők vannak többségben."

de azért van egy kis különbség a gólya és a hibát vét között. a hibát vét kifejezést ugyanis nem tiltja egy szabály sem, ha jól tudom. Egyedül logikailag megkérdőjelezhető, ezt aláírom, de ez ellen is sok érvet felhoztunk, és ha jól láttam a neten, szakemberek is foglalkoztak ezzel a kérdéssel, és nem jutottak végső következtetésre hogy akkor ez most mindenképpen helytelen. Egyébként én személy szerint a muszáj-t is ly-nnal írnám, de fejet hajtok a szabályok előtt, és mivel a muszáj az a németből átvett "modern" szó, ezért általában én is pontos j-vel írom.

2012. jan. 19. 22:35
 56/60 anonim ***** válasza:
100%

Csak egy privát gondolat, egy kicsit off:

Szerintem a muszáj szót a viszály, uszály, stb. szavak miatt érezzük úgy, hogy ly-nal kellene írni. De lehet, hogy tévedek. :)

2012. jan. 20. 09:14
 57/60 anonim ***** válasza:

Én pedig ezt találtam:

muszáj

Pontos j, de egyébként se használjuk ezt a szót írott nyelvben.

Ennek ellenére nagyon elterjedt az írásunkban. És akkor mit használjunk helyette?

Ez olyan, mint a "pláne"? Használjuk, de helytelen?

2012. jan. 20. 12:34
 58/60 anonim ***** válasza:

Hát igen, meg apály-dagály is. Ráadásul az m betű miatt szimmetrikusabb a muszály mint a muszáj. :D nuszáj - így esetleg jól nézne ki pontos jvel is :P

Jah ezt is hallottam már, hogy ez a szó régen kerülendő volt. Hát így változik a nyelv, jah :)

2012. jan. 20. 16:44
 59/60 anonim ***** válasza:

"Pedig elérted a célodat, mert én tegnap olvasgattam azt az építő jellegű kommentedet, ahol próbáltad elmagyarázni, hogy a hibát nem vétik, mert az maga a hiba.

Most pedig, amikor leírtam, ez jutott eszembe és azért javítottam ki.

Látod, én már meg is tanultam."

Köszi, hogy nem értettél félre! A minap én is ejtettem egy hibát, elég súlyosat (pirulós szmájli), és rám is szóltak érte, de legalább megtanultam. :)

2012. jan. 20. 17:27
 60/60 anonim ***** válasza:

Szia! Mint a válaszomból kiderült, valóban nem gondoltam azt, hogy azért írtad, hogy a válaszom hiteltelen legyen.

Nem i s értem, hogyan juthattak erre a következtetésre.

Én azt tűztem ki célul magam elé, hogy a helyesírási hibákat nevelési célzattal kijavítom.

Lehet, hogy némelyeknek ez nem fog tetszeni, de én úgy érzem, hogy ezt a szegény anyanyelvünket meg kell védeni.

Ugyanakkor - mert emberek vagyunk, és hibázhatunk - nem veszem rossz néven, ha engem javítanak ki.

Üdv. Ági

2012. jan. 21. 15:16
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!