Miért veszik ilyen sokan semmibe a helyesírást, ha már számítógépen írnak?
Pedig itt sokkal könnyebb helyesen írni, mint papíron, maximum a vesszőhibákat nem, de a többi hibát felismeri, és alá is húzza pirossal.
Ennek ellenére rengetegen vétenek egy csomó ocsmány helyesírási hibát.
A másik, amitől feláll a szőr a hátamon, az úgynevezett „picsäszleng”: v helyett w, sz helyett x.
Ennek mi értelme?
ma 20:03-as: a 19:58-as vagyok újra.
Tévedésben vagy, ennyire nem egyszerü, mert a gépem CSAK német helyesírás szerint akarja kijavitani szövegeket, ezért nem használható a magyar helyesírásra. Átállítani meg nem tudom, de értelme sem lenne, mert a legtöbbször németül kell vele dolgoznom.
ezio_auditore
Ez utóbb most kinek szól?
Szerintem három fő oka van: a feltétlen bizalom a helyesírás-ellenőrzőben, az általános igénytelenség és a helytelen formák terjedése.
Sajnos sokan azt hiszik, hogy mindenben hagyatkozhatnak a helyesírás-ellenőrzőre. Óriási tévedés! Abban valóban segít, ha félreütünk valamit, de nem szabad megbízni a vesszőhasználatra, a szórendre, az egybeírásra vagy az egyeztetésre vonatkozó javaslataiban.
Sokan azért írnak helytelenül, mert nem is érdekli őket, milyen írás hagyja el a kezüket. Ez igénytelenségnek mondható, és sajnos komolynak tűnő könyvek, termékbemutatók, újságok, reklámkiadványok és egyebek jelennek meg súlyos helyesírási, nyelvhelyességi hibákkal.
A helytelen formák terjedése szorosan összefügg a másik két okkal. Főként a net miatt az ember lépten-nyomon találkozik a helytelen formákkal, és sokakban ezek rögzülnek. Még az igényesebb írású embereket is megtévesztik a tömegével előforduló hibás formák. Nem tudom, sírjak vagy nevessek, amikor a nagyokosok az "1-jén"-t "1-én"-re javítják, a giroszt angol formára, gyrosra, a "skype-ol" igét nagybetűsre, "Skype-ol"-ra stb.
Ugyanez élő szóban is megfigyelhető: többen kijavítottak már, hogy a navigációs berendezés nem gépées, hanem dzsípíesz. Tőlük mindig megkérdezem udvariasan, hogy a píszíjükhöz elszídi monitor van-e kötve, a zenét szídíről hallgatják-e, illetve hogy az autójuk fékrendszerét ellátták-e éjbíesszel.
Egyetértünk, kedves kérdező. nézd meg a gyerekvállalás témakört, botrány.
Pont most olvastam egy kérdést, a nem dohanzo kiss mama kérdezi, hogy berúghat-e egy kicsit, mert mióta terhes, eccer sem ivott...
Atyavilág...
Ugyanez élő szóban is megfigyelhető: többen kijavítottak már, hogy a navigációs berendezés nem gépées, hanem dzsípíesz. Tőlük mindig megkérdezem udvariasan, hogy a píszíjükhöz elszídi monitor van-e kötve, a zenét szídíről hallgatják-e, illetve hogy az autójuk fékrendszerét ellátták-e éjbíesszel.
Ebben csak az a tévedés, hogy a dzsípiesz a meghonosodott forma, és nem a fonetikus gps. A többi általad említett terméknél a fonetikus kiejtés az elterjedt Magyarországon.
Mert semmi nem indokolja az angol kiejtést, hiszen köznévről van szó. Ama bizonyos ló másik oldala egyebek mellett az a falfestős IBM-reklám, amelyben íbéemnek mondták a márkát. Azt hittem, kiszaladok a világból. Rendet kellene tenni a fejekben, hogy a tulajdonneveket* eredeti nyelven, a közneveket pedig magyarul kell ejteni.
*Itt vannak kivételek, de ebben most ne merüljünk el, mert megfulladunk.
ezt a témát is csak azok olvassák akik könyveket olvasnak(én egy kivétel vagyok) xD
röviden: siet mindenki, gyorsan gépelnek, gyorsan küldik az üzeneteket mire kijavitanák a helyesirási hibákat addigra vagy 10 másik üzenetet is küldhettek volna.
Azt gondolják hogy kit zavar az a pár hiba ha ugyis megértik amit mondani akarnak.
A pic.sas.zle.ngről vagy tudom is én miről nekem is megvan a véleményem sok csitri unatkozik és azt hiszik ez menő.
Am néha van értelme főleg ha káromkodik az ember mint pl én a s.zar helyett írhatom hogy xar olyan mintha cenzúrázva lenne és egyes oldalakon lehet ezzel a szóval dobálózni következmény nélkül.
Az ékezetes dologról meg annyit hogy annak lehet több oka pl: angol billentyüzet, rendszeresen olyan programot használ az ember ahol nem lehet ékezetes betüket küldeni(általában játékokban), messze vannak az ékezetes betük és nélkülük gyorsabban lehet gépelni :)))))
Üdv egy 16 éves kölök aki majdnem bukott nyelvtanból mentségemre szoljon hogy külföldni az anyám és apám (NEM VAGYOK C-kategoriás[ro..ma, cigá..ny])
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!