Írnátok olyan szavakat, amiket általában kevesen tudnak helyesen leírni?
1-jén helyett 1-én (sokan félnek a j kiírásától)
szerviz helyett szervíz (valószínűleg a víz szó zavarja meg az embereket)
kefir helyett kefír (általában hosszú í-vel ejtjük)
árboc helyett árbóc (lásd előző, csak ó-val)
girosz helyett gyros (görög étel, de a legtöbb helyen angolul írják ki, nyilván félnek a magyar fonetikájú helyes változattól)
szusi helyett sushi (lásd előző, csak görög helyett japánnal)
%-kal helyett %-al (és a -val/-vel v-jének eltűnésére szinte végtelen mennyiségű példát lehet hozni)
2-t helyett 2-őt (itt az előző példa ellentettje, egy nem létező betű hasonul a kettő szó utolsó betűjéhez)
fideszes helyett Fideszes (hiába járul melléknévképző - vagy akár igeképző - a tulajdonnévhez, sokan nem merik kisbetűvel kezdeni)
monacói helyett monacoi (sokan nem merik hosszúra cserélni a szótő végén lévő o-t toldalék kapcsolásakor)
infó helyett info (általában azt hiszik, hogy nem szabad megváltoztatni a rövidített szó betűit, pedig rengeteg példa van rá, lásd lagzi, trafó stb.)
helyiség és helység (ezt a kettőt pedig rendszerint összekeverik, pl. kerthelység)
Üdv:
a Korr-Rektor
Utolsónak:
A földrajzi nevek magyarosodásában nem érdemes logikát keresni. Torino például valamiért rövid o-s maradt, Milánót, Rómát, Nápolyt magyarosan írjuk. Amszterdam és Brüsszel neve szintén magyarosodott, Barcelonáé, Marseille-é, Monte-Carlóé nem. Az USA államai közül pedig csak Kaliforniát, Észak- és Dél-Dakotát, Észak- és Dél-Karolinát, illetve Új-Mexikót írjuk magyarosan, a többinél maradt az angolos írásmód.
Toldalék kapcsolásakor mindenesetre a rövid o-ból hosszú lesz, tehát hiába Torino-nak írjuk a város nevét, toldalékolva már Torinóban, torinói, Torinóig stb. a helyes írásmód.
én általában ezeket vétem el, pedig tudom, hogy hogy helyes:
lelkiismeret-furdalás helyett lelkiismeretfurdalás
valószínűleg helyett valószínüleg
egyelőre helyett egyenlőre (itt helyes a második is, de mást jelent.)
Kedves kérdező:
Nézd meg ezt a linket, szerintem ez is segíthet.
Elég átfogó képet ad:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__199-ho..
És itt egy másik, ahol a hibát ejt - hibát vét használatát taglalják.
Csak úgy halkan megjegyzem, 01. 16. 14. 05. volt az én hozzászólásom, ahol javítottam magam, és innét kezdődnek a vitává fajult hozzászólások.
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__255783..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!