A "feladat" szót hogy választjuk el helyesen?
A fe-la-dat elválasztás nem jó
amit pedig a második írt, az a két szó jelentésben tök ugyanaz
a feladat szót csak egyféleképpen lehet szótagolni, mivel csak egyféle jelentése van:
fel-a-dat
Az első vagyok.
Cuprum! Szerintem amit a linkben írnak hülyeség. A feladatnak igenis két jelentése van és szerintem kétféleképpen lehetne szótagolni.
Az első jelentésének szófaja főnév, semmi extra nincs benne, így kell szótagolni: fe-la-dat. Pl.: Ez egy nagyon nehéz feladat.
A második jelentésének szófaja ige, mégpedig műveltető ige, az igekötő miatt így kell szótagolni: fel-a-dat. Pl.: Pl.: Az irodalom tanár feladat egy leckét a helyettesítő tanárral.
Ha különbözik a szófaj már eleve nem lehet ugyanaz a jelentése.
Lehet, hogy a Magyar Helyesírás Kéziszótárában úgy van ahogy mondod, de akkor elcseszték, vagy ez a szó egy kivételnek számít, de az fix, hogy a szónak nem egy jelentése van.
A Korr-Rektor úr is beszáll a vitába.
A helyes elválasztás:
fel-a-dat
Az indoklás roppant egyszerű: az elvégzendő feladat is "fel van adva". Jelentéstől függetlenül egygyökerű a szó, a fel igekötőből és az ad ige képzett formájából áll. Az igekötő után kell elválasztani.
Első vagyok.
Korr-rektor úr, elfogadom, amit írtál. Fel-a-dat. De abban nekünk van igazunk, hogy 2 jelentése van a szónak. Csak ezekszerint mindkettőt ugyanúgy kell tagolni.
az a link valóban nem volt vmi megbízható forrás...:)
csak egyszerűen nem találtam mást
de helyesírási szótár:
,,ha az összetett szó egészéhez járul a képző az így keletkezett származékot az alapszó tagjai szerint választjuk el: rend-ő-ri, vas-u-tas, FEL-A-DAT stb.."
eddig minden oké:)
na de 1 sorral lejjebb:
,,Nem szabálytalanok természetesen az ilyen megoldások sem: ren-dő-ri, va-su-tas, FE-LA-DAT.
Indoklást nem ír csak ennyit de akk igazatok volt és a helyesírási szótárnak azért hihetünk.
de akk a következő a kérdésem: a rendőri és a vasutas is többjelentésű?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!