Miért olyan fontos a helyesírás?
Mindenki lenézi azt, aki nem tud helyesen írni.
Nem értem miért olyan fontos hogy gyakori-kérdéseken ki hogy ír.
ma 14:05
Egyetértek veled, én is a jószándékú kijavítás híve vagyok, a "hibát vét" meg nekem is szemet szúrt, szóvá is tettem (őszintén jószándékúan, nem kioktatóan), és úgy lepontoztak, mint annak a rendje. Csak azért, mert akik helytelenül használják, sértve érzik magukat, és inkább bizonygatják a saját "igazukat" ahelyett, hogy a magyar nyelvet ápolnák! Az nem számít, ha igazságtalanok a másikkal. Mert az egó az fontosabb. Sajnos...
14.05 Pedig elérted a célodat, mert én tegnap olvasgattam azt az építő jellegű kommentedet, ahol próbáltad elmagyarázni, hogy a hibát nem vétik, mert az maga a hiba.
Most pedig, amikor leírtam, ez jutott eszembe és azért javítottam ki.
Látod, én már meg is tanultam.
Halkan jegyzem meg, hogy a "hibát vét" nem helytelen, de azzal egyetértek, hogy lehetőleg kerülendő.
DcsabaS érvelésével nem értek egyet, ezt írja:
"A "hibát vét" kifejezés a "mit vét?" kérdésre adható logikus válasz."
Ez nem így van, hiszen a "mit vét" kérdés az jelenti, milyen hibát ejt, tehát a hibázás már adott, pont arra kíváncsi a kérdező, hogy konkrétan mi volt az a hiba. Erre kiszúrják a szemét egy olyan válasszal, hogy "hibát". :)
Ez olyan, mintha megkérdezném tőled, hogy mit dolgozol, erre azt felelnéd, hogy munkát. :) Ok, ez egyértelmű, na de mégis, miféle munkát? :)
"Szerintem a "vét" ebben az esetben a "tesz" régies alakja"
Lehet, hogy így van, erről a jelentéséről nem hallottam, mindenesetre a Wikipédia értelmező szótár szerint:
"vét (ige)
1. Tudatlanságból botlik, nagyobb hibát követ el."
"a "hibát vét" meg nekem is szemet szúrt, szóvá is tettem (őszintén jószándékúan, nem kioktatóan), és úgy lepontoztak, mint annak a rendje. Csak azért, mert akik helytelenül használják, sértve érzik magukat, és inkább bizonygatják a saját "igazukat" ahelyett, hogy a magyar nyelvet ápolnák! Az nem számít, ha igazságtalanok a másikkal. Mert az egó az fontosabb. Sajnos..."
Kedves válaszoló, én jószándékúan pontoztam le azt a hozzászólásodat, mert süt belőle a sznobság. Kérlek ne hagyd, hogy az egód elvakítson, hidd el én egy tökéletesen objektív, jószándékú p*cs vagyok, és csak a te személyiséged fejlődése érdekében nyomtam a nem hasznos gombra!
btw ahogy látod más is azon a véleményen van, hogy nekem van igazam, bár más indokból.
Leírom azért az én indokaimat is. Egy nyelvész professzor apjától hallottam azt, hogy egy nyelvet nem lehet rosszul beszélni, csak máshogy. A szavaknak külön külön, és egybe is van értelmük. A hibát vét, az egy kifejezés, ami elterjedt a magyar nyelvben, tetszik, vagy nem. És a jelentése az, hogy hibázik. Tehát én beszélek magyarul, te pedig a magyar nyelvjárását, amikor helytelennek véled a hibát vét kifejezést. Talán kettős tagadásnak tűnik (elvéti a hibát), de ilyen előfordul több nyelvben is, pl az angol valami ilyesmit mond hogy: "do you mind if i..." ami azt jelenti, hogy "nem bánnád, ha..." - erre a válasz az, hogy sure, go ahead, azaz persze, csináld csak. Ha azt mondod hogy "no", azzal megtiltanád neki hogy azt tegye amit akart, pedig logikailag azt jelentené, hogy nem bánnád.
Ennyi.
"Kedves válaszoló, én jószándékúan pontoztam le azt a hozzászólásodat, mert süt belőle a sznobság."
Megkérdezhetem, hogy a sznobság arra vonatkozik, amit írtam, vagy ahogy írtam? Mert ha az előbbi, akkor megintcsak a Wikipédiára tudok hivatkozni, de ha az utóbbi (a stílus, ahogy írtam), akkor légyszíves írd meg, hogy hogyan kellett volna megfogalmaznom, mert a sznobság távol áll tőlem, de ha mást sugárzok, mint amilyen vagyok, akkor szeretnék javítani rajta. (Ha tényleg fontos neked a személyiségem fejlődése.)
"ahogy látod más is azon a véleményen van, hogy nekem van igazam,"
Ez viszont nem annyira érdekel, mivel én meg egy objektív p.tsa vagyok, szóval, a vélemények helyett inkább a tényeket nézem, de ettől persze még meg tudsz győzni, és el tudom ismerni az igazadat, de nem a mások véleménye miatt.
Ami pedig a nyelv helytelen használatát illeti; komolyan nem lehet rosszul beszélni a magyart?! Szerintem a szabályok azért kellenek, hogy legyen mihez "visszanyúlni", ha esetleg félreértés támad, hiszen, ha teljesen szabadon alakul egy nyelv, annak előbb-utóbb káosz lehet a vége, mert mindenki másképp fogja értelmezni. Tehát a szabályokra nem szigorként, hanem inkább segítségként tekintek. Mi ezzel a baj?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!