Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért olyan fontos a helyesírás?

Miért olyan fontos a helyesírás?

Figyelt kérdés

Mindenki lenézi azt, aki nem tud helyesen írni.

Nem értem miért olyan fontos hogy gyakori-kérdéseken ki hogy ír.

2012. jan. 12. 22:59
1 2 3 4 5 6
 31/60 anonim válasza:
100%

Nálam a gépeléssel és beszéddel is hiba van. Ha gyorsan írok, vagy beszélek, tuti hibát vétek. Az agyam sokkal előbre jár, mint a kezem vagy a szám. Ez kihagyott betűket, néha rosszul összerakott mondatokat jelent, a beszédben pedig vagy hadarok, hogy utolsérjem a gondolataimat, vagy nekiállok dadogni.

Most is két ujjal gépelek, hogy oda tudjak figyelni, továbbá többször átolvasom a leírt szöveget.

Szerintem egy dolog (itt az interneten) a betűtévesztés, és a mondatszerkezet összegabalyodása, és egy másik a totális tagolatlanság (nem csak a vessző, néha a pont hiánya is).

Pár dolog idegesít engem is, de az rettentően: a tagolatlanság, a túlzott betűhasználat (léccikehh, köszikehh), ipszilonozás és duplaV-zés (légyszy, köszy, wagyok), és a túlzott rövidítés (vok, vunk, h (ezek régen SMSben még bocsánatos bűnök voltak, a kis karakterszámra törekvés miatt)).

Az ilyen jellegű kérdésekre nem is reagálok, csak akkor, ha halmozottan vannak jelen: Léccykehh, kösssykehh, wunk, wok(itt nem a serpenyőre gondolok).

Ilyenkor előfordul hogy trollkodom.

Szerintem azért fontos, itt GyakoriKérdéseken a helyesírás, mert az olvasók és válaszadók felé kitárod a problémád, felvázolsz egy helyzetet, segítséget vársz.

Illik megadni a tiszteletet a válaszadóknak, minimum azzal, hogy normálisan írod le a kérdést, és mint válaszadó, megtiszteled a kérdezőt egy korrekt, olvasható válasszal.

(tuti, hogy van a szövegemben elütés, ezrt elnézést kérek)

2012. jan. 13. 10:47
 32/60 A kérdező kommentje:

Én se azt mondom, hogy írjunk ilyen szavakat, mint a „wok, léccykehh, kösssykehh, wunk, stb.”

Engem is zavar, ha valaki nem használ szóközt.

De egyáltalán nem zavar, ha azt látom, hogy juk salyt suj még a lyaly se. Hosszú rövid ékezethibák se zavaróak. Valamint az se, ha valaki a higgyük szót higyük-nek írja, és így tovább...

2012. jan. 13. 11:00
 33/60 anonim ***** válasza:
100%
Ez olyan, mint ha azt kérdeznéd, miért olyan fontos, hogy rendes ruhában menjek az utcára. Tekerhetnél magadra birkabőrt is, vagy nyáron tógát. Ha téged nem zavar, akkor menj ki úgy, csak ne csodálkozz, ha hülyének néznek. A helyesírás ráadásul olyan, mint egy védjegy, az egyik dolog, ami miatt magyarok vagyunk. Ha nincs helyesírásunk, akkor olyan, mintha azt mondanád, hogy téged nem érdekel, hogy magyar vagy-e vagy sváb vagy skót. Engem érdekel, és büszke vagyok, hogy ezt az elszigetelt nyelvet használjuk még mindig, még ha alakul is folyamatosan, de azért még magyar. Volt idő, mikor még nem voltak helyesírási szabályok a magyahoz, mindenki úgy írt, ahogy sikerült, egyébként nem is olyan nagyon régen. Aztán okos emberek dolgoztak rajta, leírták, és többek között ennek is köszönhető, hogy van még élő magyar nyelv. És mielőtt azt mondanád, hogy most egy "gója" min változtat, elmondom, hogy nagyon sokat!
2012. jan. 13. 11:36
 34/60 tetris ***** válasza:
100%

Lehet magyarázat a diszgrágia a helyesírási hibákra, de aki nem ilyen, az szerintem simán csak primitív és igénytelen. A helyesírási hibák egyfajta szegénységi bizonyítványt mutatnak az illetőről.

A magyar nyelre vonatkozó helyesírási szabályok bonyolultak, de megtanulhatóak. Ez minden magyar állampolgár kötelessége.

Gondoljatok csak bele, hogy amikor megtanulunk egy-egy idegen nyelvet, mennyit szoktunk vesződni a különféle ragozásokkal, a nyelvtannal.

Akkor a magyar nyelvtan miért nem ennyire fontos?

2012. jan. 13. 12:09
 35/60 anonim ***** válasza:
100%

Valaki írta, hogy a helyesírásunk egy "védjegy".

Én vele érteke egyet. Ha elvárod, hogy tiszteljenek, normális válaszokat írjanak, akkor bizony neked is helyesen kell írni.

Más részről, engem nem zavar egy-két vesszőhiba, apróbb betű kimaradások, néhány külön- és egybeírási baki. Én is ugyan úgy elkövetem őket néha, de használom a beépített helyesírás ellenőrzőt, a magyaron tanultakat. Meg persze a Google-t.

Az elején írtam, hogy a helyesírásunk olyan, mint egy védjegy, mint nekem az összes hozzászólásom végén a "G.".

Ebből -is- ítélnek meg minket, szóval, igen, fontos a helyesírás.

G.

2012. jan. 13. 17:51
 36/60 anonim ***** válasza:
100%

Hát, azért egy minimális tisztelet alapból mindenkinek kijár. A rossz helyesírás javítandó, de nem jellemhiba, nem emberileg rossz az, aki elköveti.

Csak magamat tudom ismételni; szét kell választani a hibát és magát a hibázót. A hibát javítani, a hibázót (felebarátunkat!) pedig nem bántani, nem lenézni, csak figyelmeztetni. :)

2012. jan. 13. 17:56
 37/60 anonim ***** válasza:
100%

"A rossz helyesírás javítandó, de nem jellemhiba.."

Nem azzal van a baj, ha valaki hibázik, hanem azzal, ha sz@rik bele, és ha szólnak neki, akkor még ő van kiakadva. És ekkor már nem a hibáról beszélünk, hanem a hibázóról. Mint ahogy eddig is az ilyen hibázóról volt szó, az emberről.

2012. jan. 14. 19:40
 38/60 anonim ***** válasza:
100%
Igen, az lenne az ideális, ha a kijavító normális hangnemben javítana, a kijavított meg elfogadná a kritikát. :) Ez elég ritka, vagy egyikük, vagy mindkettő sokszor ellenséges.
2012. jan. 14. 19:50
 39/60 anonim ***** válasza:

19:50

Ez igaz, akkor lehet, hogy csak félreértettelek, bocsi. :)

2012. jan. 14. 23:14
 40/60 anonim ***** válasza:
87%

Én sajnos olyan vagyok, hogy egyszerűen nem bírom elviselni, ha valaki helyesírási hibát vét. Hoppá! Ez már egy hiba! A hibát nem lehet véteni.

A hibát ejteni lehet.

Tehát, ha olyan kérdést látok, amelyikben szembetűnő a hiba, próbálom nem kioktató módon közölni a kérdezővel.

Nem mindig kapok negatív visszajelzést, néha meg is köszönik, vagy csak elnézik nekem.

Sokan vagyunk itt olyanok, akiknek a helyesírás fontos és szeretnénk, ha mindenki megbecsülné az édes anyanyelvünket.

A második mondatodban például két hibát is ejtettél, de nem javítom ki őket, ha neked nem fontos. Üdv. Ági

2012. jan. 16. 14:05
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!