Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Girosz vagy gírosz?

Girosz vagy gírosz?

Figyelt kérdés
Mindkettőt mondják, melyik a helyes(ebb) szerintetek?
2011. nov. 21. 10:26
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
*előző vagyok, hosszú Í-vel, GÍROSZnak írták.
2011. nov. 21. 13:24
 12/16 anonim válasza:
62%

a görögök hosszú í-vel ejtik (γύρος) tehát nekünk is úgy kéne... bár ezzel az erővel jírosznak kéne ejtenünk és nem gírosznak...

egyébként a hivatalos angol átírás gyros, szerintem ez rendben van itthon is...függetlenül attól hogy sokan nem tudnak olvasni :D

2011. nov. 21. 14:11
 13/16 anonim ***** válasza:
0%
'Gyros'-nak írjuk, és "Gírosz"-nak ejtjük.;)Én régebben mindig azt hittem, hogy összekeverték a betűket, ha valahol ki volt írva.;D
2011. dec. 16. 14:57
 14/16 anonim ***** válasza:
0%

Eleinte én is félreolvastam a szót.

Ennek a jelenségnek a következő lehet az oka:

A cmabrigde-i etegyemen kéüszlt eikgy tnuamálny áitllsáa sznreit a szvkaaon bleül nincs jlneestőgée annak, mkénit rdeeőzndenk el a btűek: eyegüdl az a fntoos, hgoy az eslő és az uolstó betű a hlyéen lygeen; ha a tböbrie a lgnoeyabb özeássivszsg a jleezmlő, a sövzeg aokkr is tleejs mrtébéekn ovasalthó mraad. A jnleeésg mgáayzrataa az, hgoy az erbemi agy nem eyedgi btűeket, hneam tleejs sazakvat ovals.

Íme a bzoinytéik!

Van még egy angol nyelvű szövegváltozatom is erről, továbbá két rövidebb magyar. Ha valakit érdekel, szívesen bemásolom.

Üdv. :)

2012. jan. 9. 23:09
 15/16 Meeszaaros ***** válasza:
Én röviddel írom, írd te is úgy, a hosszú í-s kissé mesterkéltnek tűnik.
2012. ápr. 4. 19:37
 16/16 A kérdező kommentje:
A helyesírási szótár hosszúval hozza.
2024. márc. 20. 11:39
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!