A "feladat" szót hogy választjuk el helyesen?
Figyelt kérdés
2011. dec. 7. 20:20
11/23 anonim válasza:
Erről még nem hallottam! Úgy tudom, a szabály csak az idegen eredetű összetételeknél enged meg többféle elválasztást, amelyeknél az eredeti jelentés elhalványult, pl. a mik-rosz-kóp és a mik-ro-szkóp is helyes.
12/23 anonim válasza:
Én így választom el:fe-la-dat ,mert így tanultuk! Deni-papi
13/23 anonim válasza:
A feladat szó helyes elválasztása: fel-a-dat.
14/23 anonim válasza:
fel-a-dat,ugyanis két szóból ntevődik össze, ezeknél nem érvényes a "mindig mássalhangzóval kezdődő új sor" szabály. és igaz a vas-u-tas-ra is.
16/23 anonim válasza:
FEL-A-DAT. hova jársz te iskolába hogy ezt nem tudod ??
18/23 Aqva_ válasza:
Szótagolva fe-la-da de ha nem fér ki vagy kett akakrod választani akkor fela-dat :D
Üdv Aqva_
19/23 anonim válasza:
Kedves 12.08-as!
A helyesírási szótár nem egészen így írja:
236. Ha az összetett szó egészéhez járul képző, az így keletkezett származékot az alapszó
tagjai szerint választjuk el: rend-őri, vas-utas, víg-operai; fel-adat, meg-állás; nagy-atádi; stb.
Nem szabálytalanok természetesen az ilyen megoldások sem: rendő-ri, vasu-tas,
vígope-rai; fela-dat, megál-lás; nagyatá-di; stb.
Ez, hogy FE-LA-DAT nem szerepel sehol sem.
Ha már helyesírás, legyen korrekt.
20/23 anonim válasza:
Az utolsónak köszönet az alapos hozzászólásért.
Remélem, ennyien meg tudtuk győzni a kétkedőket, hogy a fel-a-dat a helyes elválasztás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!